婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

allyhui 發表於 18-4-12 22:01
我都想啊,依家未有小朋友我唔敢搬,擔心日後有咗嘅時候負擔唔來,而且我媽知我要搬嘅話一定會要求我同佢 ...

既然係獨女,比我寧願跟自己阿媽住,老公無得反對(佢都知佢阿媽難頂)

阿媽屋幾錢租,而家邊個負責比?

伯爵府

早幾年試過慳錢搬番去同自己父母住,但原來自己结咗婚搬開住10幾年嘅生活已經唔等於少女時代同父母同住一樣,果幾年都好頂唔順老人家咁污糟,老豆成日只用水沖涼,完全唔用沖涼用品,又唔洗頭,食嘢食到通地都係,疴尿有3分1疴落地下,佢間房木蚤周圍行,阿媽用電飯煲洗污糟碗布,碗碟永遠有飯餸漬,隔夜餸食4,5日,我日日放工返到屋企就好似做清潔工人咁,話佢地就俾佢地話番我有潔癖,最後搞到我要睇心理學家,我忍了3年最後搬走了才可放鬆番自己,樓主妳都好勁可以忍到咁,奶奶又唔可以下下同佢鬧到行,不過我諗妳只有搬走才可以有啖氣抖,再諗諗啦,唔係遲早會壓力爆煲㗎咋

複式洋房

kamil.. 發表於 18-5-8 13:51
見到你張相,真係想喊,同是天涯淪落人
我都有個一模一樣噶極品奶奶,好污糟,甚至更誇張,除左我噶房,到 ...

唔寫出來唔知道,真係家家有本難唸的經,唉!
咁你個B有冇擺滿月?9個月至出現我會唔肯比佢見囖,有冇搞錯啊,坐月都應該要出現喇
既然係咁嘅話,以後你99有咩頭暈身熱都唔使去探佢了,你點對我咪點對你囖係咪?

我已經爆咗,依家屋企基本上廚房嘅嘢我99唔敢掂,因為我試過忍無可忍好火爆咁鬧,佢用完d嘢唔洗返乾淨油立立我頂唔順,總之唔話咗佢佢唔改善我就去丟咗D碗碟盆…佢驚我丟,所以宜家超級少用,變咗煮飯都係得我煮,佢唔會主動煮了,不過講真佢煮我都唔係好敢食…

咁你老公有冇企你果邊?佢自己吖媽咁對自己老婆仔女,其實都幾心涼

洋房

allyhui 發表於 18-5-8 17:47
唔寫出來唔知道,真係家家有本難唸的經,唉!
咁你個B有冇擺滿月?9個月至出現我會唔肯比佢見囖,有冇搞錯 ...

我老公同你老公差唔多,話距無得救,呻得多又嫌煩,話距有病..有病就迪啲距去睇,放任距就係為距好咩。老實講,真係幾心淡,但係企係距個角度,又唔可以將距媽點

搬去同你媽同住係個唔錯噶選擇,始終自己阿媽錫自己個女,如果第日有細路,假如以退休,等bb番幼稚園又可以幫你接放學,你可以安心做野,2個人搵錢可以輕鬆滴,反正出去租都係要比屋租架啦

大宅

回覆樓主:

你99嘅污糟程度同我99差唔多,我都好頂唔順,同佢一齊住真係好辛苦,但又冇本事搬出去。

大宅

Pianistbaby 發表於 18-4-12 21:31
樓主,你不寂寞,我99同你99 不相伯仲。
我同佢住過幾年,佢d野我唔會掂,我自己買碗碟。d 餸變晒佢照食,食 ...

我就黎都要咁喇,我真係唔敢食99煮嘅野

大宅

allyhui 發表於 18-4-12 22:27
我其實好想好似你咁灑脫
有一次我放一袋蘋果落雪櫃,唔夠位放因為疊住,咁我解開個袋鬆D平放至擺到而且唔 ...

可唔可以買多個雪櫃仔分開你2個啲野,我生左個女後都係同佢分開雪櫃

大宅

我6299都係較污糟
99重要係購物狂黎
幸好的係唔會成日番黎
自從我搬左黎之後
同佢地每半年大執一次
而家6299一亂咁放野我會出聲話佢地
話話下而家好多野都放曬入房

因為一放出廳我唔駛一個星期會用佢清
佢地已經知我脾氣,寧願放係房都唔會比我見到

複式洋房

allyhui 發表於 18-4-13 00:07
我99間房,佢日日就同床果堆嘢一齊訓覺sorry,影人哋間房係好冇品
但我睇見佢都起雞皮,就好似極度驚小強同 ...

