6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章

之緣 發表於 18-5-18 18:06
仁濟我打去問過滿1歲可以交表了,你上網睇下啦!

係咪蔡百泰?

子爵府

回覆 小林太bb 的帖子

我們那間是在青衣的,青衣長亨村崇德社仁濟醫院幼兒學校。

別墅

回覆樓主

請問大家可以上哪個網可以看看學校啊!我女17年8月出世,我到依家乜頭緒都無啊⋯⋯腦袋一片空白

伯爵府

candybb668 發表於 18-5-23 09:55
請問大家可以上哪個網可以看看學校啊!我女17年8月出世,我到依家乜頭緒都無啊⋯⋯腦袋一片空白
...

我同你一樣,我仔17年9月,我到而家都仲係毫無頭緒

複式洋房

Tinny 發表於 18-5-23 15:12

(emoji)

複式洋房

Tinny 發表於 18-5-23 15:12

有無家長Group架?

伯爵府

Babykit2017 發表於 18-5-23 18:53
有無家長Group架?

有同日出世嘅媽媽group,但無人講過⋯

複式洋房

Tinny 發表於 18-5-23 19:49
有同日出世嘅媽媽group,但無人講過⋯

me 2

大宅

我個b係2017年6月,有冇上水粉嶺媽媽

別墅

Babykit2017 發表於 18-4-10 15:45
我係新手媽媽, 仔仔係2017年6月出世, 咁如果佢要返N班係咪提早一年報名?(即今年報)??

正常幼稚園收生程序:
如果小朋友2017年出生,可以在2019年9月開始到你心儀的幼稚園攞報名表,大概同年11月會進行面試,正常入讀幼稚園最低的年齡要求係2歲8個月,所以除左1-3月出世的幼兒,基本上4月打後都屬於細仔,我本身係幼稚園老師,我地自己interview唔會睇係大仔定細仔,主要睇小朋友表現,除非你見好出名的學校,否則大細仔冇分別,我見好多11月12月出世的叻過年頭的都大有人在!
如果報N班,足兩歲就可以入學,例如你小朋友6月出世,如果有位你臨時去插班都冇問題,否則今年9月就可攞表,好多幼兒園8月都要番學,你可以8月去問下!

別墅

回覆樓主:

如果小朋友12月出世就可考慮做超大仔,即係2021年先入讀k1,但到佢讀k1的時候已經3歲8個月,佢讀k1學的野就會變得好無聊,無興趣,作為老師唔建議!

別墅

回覆樓主:

在15年免費優質幼稚園教育下,全部有參與免費的幼稚園都要進行統一收生程序,所以時間冇早和遲的分別。

別墅

candybb668 發表於 18-5-23 09:55
...

http://kgp2017.highlight.hk/edb/index.php

伯爵府

Wendyanb 發表於 18-6-3 11:40
正常幼稚園收生程序:
如果小朋友2017年出生,可以在2019年9月開始到你心儀的幼稚園攞報名表,大概同年11月 ...

Many thanks ,真係好有用,絕對幫助到我地呢d毫無頭緒嘅媽媽們

別墅

Wendyanb 發表於 18-6-3 11:45
http://kgp2017.highlight.hk/edb/index.php

Thanks

大宅

之緣 發表於 18-5-18 14:42
回覆 Babykit2017 的帖子

因為宜家好多幼兒園/幼稚園開旳N班只有一組,一組只有10人,以救世軍為例,係先 ...

救世軍真係咁好咩,why咁多人報。但唔洗面試,先到先得既情況下,大b一定早啲報名,擺明係唔想收細b啫

大宅

正常幼稚園收生程序:
如果小朋友2017年出生,可以在2019年9月開始到你心儀的幼稚園攞報名表,大概同年11月 ...

萬一到時無一間幼稚園取錄 ,係咪要再去其他學校叩門?
另外,無讀過n班直接申請k 班,被取錄機會係咪小啲?

別墅

babywb 發表於 18-6-5 22:29

萬一到時無一間幼稚園取錄 ,係咪要再去其他學校叩門?

在收生程序完成後,教育局會為家長提供仍有空缺的幼稚園的資訊,方便家長到校進行查詢。
你可以話讀過n班的小朋友面試的表現會較大膽,但有冇讀過n班唔會影響取錄結果。
其實如果小朋友係年尾出世,除非你選擇做大仔,否則面試的時候,其實佢都唔係返左好耐n班,因為每年面試都會定在11月,試過有小朋友就係因為返n班喊足幾個月而影響面試時的表現,所以好睇小朋友的性格。媽媽,加油!

複式洋房

正常幼稚園收生程序:

唔該曬你呀

首頁

尾頁

跳至