家庭理財

跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

wan0526 發表於 18-4-12 17:34
唔計特別息都有四厘幾,都ok 既
請問1年派多少次息?
特別息會有多少?

大宅

回覆樓主

一年每股有2.8息,應該暫時唔會再有特別息了

男爵府

放唔放好

大宅

JulieMay 發表於 18-4-12 23:40
放唔放好

我會keep住先, 等7月再算。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

mformic007 發表於 18-4-12 11:39
長建長線想搾乾6號現金,所以派息高。而6因此前景不明朗,故股價跌。

点解前景不明?有咩樹?

侯爵府

石蛇:等到下次派息會升上62,轉005(聽眾問轉005,石話好()

禁止訪問

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ar_mak 發表於 18-4-14 11:01
石蛇係咪即是石鏡泉???

我建議你留意下D新經濟股份,特別係黎緊既恆指新貴,我估計係會加入新版塊(賭 ...
請問怎樣區分新經濟股份及舊經濟股?thx

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

其實買得公用股就係追求穩定同波幅少.但如果禁不如買reits.原因係:

1.公用股派息吾穩定.而且亦吾係必然年年一樣或多D.但reits就規定係所賺既90%派息.

2.公用股大多係成份股.大市大跌佢一樣跟跌.爭在跌多定跌少.reits就相對跌少好多.

3.公用股一年派息多是3至4厘幾.但reits大多派5厘息以上.

4.公用股正正是上面呢個原因.息較低加上如在加息潮下.佢加價不容易(利潤管制).於是股價跌多升少.但reits係將物業放租.在加息潮下.變相經濟好轉.加租就必然.所以reits受加息潮影響比公用股細好多.

至於買乜Reits.自己上網在搜尋網打reits已找到.自己做下功課硏究下.自己買reits已多年.假設以10萬元計.每年也有6千元息倒.仲未計價升左.當然也要看看邊一隻吧.

如唸住要穩定而持續既股息.仲要波幅細.我只係提供多一個選擇.吾一定只買公用股同匯豐.

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆 ar_mak 的帖子

謝謝你的指正.你講得對.自己可能投資水平未夠.我投資目的只追求每年有持續而穩定既現金流(利息).所以黎黎去去十幾二十年也是那幾項投資.不過似乎也work.如只睇結果.現在自己每年利息收入已超過每年工作收入.所以40多已退休.

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

客氣了.明顯你既投資水平比我高.我過去投資十幾二十年來來去去也是這幾招.不過已嘗試走出不同範圍:

1.增加現金流類就買債券.Reits.海外樓收租.人仔定期.保險年金.(全部計到數每年大約收幾多息或租.而且係持續而穩定.呢部分提供日常開支兼有剩.儲夠再投資或低買資產增值類)

2.資產增值類就買2800.短炒新股.間中也買其他如700.1299等.其他還有自住樓.大陸樓.(呢部分我吾當投資.因息較少或無.買左擺埋一邊.等高位會放左佢轉買增加現金流類)

另外.供養四大長老加埋保險也會持續.總之.現金保留不多.因時間寶貴.錢放在適當的地方才能增加現金流和資產增值.現在自己係hea富(精神上)生活.

P.S.回應番樓主題目.其實也奇怪為何買6號仔.難道只為貪特別息?如之後無憧憬派特別息.睇怕幾難在派息前升番...

男爵府

派息時會升返 到時再放lor

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

睇返今次張balance sheet.電能已好大機會不再派特別息了.剛剛派息後電能只剩下83億現金.而債務有超過70億, 可說已榨乾榨淨了.

不過大市如升佢都有機會升番既.

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

猜到了.但升得多.股息現在只有3厘多.其實恆指成分股中只有它和領展做到每年增加派息(這知識也是網上搜尋的)...

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

樂見ar_mak和kenmclaw兩位高手對話,長知識了,感激!

我也估到是什麼股了,難怪這麼多人追捧,言下之意想長線投資的話,這是股息齊升之選?

首頁
34567...10

尾頁

跳至