我覺得要影之前個廚房比你睇 ,又亂又多積
不過一早比我執晒,無眼屎乾淨~

大宅

回覆樓主

樓主,你真係已經好好了,肯去忍耐。

做老公其實可唔可以為老婆著想多d, 諗下計哩。一係叫佢阿媽注意多d清潔,執下屋;一係諗搬。

乜都唔理當無事發生唔係辦法喎。

伯爵府

allyhui 發表於 18-4-12 19:17
99係一個節儉的人,但係節儉到咩都喊曬口話貴,聽都聽到煩曬重點係佢好似覺得我用曬佢個仔D錢咁

婚後的生 ...

有經濟能力我肯定會搬走

侯爵府

allyhui 發表於 18-4-12 21:48
老公唔理呢D事,初初同佢講都會同佢媽講下嘅,後尾佢話佢媽幾十年都係咁話咗又係一樣冇辦法的,我老公都話 ...

其實你拍拖時都應該上過佢屋企,點解唔搬出黎租樓住。

大宅

回覆樓主

我99都係,間屋好dirty
基本上我去佢度食飯連廁所都唔去,廁所都好dirty

大宅

allyhui 發表於 18-4-13 00:07
我99間房,佢日日就同床果堆嘢一齊訓覺sorry,影人哋間房係好冇品
但我睇見佢都起雞皮,就好似極度驚小強同 ...

好恐怖下

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

嘩~
我99應該仲勁過你99
1)偷公園啲盆裁返屋企種
2)同商場啲清潔阿姐好熟,成日拎啲商戶掉出來的隔夜面包返,洗乾淨蒸返熱俾我地食
3)同超巿啲菜檔姐好熟,又執啲菜頭菜尾返屋企炒
4)食完啲炒菜,淨低啲菜汁加水第日煲湯/粥
5)雖然我地唔係一齊住,個佢強制我地一定要晚晚上去晚飯,唔去佢就會發爛渣(我地有俾足家用佢,但餐飯餸係隔夜溝新餸去煮)
6)執執埋一大堆膠袋,食物外賣盒,儲左幾大袋二手利是封
7)佢屋企只係兩口子,但有兩大個雪櫃,都係一打開就一陣腐肉味,大佬呀…而家又唔係打仗,洗鬼存放咁多食材唔捨得食
8)99炸豆漿,佢話佢好慳,用62唔著嘅背心去隔豆渣 仲炸在兩大支俾我拎屋企倒

不能盡錄,你想像不到的都會有
樓主如果要擺脫,經濟許可就搬走,住細啲咩都好…同99奶奶住,我驚你有排受

別墅

回覆樓主

樓主,我諗你的環境不是每個人都頂到,所以理解你的心情。你仲可以就你99,呢樣要讚你。 但你要調整心態和生活習慣,如果5係挨5到好耐:

1) 你明白你99是改變5到呢D習慣,亦5好諗住改變到,呢個事實要認。所以無謂同老公呻了。
2)搬出去資金有冇可能? 冇,甘就同老公一齊計劃長遠D,每月儲多少$?公屋居屋,買樓生b,一起努力;
3)99 生活方面,可以溝通的就盡量溝通,溝通唔到就你改變生活習慣,改變5到就忍。當你同老公有目標,呢個情況不是一世。生活就是甘,要大家一起捱。
4) 其他什麼面子之餘此類5好睇太重,你會越來越不開心。如果5係只會逼到自己冇路行,搞到離婚。

複式洋房

gobaa49 發表於 18-5-29 01:01
嘩~
我99應該仲勁過你99
1)偷公園啲盆裁返屋企種

咩叫天外有天,人外有人!我終於領略到,在下實在敬畏敬畏

相比起我99來講,你99係宗師級別嘅人
我已經無法用言語來表達我內心嘅驚慌,恐懼
咁你上到佢屋企食晚飯,點食得落?

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

allyhui 發表於 18-5-29 15:52
咩叫天外有天,人外有人!我終於領略到,在下實在敬畏敬畏
:toocold ...

食兩湯更飯,唔會點食佢啲餸
我返屋企有燉吓湯,食生果補充吓營養,晚餐食少啲飯其實都健康架…
我成日返娘家呻架…我媽叫我唔好勞氣,因我而家懷孕,叫我忍下喎 我媽煮嘅餸雖然唔係貴價食材,但起碼日日買新鮮餸即日煮
試過一次…我99儲左一袋垃圾桶面包叫我放假拎俾我媽食,我拎完落樓下掉左,我媽都覺得我99好慳儉~慳到銀行多左幾個零都唔捨得用

大宅

回覆樓主:

搬。自己媽咪都唔撐嘅話,我連自己媽咪都唔見呀!咁嘅環境點住呀

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

無可能要求老人家去改變習慣就你!
明你的辛苦!
死症來!搬開住!一家一主!

首頁

尾頁

跳至