烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

公爵府

原本想加紅桑子,臨時改變主意轉士多啤梨
整呢個係因為想清埋之前嘅custard cream

coo1068    發表於 18-5-14 17:33
JD930    發表於 18-4-13 10:55
FiFiMa    發表於 18-4-6 02:22

琥珀宮

回覆 mondymondy 的帖子

Yummy

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

好吸引

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

mondymondy 發表於 18-4-4 11:32
原本想加紅桑子,臨時改變主意轉士多啤梨
整呢個係因為想清埋之前嘅custard cream

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

子爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

[size=small]Jesswm

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

好正

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔洗焗正呀!樓主重有無蛋糕唔洗焗架,麻煩教下我呀

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Looks good!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大宅

求食譜,thanks

公爵府

suga1985 發表於 18-5-14 05:30
求食譜,thanks

吉士醬做法
http://lyriclyricloves.blogspot.hk/2014/08/custard.html?m=1

再加埋oreo嘅白色夾心一齊mix埋
味道都算夾,但效果唔太理想啊~削左少少~
或者加返啲魚膠令到佢挺身啲會好啲...
又或者用cheesecake filling (emoji)

Oreo 黑色餅用個保鮮袋載住,整碎,加牛油溶液,攪拌成濕砂狀,放落撻模,用力壓成撻底,包好入雪櫃雪30分鐘

吉士醬做好,放涼後,就可以放落撻 抹平,放水果喺面,雪至硬身就ok啦(emoji)

公爵府

babynetnet 發表於 18-4-9 02:09
唔洗焗正呀!樓主重有無蛋糕唔洗焗架,麻煩教下我呀

雜莓cream cheese撻

消化餅(約70g)用個保鮮袋載住,整碎,加牛油溶液(約25g),攪拌成濕砂狀,放落撻模,用力壓成撻底,包好入雪櫃雪30分鐘
Cream cheese (室溫,約200g)用膠刮 壓扁,再用打蛋器打圈方式打至順滑,加糖(無量,邊落邊試味),雲尼拿香油,檸檬汁,whipping cream(約2-3湯匙), 攪拌均勻,就可以放落撻 抹平,放水果喺面,雪至硬身就ok啦

侯爵府

mondymondy 發表於 18-5-14 17:03

消化餅(約70g)用個保鮮袋載住,整碎,加牛油溶液(約25g),攪拌成濕砂狀,放落撻模, ...

侯爵府

mondymondy 發表於 18-5-14 17:03

消化餅(約70g)用個保鮮袋載住,整碎,加牛油溶液(約25g),攪拌成濕砂狀,放落撻模, ...

想問下用電動攪拌唔用手得唔得架?

大宅

回覆樓主

好正

首頁

尾頁

跳至