想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

karyee22 發表於 18-4-8 12:21
你因為咩所以要做ivf?

試過宮外孕得返一邊輸卵管,啱啱試咗iui但化學咗。老公丁丁型態得3%, 我高零又多囊所以想把握時間ivf呀

大宅

sykmj 發表於 18-4-8 11:09

佢其實有種豆在手度,加左消炎藥同抗生素

jm你係咪見完醫生後兩個月就開針? 係咪都日日返去打針,打完就返工?

大宅

polkadotbb 發表於 18-4-8 13:18
jm你係咪見完醫生後兩個月就開針? 係咪都日日返去打針,打完就返工?

我見完醫生,之後一個月幫我做左個輸卵管手術,跟住隔一個月話開得針。

開針前會叫你食避孕藥,之前會比定你,嚟m要報經期,跟著會指定叫你由幾時至幾時食,停食之後嚟m,嚟m再打比姑娘報經期,跟住會同你講幾時返醫院開針。

開針日上到去,一般要7:30am到,會照超聲波us睇卵泡,跟住會問你想打長效針定日日打,定加唔加錢打gonal f, 我揀左長效針同加錢gonal f,話打左一支長效七日唔使打針,七日後先返醫院再照us, 但我對長效針可能反應差d,長得慢,跟住加重藥打gonal f,每隔2-3日再返醫院照us, 期間要keep住每日打抑排卵針怕d卵排走,直到佢話卵泡大小ok就會叫你幾時打破卵針,支破卵針要晚上回醫院打(我係11:30pm), 跟住一兩日後取卵。

7:30am到醫院,有時好快有得照超聲波有時好耐,通常9:00前走得,記得每次都要先在入院登記處(pacific coffee後面)交左錢先上去,開頭唔知一上到去佢又係叫你落返去交錢

大宅

sykmj 發表於 18-4-8 13:40
我見完醫生,之後一個月幫我做左個輸卵管手術,跟住隔一個月話開得針。

開針前會叫你食避孕藥,之前會比 ...

多謝你咁詳盡話比我知個流程呀。從你一次ivf bingo!!

我老公最近去交丁丁時對嗰度啲登記人員有微言,又話安排混亂無指引。希望姑娘同醫生係專業同正常啦。

我都係第一次聽有得打長效針,同埋都諗緊敢唔敢自己喺屋企打針。因為我住東區,要日日返去打針都幾遠,同埋唔知點請假。

jm你而家大概比瑪麗比咗幾錢呀? 係咪一定次次比cash?

大宅

polkadotbb 發表於 18-4-8 14:12
多謝你咁詳盡話比我知個流程呀。從你一次ivf bingo!!

我老公最近去交丁丁時對嗰度啲登記人員 ...

我都希望可以bingo, 多謝你,希望大家都bingo,一齊加油

加錢打gonal f係可以帶返屋企打,咁就唔使日日返醫院咁辛苦,叫老公幫手打,只要老公肯打其實都唔使出去診所搵人打,我由屋企去都要50分鐘,不過啲小巴好早,通常我係搭地鐵去到堅尼地城,一出去個小巴站有54m, 10min左右到醫院,好快。

至於交丁丁,我老公都覺得個流程有問題,佢一共交左三次丁丁,第一二次都話係化驗,第三次就真係抽卵日交,佢話第一次個職員叫佢去殘廁度出,佢話個廁所好dirty好污糟, 激到佢死,第二次另一個職員話有間房比佢出,佢先知原來有間房可以用(間房係借key),佢就覺得第一次個職員有冇搞錯

大宅

polkadotbb 發表於 18-4-8 14:12

我老公最近去交丁丁時對嗰度啲登記人員 ...

瑪麗可以碌卡,我大概比左$24000(一次抽輪一次放胎),我冇雪胚,有會多d,同埋佢計針藥份量,要用多啲單位的針藥就貴啲,期間返去照超聲波每次要$80

大宅

sykmj 發表於 18-4-8 14:35
我都希望可以bingo, 多謝你,希望大家都bingo,一齊加油

加錢打gonal f係可以帶返屋企打,咁就唔使日日返 ...

我發現嗰啲職員係亂咁嚟架,有次收到電話叫我2017年一定要老公去交丁,點知我老公去到又話太早交嚟都無用,搞到白行。

最近去嗰次又無話要帶埋張form交丁,去到又唔收丁,要過返去重新比錢填form先肯收,嗰時已經超過一個鐘,登記處個人話唔新鮮,咁我老公問駛唔駛等下睇下再留定點,佢又話走得,真係混亂到不得了呀

叫人去殘廁都有,真係過份!!

