親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

eeoye 發表於 18-4-16 01:40
你有無買museum pass?係咪用呢個pass就唔使排可以直入羅浮宮?

冇, 因為我只留2日也不是連續。我諗都要排安檢

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 eeoye 的帖子

上搭頂要另外買票的, 最晏應該是八點鐘, 亦都是最搶手的, 因為可以欣賞日景和夜景, 買咗票都要排隊再搭LIFT, 我排咗起碼30-45分鐘, 上到去無限你留幾耐, 雖然我八月去, 但一早一夜也很凍, 上到搭頂都凍的, 所以要帶備厚衣服, 我住民宿也沒有冷氣, 但也真的不需要

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

小心小偷! 當年我差d出事, 最近朋友個gf比人打荷包!
放下自在

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

eeoye 發表於 18-4-16 01:38
即係Uber同的士都安全?因為聽好多人講,搭地鐵好危險咁,有啲擔心。
請問你講係咩apps呀?
...
我只搭了Uber & 地鐵, 我裝錢的袋是放了在衫的裡面, 另外有機會用錢就放手袋, 我將自己手袋再用一個大卡通布袋裝住, 一來熱可以攞黎放衫, 要偷也很困難, 我未去前也是很擔心的, 但返黎無事就覺得安全, 哈哈!

珍珠宮

回覆樓主

rapt apps , 我搭過巴士地鐵都好安全,當然我十分留意自己的錢包

男爵府

eeoye 發表於 18-4-16 01:40
你有無買museum pass?係咪用呢個pass就唔使排可以直入羅浮宮?

羅浮宮pass 都要安檢,入館就直入。其他藝術館反而有入口for pass, 例如奧賽,直入(我係上年七月去,熱到死死下,入去過一過冷河同去下廁所都好呀)。我當時去左3日咋買左 museum pass 同搭車的1 week pass(2x 歐)[要留意這個1 week pass係計星期幾到星幾幾,不是開始用後一周)]。只要你會出入機場都搭火車,就一定抵。我就只搭一程出,入巴黎我係euro star, 3日行程都基本打平手的,我就賺的,因為熱,行兩步都唔行,見巴士就上巴士哈哈,用google map 同 citymapper, 搭巴直同地鐵都無問題。呢條link 講交通卡,慢慢睇 http://www.insidr.paris/paris-tips/paris-navigo-pass-cn

大宅

youhello507 發表於 18-4-16 08:38
rapt apps , 我搭過巴士地鐵都好安全,當然我十分留意自己的錢包

唔好意思,揾唔倒rapt apps,請問全名係咩呀?

珍珠宮

回覆樓主

珍珠宮

即係Uber同的士都安全?因為聽好多人講,搭地鐵好危險咁,有啲擔心。
...

去巴黎無可能唔坐地鐵,我自己防小偷有個小秘技,就係打扮神情唔好咁「遊客」,跟身只有一個小手袋,只放passport, credit card, 少少錢,行裝盡量輕便,千祈唔好咩個袋喺身前。坐地鐵唔好睇旅遊書、唔好掛住影相

大宅

Ononluk 發表於 18-4-17 23:50
去巴黎無可能唔坐地鐵,我自己防小偷有個小秘技,就係打扮神情唔好咁「遊客」,跟身只有一個小手袋,只放p ...

但係我地亞洲人面孔,一睇就知係遊客噃,我平時去旅行都係用個細斜咩袋,諗住咩喺前面安全啲,小偷應該偷唔倒呱

男爵府

eeoye 發表於 18-4-18 22:38
但係我地亞洲人面孔,一睇就知係遊客噃,我平時去旅行都係用個細斜咩袋,諗住咩喺前面安全啲,小偷應該偷 ...

冇講得咁危險既,出入自己盡量小心啲,提高警覺就OK ,我上年去左2 星期,今年去咗1 星期,我同老公都冇俾人偷嘢,其實搭地鐵係冇得避免,因為佢哋鐵路網絡實在覆蓋得太過完善,搭的士仲反而勁塞車我冇帶好多錢出街,銀包放喺手袋裡面,再有拉鍊嗰一格,行街嗰時搵隻手夾住個手袋,完全冇問題每日就放定1-2 百歐係老公褲袋,買嘢食買嘢飲嗰啲散子就係嗰度拎錢出嚟,唔直接係手袋拎銀包

珍珠宮

eeoye 發表於 18-4-18 22:38
但係我地亞洲人面孔,一睇就知係遊客噃,我平時去旅行都係用個細斜咩袋,諗住咩喺前面安全啲,小偷應該偷 ...

巴黎咩人種都有,唔開聲低調啲都未必似遊客。我做法係提高警覺得嚟又表現得自然啲,用個手袋又細又間格多嘅,放~20€錢喺最外。
我覺得又背包又斜揹袋/腰包嗰啲打扮最礙眼,慌死人地唔知你有貴重野跟身,即係我估大家正常喺香港都唔會拎兩個袋出街啦。
另外平時多用credit card (contactless payment 喺法國好common),少帶少用cash,減少現金外露機會。

珍珠宮

yeeyeeyeah 發表於 18-4-18 23:10
冇講得咁危險既,出入自己盡量小心啲,提高警覺就OK ,我上年去左2 星期,今年去咗1 星期,我同老公都冇俾 ...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

...
搭地鐵真係要小心,地鐵多彎要行一段路,多黑鬼,聽人講好多俾人偷護照,銀包,貴重物品要小心。

大宅

回覆樓主

唔該晒各位嘅意見,依家無咁擔心治安問題。唔知有無揾食介紹呢?

別墅

回覆樓主:

如3日兩夜行程有冇好介紹?我女10&8歲。未必有太多耐性睇藝術品

別墅

回覆樓主:

Easter去了paris10天,淘寶當地人接機+市內單車+navigo card出入,除了遇到RER罷工影響市郊行程,大致ok。坐車儘量靠近衣著光鮮的白人老人家/媽咪+BB/OL/西裝友,留心上下車的人,有咩吾掂自己執生

男爵府

治安真係不是想像中差,但我地唔會穿金戴銀,自己亦會打醒十二分精神。我試過化裝袋從背包跌出地,有人追住比番我,非常感謝!

大宅

安安太太 發表於 18-4-15 16:58
鐵塔午餐係我之前訂好,十一點幾係樓下等,之後就搭lift 上去,食完行咗一陣,之後搭架遊船,其中一個站係 ...
可否分享民宿資料?在那裏找?

別墅

安安太太 發表於 18-4-12 22:06
這是我上年暑假巴黎加倫敦的行程, 希望幫到你:
D1 機場- 民宿- 參觀愛樂音樂廳
D2 聖心堂,羅浮宮,鎖橋

你是自由行嗎?我見去巴黎鐵塔的大多包cruise. 去 official website 又買唔到飛。未知点好。

首頁

尾頁

跳至