在職全職

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 大廚勳章 親子達人勳章

kin818kin 發表於 18-4-27 11:52
咁中意食野又好好多,好似我咁我女都中意食野,阿仔就差小小。

唔單只我女鐘意食野,我和老公都鐘意食,所以大家有一幅食相唔使太多遷就

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章

yickly 發表於 18-4-27 11:32
我係先放芝士在包上,炒熟嘅蛋再放在芝士上

好﹗等我試試。通常你heat 幾耐一隻飛碟?

珍珠宮

yickly 發表於 18-4-27 11:52
我只覺得出面嘅食物開始唔健康先自己整,包類又話有反式脂肪,三文治會搽牛油又話牛油有問題,經常買燒賣 ...
咁你有無整包?我遲d 會試下自己整包

來緊我會試下包粽先

珍珠宮

yickly 發表於 18-4-27 11:54
唔單只我女鐘意食野,我和老公都鐘意食,所以大家有一幅食相唔使太多遷就
...
咁煮野食既都方便落手好多

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yickly 發表於 18-4-27 11:52
我只覺得出面嘅食物開始唔健康先自己整,包類又話有反式脂肪,三文治會搽牛油又話牛油有問題,經常買燒賣 ...

可能我啲仔女比較大,所以我一早放手,好似夜晚個餐咁,就算我晚晚堅持煮,已經盡量晚晚唔同嘅嘢食,食得多佢哋有時都會唔鍾意,已經唔再係小學嗰時我強權可以控制到嘅事

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kin818kin 發表於 18-4-27 11:50
明既﹗所以佢地食唔曬我無比佢地帶回校就係因此佢地帶左番去都唔會食或忘記食,無yy小朋友咁乖。到佢地再大 ...

我冇理佢哋好耐啦,可能佢哋大個啲,如果係屋企就會煮比佢哋食,如果唔係屋企佢哋就自己諗辦法

珊瑚宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 大廚勳章 親子達人勳章

kin818kin 發表於 18-4-27 11:55
好﹗等我試試。通常你heat 幾耐一隻飛碟?

我部機唔使計時,焗時紅燈,焗好變綠燈

珊瑚宮

kin818kin 發表於 18-4-27 11:58
咁你有無整包?我遲d 會試下自己整包

來緊我會試下包粽先

我有整鏝頭,整包時間要太耐,又要等發酵,所以放棄了

珊瑚宮

yanyan-mummy 發表於 18-4-27 12:04
可能我啲仔女比較大,所以我一早放手,好似夜晚個餐咁,就算我晚晚堅持煮,已經盡量晚晚唔同嘅嘢食,食得 ...

我女未去到呢個年紀對食嘅要求會變真係唔知,我都會對煮食花下心思,雖然我唔係咁識煮飯,但我會間唔中西式或中式餐。

舉個例子:平時會蒸魚,我昨晚膽粗粗試整鹽焗烏頭

豆腐平時會讓鯪魚肉,我有會間唔中煮麻婆豆腐

西式:我會煲番茄薯仔湯扮羅宋湯、煮意粉又分白汁式茄汁肉醬,有幾塊多士扮下好似街食嘅常餐

其實每種食材可以好多變化,最緊要岩到一家人口味

雲母殿

yickly 發表於 18-4-27 12:26
我女未去到呢個年紀對食嘅要求會變真係唔知,我都會對煮食花下心思,雖然我唔係咁識煮飯,但我會間唔中西 ...

煮左2x年仲要晚晚維持新鮮感,其實我都已經盡力㗎啦,好似雞翼咁,差唔多所有款式用乜嘢汁我都試過晒,但係最後我個仔話要戒雞翼,所以屋企都冇食幾年雞翼啦,我個仔好偏食架,所以好難服侍,反而個女就乜嘢都食,好容易滿足到佢

珊瑚宮

回覆樓主

我也試過晚餐係同呀女一齊整pizza食,我嘅晚餐唔一定我一人負責,我會叫呀女一齊整架

珊瑚宮

yanyan-mummy 發表於 18-4-27 12:32

你唔好當煮食要維持新鮮感,你當一種樂趣得唔得?一家人食到你煮嘅餸又讚煮得好味,你會感到好開心,自然有動力的

雲母殿

yickly 發表於 18-4-27 12:33
我也試過晚餐係同呀女一齊整pizza食,我嘅晚餐唔一定我一人負責,我會叫呀女一齊整架
...

我老公一定要煮飯架,煮麵Pizza嗰啲都唔啱

雲母殿

yickly 發表於 18-4-27 12:37
你唔好當煮食要維持新鮮感,你當一種樂趣得唔得?一家人食到你煮嘅餸又讚煮得好味,你會感到好開心,自然 ...

我可能煮咗幾十年飯,又真係對煮飯冇特別興趣,真係好難當係一種樂趣喎

珊瑚宮

回覆樓主

我放假時都會把握親子時間,呀女開始大更加要維持,所以會多一齊整野食,大家包下餃子、pizza、甜品,或者一起去街市買餸預備每一餐,比佢地感受下預備一餐餸嘅苦與樂

珊瑚宮

yanyan-mummy 發表於 18-4-27 12:40
我老公一定要煮飯架,煮麵Pizza嗰啲都唔啱

所以每人生活唔同,我一家食野無乜要求,我老公係度都會煮西式

珊瑚宮

yanyan-mummy 發表於 18-4-27 12:41
我可能煮咗幾十年飯,又真係對煮飯冇特別興趣,真係好難當係一種樂趣喎
...

我都煮咗10幾年啦,我仲有樂趣架,佢地一路食一路讚好味其實係好開心的

雲母殿

yickly 發表於 18-4-27 12:47
我都煮咗10幾年啦,我仲有樂趣架,佢地一路食一路讚好味其實係好開心的
...

我晚晚三餸一湯,一定要食小菜嘅,乜嘢款式都食過晒,幾十年好容易會厭左

雲母殿

yickly 發表於 18-4-27 12:44
所以每人生活唔同,我一家食野無乜要求,我老公係度都會煮西式

我老公比較傳統,屋企煮一定要中式小菜,出街食就可以自由d

珊瑚宮

yanyan-mummy 發表於 18-4-27 12:50
我晚晚三餸一湯,一定要食小菜嘅,乜嘢款式都食過晒,幾十年好容易會厭左
...

真係好難幫到你

首頁

尾頁

跳至