自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

(轉載明報新聞網)執導《再見螢火蟲》、《飄零燕》等多部知名影片的日本動畫大師高畑勳昨天(5日)在東京都內醫院去世,享年82歲。
綜合日媒報道,高畑勳去年夏天開始身體狀況轉差,傳出有心臟疾病,昨日在東京的醫院逝世。高畑勳1965年與宮崎駿及大塚康生合作,耗費3年執導完成個人第一部劇院電影動畫《太陽王子 霍爾斯的大冒險》。1985年高畑勳、宮崎駿成立後來舉世聞名的「吉卜力工作室」。

高畑勳首次在吉卜力推出的動畫為1988年的《再見螢火蟲》,隨後則依序執導了《歲月的童話》、《百變狸貓》、《隔壁的山田君》等吉卜力動畫,《輝耀姬物語》則是他最後的一部作品,並獲得2014年奧斯卡最佳動畫的提名。

** 吉卜力好多動畫我都有睇,當中以宮岐駿執導嘅為多,其中《再見螢火蟲》《歲月的童話》係高畑勳導演,《再見螢火蟲》我幾乎唔想再重溫,因為真係好慘但又好真實。《飄零燕》係我童年其中最鍾意嘅漫畫之一,感覺已經係好耐好耐以前嘅事啦。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

RIP

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主

RIP
我好喜歡歲月的童話架。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

飄零燕!!!!!!!!!!!!

子爵府

熱血勳章

RIP

禁止訪問

回覆樓主

公爵府

2023年兔年勳章

卡通嘅風格好相似,呢個係咪官崎駿嘅師傅?

依家啲卡通,已經搵唔番果種溫情嘅感覺。

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

RIP....再見螢火蟲真係喊濕幾個枕頭....

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

RIP

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Amy1974 發表於 18-4-5 22:26
卡通嘅風格好相似,呢個係咪官崎駿嘅師傅?

依家啲卡通,已經搵唔番果種溫情嘅感覺。 ...
係拍檔,大家一齊合作開吉卜力公司製作動畫,宮岐駿理念其實同高畑勳唔同,宮比較迎合觀眾,作品一般觀能上感染力比較強,如風之谷、天空之城、幽靈公主都係,而高嘅故事比較淡同生活化,螢火蟲之墓成套氣氛較為低沉黑暗,而歲月的童話就好淡好淡,慢慢敘事。宮為人比較高調,退休要開記招宣佈,反而高為人低調,輝夜姬物語係佢最後一部導演作,佢自己話以後唔拍就即係退休,唔駛高調宣告全世界。

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

RIP

公爵府

2023年兔年勳章

rose-mag 發表於 18-4-6 14:35
係拍檔,大家一齊合作開吉卜力公司製作動畫,宮岐駿理念其實同高畑勳唔同,宮比較迎合觀眾,作品一般觀能上 ...

聽落又好似係喎,卡通都反映咗 人嘅性格。

可惜依家嘅人節奏快,唔會欣賞 飄零燕,萬里尋親記。
呢啲 萬金油式 溫情卡通無乜市場。

王國長老

Amy1974 發表於 18-4-5 22:55
聽落又好似係喎,卡通都反映咗 人嘅性格。

可惜依家嘅人節奏快,唔會欣賞 飄零燕,萬里尋親記。
以前D卡通片好好睇,萬里尋親記、飄零燕、義犬報恩、高立的未來世界。。。集數多,冇咩動作,但多年後又記得好清楚,主要係果種親切感,貼合生活人情嘅感動。

象牙宮

減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 開心吸收勳章

RIP

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

RIP
再見螢火蟲 睇一次喊一次。
歲月的童話都好好睇。

首頁

尾頁

跳至