美容扮靚

跳至

首頁
34567...37

尾頁

大宅

fatmousechai 發表於 18-4-19 09:26
我都睇咗好多關於ketogenic diet 都覺得好有道理,亦見好多瘦身成功例子,不過要成日計住每餐食幾多carb ...

好似多得嚇人我好多時候早餐豬油炒生菜,中午肚餓就食多啲,夜晚飲bhb, 其實都唔係好麻煩,因為我完全唔會食澱粉同糖,所以食得夠油一定生酮 我係呢方面都係新手,反覆試咗生酮兩個月我覺得最大嘅好處係好精神,同埋冇咁易覺得餓以前跟營養師減咗70磅,要食好少做運動⋯而家差20磅就變美少女

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

sambebe 發表於 18-4-19 12:43
我都係呀,本來想開個post討論下,見倒呢個post,真係好開心, 大家一齊加油!遲啲有時間再shate下我嘅經 ...

原來都有唔少姊妹跟ketogenic diet, 我太懶計數所以無跟,但都好想知道過來人嘅經驗,期待你嘅分享呢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

香寶 發表於 18-4-19 15:09
好似多得嚇人我好多時候早餐豬油炒生菜,中午肚餓就食多啲,夜晚飲bhb, 其實都唔係好麻煩,因為我 ...

好犀利喎,咁ketogenic diet 好work 喎,但如果你出街同人食飯多數食乜嘢㗎?我有排稍為食少咗carb 瞓覺會半夜醒好難瞓番,所以唔敢試太低carb

咁你可以分享下你ketogenic diet 輕咗幾多同fat rate 呢?
Thanks

珍珠宮

回覆樓主

20/4/2018
127.2lbs
31.5% fat

尋晩大家説想吃燒牛肉,其實我前幾日先食完但唔想掃興都無反對,一行八人又去咗食燒肉放題,今次嘅黑毛和牛好靚大家食得好開心,幸好今朝都唔算重咗好多,下次飯局起碼一星期後,依段時間可以食清少少唔好太過份先得

食完好攰無運動Tim
今朝早餐又是salad

大宅

fatmousechai 發表於 18-4-19 16:11
好犀利喎,咁ketogenic diet 好work 喎,但如果你出街同人食飯多數食乜嘢㗎?我有排稍為食少咗carb 瞓覺會 ...

我16號先開始生酮反,因為我真係太鍾意食麵包甜品成日減咗少少就忍唔到口16號係66.1kg,今日63.7,我172高想減到125磅,打算下一次偷食要減到59 kg每個人體質唔同,有啲人低碳高油己經瘦,可惜我就要好嚴格先瘦到,今朝早偷食咗個女2啖麵包酮指數即時低左,淘寶有啲尿酮測試紙,你都可以買來試吓你食嘅嘢好吸引好有心機整

珍珠宮

香寶 發表於 18-4-20 14:54
我16號先開始生酮反,因為我真係太鍾意食麵包甜品成日減咗少少就忍唔到口16號係66.1kg ...

哇即是說你幾日已經輕了多過2kg, 好犀利呢

我以前好鍾意食生果,西瓜、木瓜、桃、芒果唔甜唔食,知道果糖太多近來先少吃,我朝早食唔少berries 唔知有否生酮呢,不過paleo 無講話一定要生酮所以我無買試紙來試,等我得閒淘番樽試下先
大家繼續比心機一齊分享成果吖

珍珠宮

回覆樓主

21/4/2018

126lbs
30.4 fat rate

尋日晚餐在屋企食簡單煑,有香茅焗雞翼、芹菜雲耳炒蝦仁、灼菜芯

夜晚好求其揸住細啞鈴仔係屋企行30 min 當做咗運動了

珍珠宮

回覆樓主:

平常我家老爺(不會有人誤會是真的老爺吧)唔like 食我啲沙津早餐難得今朝話煑埋佢份,佢今日運動日諗住預備焗烤蕃薯俾佢做carb, 點知佢嫌太甜只食半條,佢咁麻煩以後都唔鬼理佢啦

其實焗烤番薯好香好好食,ketogenic diet 係唔應該食high starch,但蕃薯係paleo friendly food 所以我自己食咗一條

今朝去咗gym 做咗30min weight training, 30 min treadmill 同20min stretching. 最鍾意一早做咗運動安樂哂,今日可以嘆世界了

大宅

終於m到,食左去水腫餐消左水腫
今朝終於落磅去到47 kg
不過胸m完都無咁漲,但都無縮翻原來size ge

離目標仲有兩kg,
豐胸黃金期可以再食多啲牛油果同蛋
唔洗因為怕肥就住就住

珍珠宮

lenareina 發表於 18-4-22 14:05
終於m到,食左去水腫餐消左水腫
今朝終於落磅去到47 kg
不過胸m完都無咁漲,但都無縮翻原來size ge

