少年成長

跳至

首頁

尾頁

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

Mrs.Kangaroo 發表於 18-5-14 07:15
要目标为本。
如果冇时冇刻咁闹对结果冇改变,就要用其他方法。硬功唔得用软功。
...

絕對正確
每日望住佢哋就充滿力量啦!

公爵府

rainbow000 發表於 18-5-13 23:13
你意思如果跌左係咪唔應該再派過件俾佢當作懲罰?

cant say its punishment but consequence.
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

伯爵府

DHA勳章

正確.(當然要事先同佢講明.跌左就無.)

珍珠宮

跌咗就冇並不是懲罰,只係一個行為(跌咗)嘅後果(冇),食前可提佢跌咗就冇,唔好話罰,亦唔好鬧

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

洋房

rainbow000 發表於 18-5-12 20:47
而家有無好d?其實咁樣自己同小朋友都好唔開心

你誤會咗我意思啦,我話個仔唔聽教,做家長會覺得辛苦係正常架。

男爵府

回覆樓主

我仔三歳半、駁嘴駁舌。同佢平心靜氣講佢係唔會聽。一定要我大喝,狂鬥佢佢先會靜下。

唔知再大D點算。

大宅

carinj 發表於 18-5-15 19:50
我仔三歳半、駁嘴駁舌。同佢平心靜氣講佢係唔會聽。一定要我大喝,狂鬥佢佢先會靜下。

唔知再大D點算。

你要改,再大d(最遲中學)佢就唔會理你,只會同你鬥大聲。
就算我同亞仔親子關係好,有時火起一樣嘈到幾乎打交(雖然事後或隔日無事一樣)。
所以一定要從小要建立好親子關係,到他們青春期反叛都會易處理d。
其實只要用同理心明白己所不欲 勿施於人,咁會好d。
呢個係我由細同亞仔講到大(當然要睇返個小朋友係邊類型)

子爵府

回覆樓主:

真心想問下如果開始意識到自己情緒上handle唔到,可以向邊到求助

大宅

其實每個小朋友每天都在學習中,大人眼中好簡單嘅事,佢地都需要學,需要練習,冇人知道佢要學幾多次練幾多次先成功,所以我地大人唔應該設定佢要幾耐或幾多次就要佢成功做到。重點係唔小心跌嘢落地唔緊要,最緊要佢並非惡意咁做。
你之前所講嘅例子,其實係失敗中可以比佢學到好多嘢。例如佢跌食物落地,可以教識佢怎樣去清潔,又可以教佢自己去處理,等佢有責任感。如發生係公眾地方,可以教導佢向清潔姨姨叔叔道歉,等佢知道佢做嘅事情會做成別人嘅不便。也可以告訴佢這樣唔小心會浪費食物等等。
你唔明點解咁小事佢都做唔好學唔識,等於一個醫生唔明你點解記唔好所有藥名,作用,副作用,所有醫學名詞一樣。
唔係所有嘢迫同閙就可以做到。我當你今年30歳,你至少比你小朋友在地球生活咗25年,又有良好嘅教育,你嘅能力必定比你的小孩好好多倍,咁你應該對自己要求更高。咁你可唔可以做到每日背英文字典30個生字連解釋標點符號,不準有錯呢?如果你做唔到,我係咪可以咁惡咁鬧你呢?定你想我聽你解釋或比機會你再試,什至減少生字數量至每日2個並陪你一齊諗方法去記呢?
下次如果控制唔到情緒,試下想像下,如果你下一句說話,係最後一句説話,咁你會講咩呢?定你想給她一個擁抱呢?
我自己都有個囡,所以我明白你感受。希望你可以以放鬆d放開d,有一個幸福嘅親子關係,開心每一天。

SandraLo    發表於 18-5-18 15:15

大宅

見到你話情緒handle 唔到,實在是有d擔心你。如果你想搵人傾下,你可以pm我。

珍珠宮

rainbow000 發表於 18-5-17 03:10
真心想問下如果開始意識到自己情緒上handle唔到,可以向邊到求助

教仔可以幫你
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4960072&extra=page%3D1&page=168

情緒就要找輔導了

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

子爵府

HelloS 發表於 18-5-18 10:30
見到你話情緒handle 唔到,實在是有d擔心你。如果你想搵人傾下,你可以pm我。 ...

多謝你阿,上面你個回覆我都好明白,我都會嘗試調整下自己既諗法,同調劑下自己既情緒,多謝你既正能量

子爵府

SandraLo 發表於 18-5-18 15:48
教仔可以幫你
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4960072&extra=page%3D1&page=1 ...

我會努力去睇去學下,謝謝你阿

珍珠宮

rainbow000 發表於 18-5-18 23:17
我會努力去睇去學下,謝謝你阿

睇就睇呢度頭兩個 posts 就得:

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

rainbow000 發表於 18-5-12 21:01
或者我具體小小,我唔知係我有問題定咩問題出現左。我小朋友6歲,我知小朋友係好輪盡,但我知成日提住佢小 ...

