家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

818crystal 發表於 18-4-4 22:32
一廳一房 19平方,因為只計1樓

咁值嗎,得40年?

大宅

dreamx2 發表於 18-4-4 23:05
咁值嗎,得40年?

我上網睇40年會 自動續但要交稅2萬九蚊到
]

男爵府

好似係商業樓?自己上網搵吓資料先好!

大宅

回覆樓主:

各位尊敬的业主,关于房地产产权的问题,谷谷在这里给大家科普一下:
不动产登记正式生效,不用再纠结70年产权还是40年产权,关于补年限问题最高年限70年,商业用地40年(有特殊50年限),综合用地50年。现已明确,届满自动续期。需要届满期前一年申请续费。《城市地产管理法》第二十二条和《物权法》第一百四十九条,有相关规定内容。补的费用不得超过5位数,最低不得低于15.6元/平米。可以查证!!
现在大家不要纠结40年50年和70年的产品,商业产权,产权到期后两种结果!
第一,如果国家没有其他规划,业主只需续交土地出让金即可继续使用;
第二,若有其他规划,需要拆迁,则商业补偿按照1:3补偿,是住宅的三倍。

男爵府

purplew 發表於 18-4-5 17:48

公寓不可入户、不帶學位。

大宅

惠州一房都要60W,你可以去碧桂園溪谷看看,从深圳北站到惠州南站就到,配套多和大,有温泉

子爵府

818crystal 發表於 18-4-5 11:42
我上網睇40年會 自動續但要交稅2萬九蚊到

目前中國法例只有商品房70年產權才自動續期,千萬不要信agent 吹水,40,50產權年公寓自動續期,

子爵府

purplew 發表於 18-4-5 17:48

而且商業公寓做住宅,根本係犯法,目前上海已開始拆非法公寓,要業主拆廚房和洗手間

大陸商住公寓=香港工廈當住宅一樣

**各位千其唔好上當**

別墅

回覆樓主

長知識

子爵府

hkppman 發表於 18-4-5 20:21
各位尊敬的业主,关于房地产产权的问题,谷谷在这里给大家科普一下:
不动产登记正式生效,不用再纠结70年 ...

你呢段文章其實係大陸發展商 吹水文, 問過大陸律師佢話根本就唔係咁樣

大宅

baby668 發表於 18-4-8 18:42
你呢段文章其實係大陸發展商 吹水文, 問過大陸律師佢話根本就唔係咁樣
...

實際係點,四十年後就續唔到期?
]

子爵府

818crystal 發表於 18-4-9 12:56
實際係點,四十年後就續唔到期?

70年產權商品房(纯住宅),大陸法例70年商品房到期一定自動續期(只要層樓未冧),產權永遠都係小業主

但公寓就唔係,首先50年,40年公寓其實係商廈,大陸發展商最鐘意(夾硬嚟),向政府用(非常低價)投地用做工廈或商業用途,但就(夾硬嚟)起住宅,高價賣出。

情形即係香港公廈夾硬改成住宅一樣,其實係犯法,而家上海巳開始通知犯法的小業主將(非法公寓)單位還原,即係要拆除廚房和洗手間,北京亦開始做野,所以而家所有地產佬都要幫發展商(努力散貨),因為發展商賣咗俾小業主,就可以甩身

大宅

回覆樓主

上週末睇咗東莞南城,二手要交好多增值稅,一手又多數係商住性質,好苦惱

子爵府

vanessa_yuen 發表於 18-4-12 16:24
上週末睇咗東莞南城,二手要交好多增值稅,一手又多數係商住性質,好苦惱
...

買二手樓除非滿五唯一,稅項才和買新樓一樣, 滿兩年 稅項 也低好多, 所以其實 問題不大, 重點南城已經俾人炒起,業主叫價態度強硬 ,但實際上交投稀疏, 除非 二手房俾同區新樓 折讓 四成才合理, 其實間唔中會有啲等錢洗業主會放出嚟,但係通常地產佬都會喺中間食咗呢個差價, 記住大陸唔同香港地產佬個個都會食客戶價, 所以想買平野唯有搵朋友透過業主微信群qq群 ,由業主直接放才可能有機會買到筍盤

大宅

baby668 發表於 18-4-15 15:09
買二手樓除非滿五唯一,稅項才和買新樓一樣, 滿兩年 稅項 也低好多, 所以其實 問題不大, 重點南城已經 ...

多謝你嘅資料

其實我都懷疑二手盤係有價冇市,炒到二萬幾一平方,但又要交稅,真係買一手好過。但一手大多係商住樓,我自己又比較喜歡發展成熟嘅地方,所以都可能搵返二手。

食水4成,佢佣金已經要3%仲要買家全付,俾得真係唔係好甘心(emoji)

大宅

818crystal 發表於 18-4-3 14:06
約咗今個月14號,去東莞碧桂園蘋果睇樓。
全部都係複式單位,有一廳一房 ,一廳兩房同兩廳兩房。最平49萬人 ...

我上星期六剛睇完

大宅

blinknogood 發表於 18-4-15 18:39
我上星期六剛睇完

我啱啱睇完
]

大宅

818crystal 發表於 18-4-15 20:44
我啱啱睇完

你覺得怎樣?

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

回覆 gasman 的帖子

如果係南区碧X园,聽有人講年期好短,話40年,但係實際係得29年,唔知真唔真

首頁

尾頁

跳至