婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 fandycheng 的帖子

有。 就算我已接近4星期,仲有此情況,不過不是每次都痛。 個種痛似d腸痛,而且有時都好痛下,不過只是痛一會兒。 你是否也如此? 我醫生講過d腸會貼去傷口位,佢話腸就好似知邊道有傷口咁,會貼過去喎。 所以我估因便便意欲時孺動,但同時貼住傷口,所以便痛。 明顯去到第三星期,身體已較好。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

carbeing 發表於 18-5-19 23:28
回覆 fandycheng 的帖子

有。 就算我已接近4星期,仲有此情況,不過不是每次都痛。 個種痛似d腸痛,而且有時 ...

原來係咁~
我感到唔係表面傷口痛,係入面隱隱作痛~每次便便都要小心翼翼,否則痛到標汗~

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我本身都排咗10月做傳統手術,明天則book了私家睇下微創嘅可行性,最快會下個月做。聽完各位經驗都安心啲,不過傳統定微創都仲十五十六,各有優劣,睇下聽日私家點講。

另祝各位早日痊癒!

公爵府

回覆樓主

有冇jm在私家做過呢個手術?費用多少?

大宅

回覆樓主

我38歲。因為貧血,指數去到5.6已暈到。去到醫院輸了三包血,婦科醫生發現有子宮內有息肉,第二天立刻切除。
但一星期後醫生報告話細胞內膜異常增生,演變癌有一半以上。醫生說若想生B,可以帶藥用子宮環。但若不要B,就勸我切子宮,留卵巢。因為這樣就一了百了.
若果帶環,每三個月抽組織檢查一次。若果好轉,可以繼續帶。但有些病人會突然變成癌症,連卵巢也保不住。
我已有一個5歳囡,可以不要BB,但我又很怕切了子宮,很多後遺症。大家有什麼意見給我?

複式洋房

回覆 Bibibut 的帖子

仁安 ,9萬多

複式洋房

回覆 Consbaby 的帖子

老實講,上網睇d醫學報告同做咗既人分享,會驚, 當然亦有身邊親人朋友做了,又表示沒什麼。所以我都好争扎。我最怕會卵巢衰退,提早好多更年期,又怕手術後傷到其他器官。 幸好手術已4個星期,暫時只覺開刀位有時唔太舒服,又不是痛,只是你feel到裡面傷口未好。

你情況又唔太一樣,你有病變擔心。 我有個同事40歲時因子宮頸有病變,所以切除了子宮,留卵巢。 她說她做完一身鬆晒,唔洗成日擔心,好困擾。 所以佢做完開心咗。

你見多一兩個醫生,把心中疑慮先寫下,見醫生時一次過問吧!

大宅

carbeing 發表於 18-5-22 23:14
回覆 Consbaby 的帖子

老實講,上網睇d醫學報告同做咗既人分享,會驚, 當然亦有身邊親人朋友做了,又表示沒什 ...

我已見了另一個私家,也是這樣說,叫我此二星期決定做邊種?!怕會惡化。現在e幾天成日肚漲痛。
等埋下星期睇埋政府再決定。
請問你們是開刀做?定微創?

子爵府

回覆 carbeing 的帖子

建議揾多個醫生,千萬別盡信一位

大宅

我三年前因肌腺瘤而切掉子宫留卵巢,想起未切時M來五曰,但痛足十-、二日,而家真係好感恩。之前個個月狂啪止痛藥都無効。

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

wwcuy 發表於 18-5-24 03:50
我三年前因肌腺瘤而切掉子宫留卵巢,想起未切時M來五曰,但痛足十-、二日,而家真係好感恩。之前個個月狂 ...

想問下你做完手術之後有無後遺症同有無其他變化
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

珍珠宮

carbeing 發表於 18-4-29 23:08
做了。 剛在昨晚回家。 現在沒什麼,傷口已不怎樣痛,做完醫生比相我睇,以為7cm 左右不算很大,原來是一粒5點 ...

請問切除子宮要否吃荷爾蒙藥?個肚会感觉空空盪嗎?

複式洋房

wwcuy 發表於 18-5-24 03:50
我三年前因肌腺瘤而切掉子宫留卵巢,想起未切時M來五曰,但痛足十-、二日,而家真係好感恩。之前個個月狂 ...

請問手術後有什麽後遺症?對生活有什麽影響?以及身體各方面的問題?謝謝!

大宅

carbeing 發表於 18-5-17 23:13
回覆 joejerry 的帖子

我生兩個小朋友都開刀,有粘連,所以用微創就風險大d, 醫生話要更小心將子宮同腸呀,膀 ...

請問醫生是否有方法check到有沒有粘連?還是開過刀生小朋友就一定會有粘連?

複式洋房

回覆 siubbsw 的帖子

我唔知係唔係人人有,但醫生同我講話開過刀會有。

大宅

Consbaby 發表於 18-5-23 13:16
我已見了另一個私家,也是這樣說,叫我此二星期決定做邊種?!怕會惡化。現在e幾天成日肚漲痛。
等埋下星 ...

可否介紹這方面的醫生??想聽聽多幾個意見!Thanks

醫生建議我切除子宮、卵巢、及周圍淋巴?!很擔心....一次過切除咁多!因一直血量多!

小朋友已大,不打算再生,想問做完手術,身體及心理有什麼變化??!!要休息幾耐?

謝謝大家分享!!

首頁

尾頁

跳至