恭喜唒2kg 好快達標,你又要趁現在黃金期做運動減肥了,我尋日跌到126lbs 好開心,可惜又亂食嘢今朝又重咗,但唔緊要啦依兩星期都有輕到同埋腰身收到少少,(不過面也有lip 同胸都縮水)我諗我天生脂肪一減少就先減面同胸都無計

大家繼續努力,目標在望

珍珠宮

回覆樓主

22/4/2018

127.6lbs
30.2%

今朝比尋生重咗成兩磅就知道又亂食嘢,唯有當尋日係cheat day 啦

本來尋日lunch 想係Mr Steak 食,貪佢semi lunch buffet 有青菜salad 任食同埋我好like 佢個煎豬柳(夠唒肥美好paleo),點知已經執笠臨時改去食韓式食物,佢前菜飲品甜點任食,前菜忍唔住食咗好多韓式炸雞同雞亦,不過只飲soda water 同無食蛋糕只食兩口雪榚,主菜韓式泡菜炒牛肉炒飯幾香食咗半碗飯,尋日carb 超唒標了

珍珠宮

回覆樓主

尋日晚餐返咗我媽屋企食,全部親戚來了好似開大食會咁,我外賣了一隻燒鵝同燒腩仔加餸,大家吹水食得好開心唔小心又食多咗,唔怕我一星期會比自己一日放任下,下星期再努力

今朝立即補救skip breakfast 做intermittent fasting, 空肚做了kettlebell swing x 200 with stretching.
午餐前仲去咗海邊散步2 km , 希望明天個磅生性啦

珍珠宮

回覆樓主

23/4/2018
127lbs
30.3% fat rate

經過星期六狂食,星期日開始又要回復正常否則點運動都無用,七分飲食三分運動十分情緒管理,晚餐好簡單整西餐

牛油煎帶子、煎牛小排同埋三文魚,唔使半小時有得食

依家出面食靓啲嘅西餐唔平,我寧願買靚啲嘅料自家煑,仲可以make sure 用健康嘅油Tim

飯後甜點係水果

本來一切好美好但飯後竟然忍唔住食吐包薯片,以後唔買先得啦

珍珠宮

回覆樓主

今朝早餐是salad again, 唔好以為全是berries 其實底下是雜菜呢

大宅

fatmousechai 發表於 18-4-22 14:48
恭喜唒2kg 好快達標,你又要趁現在黃金期做運動減肥了,我尋日跌到126lbs 好開心,可惜又亂食嘢今朝又重咗 ...

我琴日喪食之後今日就重翻
其實我除左以前好唔開心無胃口個時45 kg 之外
正常係46kg 到
可能我減到46再睇下點,落唔到就算

胸按多啲真係有用架
我以前右邊細半cup
而家兩邊差唔多大了

今日lunch 係蕃茄薯仔湯加牛油果海藻沙律

珍珠宮

回覆樓主

唔怕啦減肥係長期作戰,一兩日重番啲唔怕嘅,最重要係長遠個trend (我自己安慰自己因為我今朝都勁重)

沙律我多數早餐食咋,中午會食多少少肉同菜,否則下午肚餓我會亂食零食仲衰呢

大家加油

珍珠宮

回覆樓主

25/4/2018
128 lbs
30.5% fat

因為臨時有緊要嘢買所以順便出街食,我地有三個人,二人套餐唔夠食所以叫咗四人套餐食唔唒就打包,點知大家太大食差唔多食唒,返到屋企好攰無做運動了

今朝早餐又是salad 啲士多啤梨就嚟壞所以要食多啲

珍珠宮

回覆樓主

25/4/2018

126.6 lbs
30.5% fat rate

琴晚係屋企食,今朝終於輕返少少,本來老公又話放工出街食比我reject 咗啦,咁食法想夏天前瘦身無可能了,因為今個星期日已有飯局,星期六有親戚回香港肯定又要食一餐,計劃由依家到星期五都要在家吃先得

昨晚吃節瓜肉(emoji)炒粉絲、蘆筍蝦仁、煎牛小排、灼菜心和羅宋湯

運動:kettlebell swing x200 with 15 min stretching

今朝早餐是煎雙蛋salad

希望星期五前都可以保持約126 lbs

大宅

fatmousechai 發表於 18-4-25 09:31
25/4/2018

126.6 lbs

你想減到幾多呀?

琴日join 左個body plan 覺得自己好大洗

珍珠宮

lenareina 發表於 18-4-25 10:29
你想減到幾多呀?

琴日join 左個body plan 覺得自己好大洗

我想減脂增肌,所以體重唔使減太多,希望fat rate 落到約25%

我唔捨得比錢來減肥,咁你join 咗乜body plan? 包幾耐同減幾多呢?貴嗎?

首頁
34567...37

尾頁

跳至