0-6個月

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

初生bb我無同佢用沖涼液架,或者你可以試下換一種

珍珠宮

回覆樓主

D水會唔會太熱亞?如果唔係好邋遢,可以唔使日日用沖涼液

禁止訪問

美好大世界2017勳章

回覆 pandoralee 的帖子

Hello pandoralee ,BB 皮膚角質層比成人薄,媽媽選擇中性或弱酸性(pH.5.5-7)冇香料的沖涼液,每次只用少量,沖涼時間唔好太耐,理想嘅水溫為攝氏38-40℃,日日沖涼係無問題架。沖完涼後媽媽趁皮膚仲有水份做返保濕,形成皮膚天然屏障,就唔擔心BB皮膚乾,揸薄薄橄欖油、椰子油,輕輕打圈按摩可以幫助皮膚吸收架。BB幾大呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我就有日日幫BB沖涼,用清水洗下。

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

初生bb要日日沖涼架~講衛生嘛!而且沖左涼佢都好舒服好訓D,不過我就唔建議用沐浴露了,初生時我都未用過,滿三個月先用。

別墅

回覆樓主

我個囡出世的時候好乾,而且天氣涼無日日沖,一星期沖一兩次,但pat pat就日日洗

但之後天氣開始熱就日日沖,唔熱就隔日,用清水得,之後搽凡士林,依家無咁點甩皮

禁止訪問

大宅

MommyPanel勳章 食得好勳章

回覆樓主

初生b我都係用清水,最多只係有時用金銀花煲水沖身,老人家教

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-4-10 16:57
回覆 pandoralee 的帖子

Hello pandoralee ,BB 皮膚角質層比成人薄,媽媽選擇中性或弱酸性(pH.5.5-7)冇 ...

想問下BB訓醒可唔可以即刻沖涼?
定係要隔30分鐘先沖?
工人姐姐話怕BB會冷親

回覆 smalli123 的帖子

Hello smalli123 , 一般建議BB最好有固定嘅沖涼時間(上午/下午), 如果沖涼環境係安全同溫暖,瞓醒都可以即刻沖涼架,下午時段比較暖和,媽媽安排係果D時段幫BB沖涼,就可以減低BB 冷親嘅機會。BB幾大呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

複式洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-4-26 10:37
回覆 smalli123 的帖子

Hello smalli123 , 一般建議BB最好有固定嘅沖涼時間(上午/下午), 如果沖涼環境 ...

而家4個月了
smalli123 發表於 18-4-26 10:39
而家4個月了

4 個月BB每日大約瞓12-15小時,日頭會瞓少左,晚上瞓嘅時間會增長,佢依家建立緊生活規律,開始可以自己入睡,日頭唔瞓時候媽媽俾佢玩顏色鮮艷嘅玩具去刺激佢視覺發展,例如布積木、彩色布球、用顏色鮮艷布書仔同BB講故事,多D俾BB俯臥強化頸部嘅肌肉,用D顏色鮮豔、最好識得發聲嘅玩具引佢岳高頭去拎,大約6個月前BB會學識轉身架。

伯爵府

pandoralee 發表於 18-4-9 16:32
新手媽媽一問,我發覺同b仔沖完涼之後,摸落佢啲皮膚好乾憎憎,但係明明我已經有同佢搽lotion,係咪正常嫁 ...

初生bb我用清水沖,無用沖涼液

首頁

尾頁

跳至