大宅

Wongpoman 發表於 18-4-8 12:57
其實如果你抽卵 唔多的話 可以忍一忍其實唔係太痛我23粒 就真係好q痛 之後仲要食咗三粒止痛藥第二日先冇咁 ...

嘩,抽到23粒真係好勁呀
果個週期你仲有冇放胎?

大宅

sykmj 發表於 18-4-8 13:40

開針前會叫你食避孕藥,之前會比 ...

好詳細呀
我都係第一次聽有長效打
其實加錢針藥啲藥會唔會靚啲?定係同日日返去打都係差唔多?

大宅

polkadotbb 發表於 18-4-8 14:42
我發現嗰啲職員係亂咁嚟架,有次收到電話叫我2017年一定要老公去交丁,點知我老公去到又話太早交嚟都無用 ...

真係好混亂喎,山長水遠去到白行一趟真係好慘同會好嬲

另外抽卵果度你要請一日假,我7:00am到醫院,9:30am入去抽,下午兩點幾先走得,同埋要有人接你走,佢要你抽完卵後四個鐘冇事先放你走,其間有張床比你瞓。放胎就半日可以,7:30到醫院,11點幾左右走得,放胎就冇張,有張安樂椅咁樣可以彈個腳位出來long腳,不過我等12點派領食埋個醫院飯先走。

大宅

karyee22 發表於 18-4-8 14:52
好詳細呀
我都係第一次聽有長效打
其實加錢針藥啲藥會唔會靚啲?定係同日日返去打都係差唔多?

我未試過打唔加錢嗰隻,我純粹聽人話加錢果隻係靚d,可以帶返屋企打同打肚,唔加錢嗰隻就要日日返去比姑娘打pat pat。我加錢打gonal f都加左成$9000

長效針你要自己諗定打不打,因為要開針日決定,但我有D後悔打咗長效,因為我打咗之後啲卵反應麻麻,之後要加重劑量追size

大宅

sykmj 發表於 18-4-8 14:57
真係好混亂喎,山長水遠去到白行一趟真係好慘同會好嬲

係咪都要請annual leave 佢哋唔會提供假紙? 我諗我最驚都係抽卵嗰part...

你呢排都唔好周圍走喇,瞓多啲床。希望好快聽到你嘅喜訊

大宅

阿包子 發表於 18-4-7 09:44
第一次放1 個鮮胎fail
第2 次2 個雪胎: 化學懷孕
第3 次2 個雪胎,成功左1 個
我係QM私症, 第一次放左兩個day5雪胎, 自然周期唔洗食藥塞藥, 期間無流血只有好少啡, 最後一個成功著床, 但上星期第一次返去照陰超同你一樣,都係只照到胎囊同營養囊,未見胎芽胎心,而家好worry~今個星期會返去照多次, 希望最後都會好似你咁照到心跳同攞到正式懷孕證明啦~

大宅

polkadotbb 發表於 18-4-9 09:22
係咪都要請annual leave 佢哋唔會提供假紙? 我諗我最驚都係抽卵嗰part...

你呢排都唔好周圍走喇,瞓多啲 ...

抽卵有一日假紙,寫話婦科病,放胎佢冇比我

大宅

sykmj 發表於 18-4-9 10:41
抽卵有一日假紙,寫話婦科病,放胎佢冇比我

你呢兩日有冇咩特別感覺呀?
幾時返去驗?

複式洋房

回覆樓主

我30/3 放左grade 4 day4 雪胎,自然週期,要13/4先驗,我平時m好準,而家遲左兩日,偷驗又白雪雪不過個胸有d脹,同間不間三角位尺尺地,等待既時候好辛苦,其實仲想問下化學懷孕即係點?

大宅

我想問樓主, 你放雪胎有沒有睇中e, 塞藥呀 ???
我下week 都回QM準備放胎, 今次準備放2粒day5

大宅

karyee22 發表於 18-4-9 11:02
你呢兩日有冇咩特別感覺呀?
幾時返去驗?

冇咩特別感覺
醫院叫下星期一驗

大宅

sykmj 發表於 18-4-9 20:11
冇咩特別感覺
醫院叫下星期一驗

加油
BB一定會痴住你順利出黎架

別墅

mmmiiiyyy 發表於 18-4-7 11:12
真的多謝分享!很感動 很鼓舞,相信只有經歷中或經歷過的jm 明白
希望有一天我也會成功,想請問你 ...

係,全部都係放day 2
大家好!~~~我是阿包子~~~ 阿包子個阿~~~ 阿包子個包~~~ 阿包子個子~~~ 謝謝~~~ ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

首頁

尾頁

跳至