少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教小朋友, 會主動拎書/拎畫板, 但 睇兩睇畫兩下就會放棄, 之後就會叫我讀比佢聽畫比佢睇。

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

小朋友幾大個呢?
每日望住佢哋就充滿力量啦!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

正常,要好細開始陪讀,大d,佢應該會慢慢主動拎黎睇

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我大仔係好鐘意睇書嘅, 佢鐘意嘅程度係, 放假你問佢想去邊度玩, 佢會同你講, 我想去圖書館 (小二生). 我自細無伴讀,因為我自己講故仔唔叻, 但佢有時都會想我講故事!

我嘅策略係, 買啲啱佢哋程度嘅書, 因為唔啱程度, 佢哋會無興趣睇, 太淺會覺得悶, 太深會好易放棄! 只要佢睇得明啲書嘅內容, 佢就自然會自己睇,希望幫到你!

每日望住佢哋就充滿力量啦!

禁止訪問

複式洋房

由1歲開始每晚床邊伴讀,由初初你有你讀佢有佢自己玩,過多一兩個月佢會坐係床邊聽,時間都由幾分鐘延長到而家3歲,每晚都要讀半個鐘,辛苦在大人無論幾攰都要堅持每晚讀。
回覆 2012929 的帖子

Hello 2012929 ,小朋友係模仿/遊戲中學習係最好架。一般2-3歲小朋友平均注意力集中時間大約7-8分鐘左右,所以媽媽會覺得佢唔專注/坐唔定情況,佢地鍾意模仿大人,媽媽多D同佢講故事,示範畫畫俾佢睇增加佢嘅興趣,砌積木、拼圖、找唔同都係好好培養專注力遊戲,大人係一邊引導/示範/陪伴,都可以將小朋友集中一件事嘅時間漸漸增加架。小朋友返學未呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-4-13 16:54
回覆 2012929 的帖子

Hello 2012929 ,小朋友係模仿/遊戲中學習係最好架。一般2-3歲小朋友平均注意力集中 ...

未番學呀, 我見佢樣樣都唔試 睇書要我講 劃圖畫要我畫(畫比佢,有時會指示我要畫咩,例如:魚,八爪魚) 疊積木都係要我疊比佢 佢好鐘意睇我做佢自己又唔試
2012929 發表於 18-4-14 00:05
未番學呀, 我見佢樣樣都唔試 睇書要我講 劃圖畫要我畫(畫比佢,有時會指示我要畫咩,例如:魚,八爪魚) ...

小朋友幼兒時期經歷,可以刺激佢腦部發育,啟發佢對語言/事物認知,促進親子關係,透過父母同佢讀書,可以幫佢將書本連上開心/有趣,多D鼓勵佢同您一齊為畫好嘅魚/八爪魚填上顏色,將作品放係當眼地方增加佢滿足感,繼續同佢一齊讀書(講故事)、畫畫、疊積木,通過模仿大人,BB慢慢會建立終生受用語言、寫畫技能架,加油

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至