食野佢由細到大係咁?如果係只因佢習慣左,唔係專登要食得唔同其他人,你只需要解決佢食到跌晒的部份,食面先定低先好個人姐。
跌到周維係就要佢自已執乾淨,久而久之應該有改善的。
至於佢分開腳坐,係咪見到有人咁,有樣學樣?如果佢係咁就提點佢,主要著衭唔好著裙,可能天生豪放少少姐啦,總有呢d個性的女仔。
其實你唔開心係覺得佢唔符合女仔的斯文期望啦,改變下心態可能會舒服d。豪邁的女仔也無不好,溫柔的男仔也不代表無男子氣概嘛。
最重要做個善良的人。

大宅

rainbow000 發表於 18-4-6 23:57
雖然我知攬下小朋友係可以增進感情,但有無媽媽係會抗拒?我以前係可以既,但呢幾年鬧多左,有時對住佢已經 ...

可唔可以試下鬧完佢,罰完佢,攬番佢以作鼓勵?

大宅

係呀,唔再俾

又唔可以話係懲罰,只係要小朋友明白到如果食得唔小心,食物跌咗落地就會無得食呢個後果,慢慢佢就會識得要小心食

男爵府

回覆 rainbow000 的帖子

你個囡, 有D似我本人...我都係女仔....乜都係論論盡盡, 唔係唔記得LEE樣就係唔記得果樣............我而家三十幾歲, 果個年代無專注力不足, 但我都頗肯定自己係專注力不足........
另外, 每個人既性格, 特質都好唔同....... 我一屋男人婆, 但唔知點解生個囡出黎好女仔...一定唔係學番黎, 只可以話係天生.....
當然, 我好明白對住個甩漏既小朋友係好勞氣.... 因為我大囝都係甩漏型, 但對比小時侯既自己, 佢都仲好似好我一點點.......
但咁講, 好似跌LEE樣跌果樣咁, 我真係十分有經驗.........細過出街, 一係唔見手袋, 一係唔見傘,唔見銀包, 唔見眼鏡.... 總有事發生, 到今日我性格依然大意, 但總會諗到方法去解決...例如:有D情境, 會漏底野, 咁不如唔好放底, 就唔會漏...... 把傘放响店舖傘架, 出黎一定唔記得攞, 咁就用縮骨傘, 直接放入膠袋再放手袋, 咪唔會漏低...
你話你抗拒攬你既小朋友....... 我記得當我個囝8-9歲時, 我地一向都係好CLOSE, 咁有一日我同佢講....我要攬下你...其實我時不時都會攬下佢的, 但佢見我咁講就問點解, 我話, 可能我地忙下LEE樣忙下果樣, 有一日, 我會發現你已經發育, 就唔好意思攬你, 咁日子一路過, 你變左大人, 到時又咁耐無攬過, 怕尷尬, 又唔會再攬....所以LEE次有機會係LAST一次攬你... 佢聽完話好尷尬, 但佢都會記得時時攬下我........... 到而家佢十四歲喇, 成腳都係毛, 但佢時時都話攬下我,(有時响屋企著得好無區無束果時, 我真係唔係太想攬下佢.) 佢又會大我話可能係LAST 一次架喇...
實話, 我同佢亦唔係時時刻刻都咁溫馨..... 有經歷過好難過既/ 恐怖既日子.... 但我時時諗, 唔係我當日咁肉麻咁講出自己既做法, 比佢知我幾愛鍚佢.... 响佢反叛既日子,我一定挨唔過...........
响而家, 佢仲响反叛期.....難免會對佢有種煩厭....覺得自己付出好多, 教佢教到好疲累..... 面對佢地既壞習慣, 小問題....日日錯, 日日改, 改完又錯, 錯完又改, 好似唔會有完既一日咁....鬧到無話可說時.... 我有時對佢都會好冷淡, 刻意咁表現出冷漠眼神...... 但佢而家都叫做大個仔, 佢會話番我知..我咁冷落佢, 佢好傷心..傷心過打佢/ 鬧佢........

洋房

回覆樓主:

依家有冇好啲呀?自己心情有冇都好啲?

子爵府

回覆樓主:

好多謝大家既詳盡回覆同支援,我嘗試努力控制自己,唔想阿囡變成我咁情緒化。
不過有幾個情境想請教下,亦係近排發癲既原因
情境1:個書包或者其他物品用完就咁放喺屋企路中心,我煮緊飯見到,叫阿囡執起,我叫左3次係確定佢聽到,到我開飯,都仲係原封不動放喺路中心
情境2:換衫好鐘意將換出黎既衫褲就咁掉落地下(全家得佢係咁),我教左無限次地下係污糟既,衫褲係放喺床,要有手尾。每日都要講一次先做到。
情景3:同細佬用攬枕玩打交,比人打中嗰個實喊,明知玩落去實會有人喊,叫住兩個停手,叫10次都唔會停,係要咆哮先停。

首頁

尾頁

跳至