1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡就黎一歲, 唔肯用鴨咀杯, 諗住直接試用吸管杯, 掂左兩下, 可能唔識得吸, 之後就唔肯再試用, 請問要點樣教佢去用吸管吸啲水入口???

珍珠宮

回覆樓主

多D喺佢面前示範,等佢習慣

大宅

today13r 發表於 18-4-6 17:38
囡囡就黎一歲, 唔肯用鴨咀杯, 諗住直接試用吸管杯, 掂左兩下, 可能唔識得吸, 之後就唔肯再試用, 請問要點樣 ...

我都換左幾款學習杯, 直至用 Richell 飲管杯阿囡先肯用, 我估計可能之前其他牌子飲管吸嗰吓水量太多, 阿囡驚所以吾肯用 。
另, 今次買 Richell 嗰時, 我俾阿囡自己選擇要邊個花紋, 可能都有關係。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

多示範就會喇,或者你睇下佢呢段時間鐘意咩卡通人物,然後買果仲!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我用橙汁溝水,吸引BB吸,試多幾次就識喇。

大宅

catcatbox2012 發表於 18-4-8 13:50
我都換左幾款學習杯, 直至用 Richell 飲管杯阿囡先肯用, 我估計可能之前其他牌子飲管吸嗰吓水量太多, ...

邊度有得買㗎?

大宅

回覆 catcatbox2012 的帖子

我都係買左Richell 飲管杯呢款既飲管杯比佢, 但係都係唔肯去飲, 佢好似唔識得點去吸水咁....

大宅

回覆 haha748494 的帖子

我試過放啲幼兒飲個啲果汁溝啲水放係杯度引下佢, 但係佢都係唔肯.....

回覆 today13r 的帖子

Hello today13r 媽媽,明白媽咪好想囡囡快啲學識用杯嘅心情呀~ 不過, 用鴨咀杯同用吸管飲水時運用嘅口部肌肉都唔同, 囡囡先學用鴨咀杯會比較容易˳ 囡囡以前用開奶樽,一時間轉用杯可能唔適應, 媽咪可以用囡囡鐘意飲嘅飲品例如奶﹑湯水等去吸引佢, 避免有渣滓嘅飲品, 平日多啲係佢面前用杯飲水等佢模仿你˳ 有冇試過買隻囡囡鐘意嘅學習杯去提高佢嘅學習興趣呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

你好呀~~ 最初時我用鴨仔杯比佢試下飲, 佢唔肯, 掂左兩下就唔要, 之後都一直唔肯再試用, 所以諗住用飲管杯比佢試下, 結果都係一樣, 等我試下鴨咀杯放啲湯比佢試下睇下得唔得先~

大宅

happycheungc9 發表於 18-4-9 06:54
邊度有得買㗎?

好多有賣嬰兒用品既地方都有得賣, 百貨公司 (一田、 吉之島、 荷花…… etc)

大宅

catcatbox2012 發表於 18-4-9 19:58
好多有賣嬰兒用品既地方都有得賣, 百貨公司 (一田、 吉之島、 荷花…… etc)
...

Thank you, 因為唔係香港住所以要托人買,我個女又係唔肯用學習杯

大宅

today13r 發表於 18-4-9 09:32
回覆 catcatbox2012 的帖子

我都係買左Richell 飲管杯呢款既飲管杯比佢, 但係都係唔肯去飲, 佢好似唔識得 ...

要試多幾次, 我自己就試左10次左右先成功 (我自己每次失敗之後都隔一星期先再俾佢試)。
鴨咀杯我阿囡會不停咬個鴨咀, 當正牙膠咁 , 但明顯無飲到水。
之前買過TT個飲管杯 (本身奶瓶都係用 TT) 吸左2吓就檸開塊面, 隔個星期再試, 阿囡一見到已經檸開吾肯試…
之後買過Philips Avent, 同TT一樣反應……
然後Richell, 佢都試到第3~4次左右先成功飲到水, 身為媽媽既我立即俾個 佢。

子爵府

回覆樓主:

我仔都係唔用學習杯,到15個月某日突然識啜飲筒,我嗰陣係俾紙包果汁佢飲
today13r 發表於 18-4-9 17:44
回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

你好呀~~ 最初時我用鴨仔杯比佢試下飲, 佢唔肯, 掂左兩下就唔要, 之後都 ...

正如JM分享小朋友要時間慢慢接受用學習杯,佢地喜歡模仿,媽媽係飲水時俾BB嘗試,或者係囡囡食過餅乾/麵包等比較乾身食物後,或者活動後感到口渴時用杯飲水,都會較願意試,用杯飲奶仲會減低囡囡蛀牙機會添,媽媽加油

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至