單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

Poo得好勳章

我是一個好樂觀好樂觀的小女人, 樂觀到老公每次錯左, 都原諒佢幫佢, 但不久佢又令我失望。

我同老公識左一年就結婚, 當時大家都好耐冇拍拖, 一齊好sweet, 識左半年已諗住結婚. 結左婚一年有左大女, 因同老爺奶奶住, 生完後我情緒都不穩定, 成日同老公鬧交, 過左一年, 老公有日同我講佢拿左D錢去賭, 輸哂, 話想俾好點的生活我同個女, 所以去博. 當時剛買左樓, D錢係諗住用來裝修, 最後我地傾左, 問人借錢, 建立一個安居. 但冇耐後, 佢同我講又衰左, 佢話我迫佢太緊, 佢好大壓力. 借左好多錢去賭, 佢好後悔, 佢去左戒賭中心搵輔導, 無奈地, 在每次差不多還哂錢時, 佢就同我講. 第三次佢貪, 跟人炒股, 呢次之後我對佢仍有希望. 我地一齊面對.

今次, 同上次一樣, 俾我發現左佢又借錢, 迫佢講, 佢先肯講, 今次我知道後, 只有絕望同傷心, 對佢的信任已完全冇哂, 唔知條路可以點一齊走落去, 所以我決定了離婚, 經濟上我有點能力, 三個小朋友跟我.

我知單親之路好難行, 講真, 真係死頂, 但返到屋企見到佢地三個, 我就知道我可以頂落去…..我有信心. 因我身邊有好多屋企人同朋友支持我呀.

別墅

lingsausau 發表於 18-4-9 15:28
我是一個好樂觀好樂觀的小女人, 樂觀到老公每次錯左, 都原諒佢幫佢, 但不久佢又令我失望。

我同老公識左一 ...
係呢個板寫咗自己嘅故事, 亦都睇左好多其他人嘅故事, 大部分都係啲男性做錯嘢, 慣性出軌, 打機上癮, 暴力傾向, 窮到窿不知進取, 病態賭徒......其實係咪一般女性都真係好心軟, 即使個男人錯到咁, 都一次再一次噉樣畀機會。

你帶住三個小朋友, 要加油啊!

別墅

Poo得好勳章

對, 我覺得大部份女性覺得婚姻是一生一世, 嫁左就絕不會輕言說要離婚, 今次我如果再原諒佢, 我都覺得自己對不起三個小朋友, 我唯有行呢一步, 只感歎自己有眼無珠.

我媽仲驚訝我咁冷靜的處理, 其實一次又一次的打擊, 我已心底作了最壞的打算。宜家只希望盡早安頓好, 重新開始新的生活.

別墅

lingsausau 發表於 18-4-10 11:22
對, 我覺得大部份女性覺得婚姻是一生一世, 嫁左就絕不會輕言說要離婚, 今次我如果再原諒佢, 我都覺得自己對 ...
你一次一次原諒你老公,對佢都抱有希望,但佢一次一次令你失望。。。大部分女性覺得婚姻系一生一世,前提系夫妻雙方都肯爲這段婚姻和家庭做努力,否則一個人硬撐,好辛苦!既然打算好離婚,而且你有經濟能力養三個小朋友,咁就加油啦!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

lingsausau 發表於 18-4-10 11:22
對, 我覺得大部份女性覺得婚姻是一生一世, 嫁左就絕不會輕言說要離婚, 今次我如果再原諒佢, 我都覺得自己對 ...
好利害,現在的人士,一個都話多,而你地..........請加油

禁止訪問

禁止訪問

別墅

我同老公識左一 ...

睇到你情況跟我一樣,我嗰個係不斷一次又一次欠卡債,每次廿幾或三十幾萬咁欠落去。我又係一個天真八痴嘅女人,一直以為佢會為我仔女去改變,但到頭來都係自己一廂情願,所以最後我走咗離婚尼條路⋯⋯加油(emoji)

大宅

回覆樓主

我都啱啱遇到呢個問題,兩年內不斷重複澳門、戒賭、澳門、戒賭,一次又一次原諒、大話、原諒、再大話,零信心無晒安全感失眠,我相信我行去單親呢一步已不遠了

別墅

Poo得好勳章

我自己從不喜歡賭博, 欠人野未還總是周身唔舒服, 所以冇買股票基金, 我老公就完全同我相反, 總喜歡以小博大, 唉.....

我同佢仲一齊住緊, 但我宜家搵緊屋, 希望可以快點搬走, 成日提自己要死心, 為左小朋友唔可以再心軟又原諒佢.

cherriechak 加油呀.

大宅

lingsausau 發表於 18-4-25 09:57
我自己從不喜歡賭博, 欠人野未還總是周身唔舒服, 所以冇買股票基金, 我老公就完全同我相反, 總喜歡以小博大 ...

互相支持

別墅

我同老公識左一 ...

你好叻⋯生三個小朋友,我養一個都辛苦

首頁

尾頁

跳至