想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

趁B.B. 訓覺覺,終於有時間打文!

我的懷孕路不好走,長話短說,結婚7 年,試左3 年都無、排瑪麗輔助生育科,中間睇中醫左2 年,未能成功。終於等到政府(當時已經age 32),佢唔會即時做試管嬰兒,以我例子,佢先試誘導排卵,6 次都失敗後,佢再睇你情況決定試IUI 定IVF, 而我是IVF 成功的。(前後等見醫生到成功用左2 年幾時間)
B.B. 現在3 個幾月。

回想話誘導排卵的過程,其實就係每朝返醫院打針,刺激卵泡生長,同時令內膜增厚,每幾日會檢查卵泡大小,同內膜厚度。只要至少1 粒卵泡夠大(18-22)同內膜夠厚(8-10)就預計卵泡內的卵子夠成熟,打支破卵針,喺特定日子做功課,等驗孕。

而IVF, 亦係先打針(可以自費買藥回家打), 不過針會勁好多,因為想刺激多個卵泡同時成熟,然後進行抽卵手術,將先生交的精子結合,等待授精/ 分裂的結果, 再植入體內。

我記得當時我係抽左12 粒卵子(網上睇話抽到9-15 粒是最好,因太多好易過度刺激),最後只有8 粒成功授精,得7 粒成功分裂,而分裂的結果,全部都只係grade 4 胎。(grade 1 最好,而grade 5/6 已經唔會放,作研究用)
當時好唔開心,不停諗,點解咁難,12 粒—》 7 粒,流失都唔少。
當時要決定放Day 2 胎定Day 5 胎
Day 5 的著床成功率較高,但喺實驗室環境養佢到Day 5, 流失率又有50%
我得7 個胎,覺得少50% , 如得返3 個太小,最後決定放D2 胎。

別墅

回覆樓主

第一次放1 個鮮胎fail
第2 次2 個雪胎: 化學懷孕
第3 次2 個雪胎,成功左1 個

中間經歷5 週大出血,當時以為無梗,最後小生命仍在,當時只照到胎囊同營養囊,未見胎芽胎心,好緊張,等到6 週照到心跳,感動到喊。
8 週 再照多次,仍然生存先會正式出證明。
除見紅外,仲流啡成個月。

希望各位加油,grade 4 都有機會成功!希望各想孕媽咪都快啲生個可愛小寶寶。
如有咩想知我再回覆(emoji)
大家好!~~~我是阿包子~~~ 阿包子個阿~~~ 阿包子個包~~~ 阿包子個子~~~ 謝謝~~~ ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

大宅

阿包子 發表於 18-4-7 09:44

恭喜,希望接你好孕!

別墅

阿包子 發表於 18-4-7 09:44

真的多謝分享!很感動 很鼓舞,相信只有經歷中或經歷過的jm 明白
希望有一天我也會成功,想請問你第二,三次的雪胎也是day2 的嗎?
我也是瑪麗公家,是不是35前不能放兩個雪胎?

大宅

回覆樓主

我都啱啱係qm放左一個grade 4鮮胎, 現在等結果中,我開頭一聽到係grade4真係覺得好差,仲要放鮮胎真係信心不大,你個post比左d正能量我原來grade4都會成功,thanks , 不過我放鮮胎,好似仲難咁

大宅

回覆樓主

請問放雪胎係咪自然周期?QM塞黃體(早晚)?著床後,QM幾耐驗下黃體夠不夠?

大宅

回覆樓主:

好有同感, 我放day5胎, grade5AA叫係最好, 第一次放左粒4AB鮮胎失敗, 諗住最靚果粒都失敗, 之後再放左2粒(1B和2B)都無抱任何期望, 反而中左一粒, 所以真係唔好咁介意grading

大宅

回覆樓主:

有jm講下瑪麗公家ivf實左太好啦
我7月聽講座 都想知道瑪麗啲流程

大宅

karyee22 發表於 18-4-7 20:15
有jm講下瑪麗公家ivf實左太好啦
我7月聽講座 都想知道瑪麗啲流程

聽完講座同一日會見埋醫生了解下你咩情況,如果佢建議你做ivf, 一兩個月開得針

大宅

sykmj 發表於 18-4-7 23:37
聽完講座同一日會見埋醫生了解下你咩情況,如果佢建議你做ivf, 一兩個月開得針
...

我之前已經係聯合做晒,出晒報告話只可以IVF
所以我直接係聽講座既期呀
我想問有冇咩要自己準備下?Thanks

大宅

karyee22 發表於 18-4-8 01:38
我之前已經係聯合做晒,出晒報告話只可以IVF
所以我直接係聽講座既期呀
我想問有冇咩要自己準備下?Thanks

醫院係咪話講座日會見埋醫生?係的話帶曬d報告去比醫生睇

大宅

sykmj 發表於 18-4-8 08:41
醫院係咪話講座日會見埋醫生?係的話帶曬d報告去比醫生睇

係呀,聽完講座就會見醫生
瑪麗好似抽卵唔會麻醉,你覺得痛唔痛?

大宅

karyee22 發表於 18-4-8 08:59
係呀,聽完講座就會見醫生
瑪麗好似抽卵唔會麻醉,你覺得痛唔痛?

有少少痛啊,忍住昨

大宅

sykmj 發表於 18-4-8 09:02
有少少痛啊,忍住昨

瑪麗係咪一係養到day2同day5呀?

大宅

sykmj 發表於 18-4-8 09:02
有少少痛啊,忍住昨

咁恐怖,可唔可以加錢麻醉呀? 我呢個月尾見醫生喇,希望佢會比我即試ivf啦

大宅

karyee22 發表於 18-4-8 10:53
瑪麗係咪一係養到day2同day5呀?

我卵少,一定是放day2鮮,冇得揀
好似話要過5粒先會考慮比養到day5

大宅

polkadotbb 發表於 18-4-8 10:57
咁恐怖,可唔可以加錢麻醉呀? 我呢個月尾見醫生喇,希望佢會比我即試ivf啦
...

佢其實有種豆在手度,加左消炎藥同抗生素

大宅

polkadotbb 發表於 18-4-8 10:57
...

你因為咩所以要做ivf?

大宅

sykmj 發表於 18-4-8 11:08
我卵少,一定是放day2鮮,冇得揀
好似話要過5粒先會考慮比養到day5

我都好怕到時抽得少卵(emoji)

大宅

karyee22 發表於 18-4-8 12:21
我都好怕到時抽得少卵(emoji)

其實如果你抽卵 唔多的話 可以忍一忍其實唔係太痛我23粒 就真係好q痛 之後仲要食咗三粒止痛藥第二日先冇咁痛 大家加油

首頁

尾頁

跳至