自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問下大家點揀
有兩姐弟,而家男家話要俾錢個細佬讀國際學校(重男輕女,要求係嫲嫲要管接管送),個家姐就唔理喇,由佢讀普通學校。我係呀媽我好想兩個都平等,但我地又無錢俾家姐讀,但我又怕而家有機會俾細佬讀好D但因為我自私而斷送佢前途,大過左怨我。但俾細佬讀又怕家姐心理上唔知會唔會有傷害。想問大家有無咩意見?

男爵府

回覆樓主:

私下同姐姐講清楚

男爵府

回覆樓主

唔知大家身邊有冇事例係咁呢

子爵府

回覆樓主

其實點解讀國際學校先有前途。
仔女都是我的,我主張因材施教,如果女性格適合傳統學校而仔適合國際學校,我0k,如果唔係我唔同意。

男爵府

ApplePie_ellen 發表於 18-4-8 19:01
其實點解讀國際學校先有前途。
仔女都是我的,我主張因材施教,如果女性格適合傳統學校而仔適合國際學校, ...

明白,謝謝你意見

珍珠宮

回覆樓主

但我又怕而家有機會俾細佬讀好D但因為我自私而斷送佢前途,大過左怨我。

比細佬怨就驚,比姐姐怨就唔驚?

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

panyeung 發表於 18-4-8 19:06
但我又怕而家有機會俾細佬讀好D但因為我自私而斷送佢前途,大過左怨我。

比細佬怨就驚,比姐姐怨就唔驚?

都驚,所以唔知點做

男爵府

甜心朱古力 發表於 18-4-8 19:06
一係一齊讀,一係2個讀普通學校,唔到男家想點,你今日讓步,代表你接受重男輕女,日後你無得怨,但你女兒 ...

明白,多謝你意見

侯爵府

2018復活節勳章

yuki_oOo 發表於 18-4-8 18:40
想問下大家點揀
有兩姐弟,而家男家話要俾錢個細佬讀國際學校(重男輕女,要求係嫲嫲要管接管送),個家姐 ...

我一定一定唔會咁做,我亦唔會理男家講咩

仔女係自己,點解待遇會唔同,一旦你接受咗,你都係屬於重男輕女嘅人,對小朋友最大傷害係連自己父母都偏心。 長老已經偏心,連自己父母都偏心,小朋友一定唔會開心。

呢個可以係一個陰影,處理得唔好真係跟足一世

將心比己,你係個女,你爸爸媽媽咁做,你會點諗?

子爵府

回覆樓主:

最大問題係國際學校嘅學費唔係你俾。你對個仔嘅話事權咁就冇咗。人哋一句:唔係我俾錢交學費,你個仔有國際學校讀咩?錢又唔係你呢個呀媽俾,你有咩權去決定個仔學校嘅嘢?

子爵府

唔會俾男家咁樣分化兩姊弟, 接受左男家"好意"後你以後對阿仔基本冇左話事權。你同先生甚至男家對國際學校了解有幾多? 家庭文化配唔配合到?

複式洋房

回覆樓主

我會兩個都唔比國際學校

侯爵府

馬爾太 發表於 18-4-8 19:11
最大問題係國際學校嘅學費唔係你俾。你對個仔嘅話事權咁就冇咗。人哋一句:唔係我俾錢交學費,你個仔有國際 ...

同意!

似賣仔。

這個決定似乎插手你家事、隔離你母子關係(仲要指定麻麻送接)、搶走你仔學業/事業的發展、離間姊弟情、直接影響你仔女的價值觀、教重男輕女。

插手了學校,那麼興趣班呢?補習呢?一一一一一一一一 遲些就外遊旅行⋯

而且讀得國際學校,多數會出外留學。你⋯準備好了嗎?

人生在世,除了學業,還有品德,親情。和諧的家才是小孩成長最好的地方。

又:除了分散你的家,我睇不到任何人送你仔去國際學校有什麼用。

伯爵府

想問下大家點揀
有兩姐弟,而家男家話要俾錢個細佬讀國際學校(重男輕女,要求係嫲嫲要管接管送),個家姐 ...

爸爸點講?邊個俾錢?小朋友而家幾大?

伯爵府

回覆樓主

個仔怨你咩野?而家唔係你負擔到唔比佢讀,係你負擔唔到人地幫你比,佢大個咪照同佢講冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽,自己屋企真係負擔唔到,供書教學係父母責任,父母已經盡咗力就得

琥珀宮

回覆樓主:

你老公點睇?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

想問下大家點揀

家姐會唔會怨?睇你點教及開導佢。而且,不需比家姐知太多,佢將來大點,心智成熟點,才知也不遲。而且好多好好的免費學校,未必貴就適合家姐,你要幫家姐過導,千萬唔好加重佢怨念。
男家有資源幫細佬,我會盡量比佢地幫,但大前提大家係關係要良好,幫或被幫都沒不好受。若果是施捨比我、或處於一個不對等的關係,或以後要言聽計從等,或令其他家庭成員不滿,我就未必會接受。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

想問下大家點揀

一係一齊讀,唔會受男家擺報。

其實妳兩個細路幾大?讀國際學校好有前途咩?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

重男輕女到咁,就算冇國際學校,第日錢都係留比個仔,要樓要車唔係冇可能,根本唔洗擔心個仔會怨
總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至