單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

已有3歲半小朋友,而家又有4個月,但個男人話叫我唔好生,如果生就咩都唔會提供金錢。一直都沒結婚,3月頭因此事而無聯絡,娘家屋企環境差,母親喜歡儲嘢,係我眼中佢儲嘢都係無用的.自己本身既金錢只有1萬3,同3萬蚊估股,各位你覺得我應唔應該生?本人已33歲。

大宅

回覆樓主

如果自己養得到就肯生,不要預個男人會養,不過甘既男人,比我一定不會再認真對待,有錢就袋,不要認真

珍珠宮

如果係我,我唔會要,生下來,你唔好指以男人養你囉...
你自己養起你同小孩先...如果生左,你養得起3個人嗎?到時想下邊個去睇小孩...
娘家屋企環境差===呢D你無需比錢就唔好理...TAKE CARE你3個先.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Macusmama 發表於 18-4-13 10:24
如果係我,我唔會要,生下來,你唔好指以男人養你囉...
你自己養起你同小孩先...如果生左,你養得起3個人嗎?到 ...
我同你想法一樣

珍珠宮

講真小孩大了,用好多錢的..唔係叫你比好多興趣佢地學...係洗費上,你唔覺唔覺用好多錢...食,學校食LUNCH,佢地有D錢傍身,坐車?
課外書,可能佢地買漫畫,鐘意的東西...零食等等.
好似我咁,我交, 電,煤,租金,小孩坐車,飯錢,有時學校書展,佢又想買下..同周學出街,睇下野,都有個錢傍身...

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

未生都甘多煩惱,生左就更加煩
系我一定吾會生
照顧者要有一個好正面心態
孩子成長需要

別墅

siuping103 發表於 18-4-13 00:02
已有3歲半小朋友,而家又有2個月,但個男人話叫我唔好生,如果生就咩都唔會提供金錢。一直都沒結婚,3月頭因此 ...

香港生活壓力大,好多香港人都有情緒病,單親媽媽更是難上加難,我建議樓主別生。

大宅

你自己養到湊到就生
養唔到就唔生
男人唔會同你一世

大宅

jimjimjim 發表於 18-4-14 12:03
你自己養到湊到就生
養唔到就唔生
男人唔會同你一世

如果你是我个女我會比錢你快速九掂个肚?簡个咁既男人生一個都知錯啦?你重夠胆再生多个佢話明吾負責?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主:

Saving係少,但你個人收入幾多先?仲有返工小朋友點?邊個湊?
比我的話,如果穩穩定定月入2-3萬一個月,有屋企人幫手睇小朋友,有公屋住,先考慮生第二個。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主

如果係我 我寧願吾生 吾想攞苦黎辛

男爵府

老實說..真係唔好生...你經濟環境實在太差..
生盞害到小朋友...

別墅

已有3歲半小朋友,而家又有2個月,但個男人話叫我唔好生,如果生就咩都唔會提供金錢。一直都沒結婚,3月頭因此 ...

咁嘅男人仲點可能一齊生活?
就聽你咁講我唔會生。但如果你可以一人養3個又提話。
生唔生係一個問題。但我覺得再同唔同呢個男人一齊又係另一個問題!

複式洋房

不要生了,有意見分歧証明承諾都不可信,都不是太愛對方的,所以我覺得保留一下比較好,生了是影響孩子一生,不止是你和他的問題

子爵府

回覆樓主

男人都話唔會提供金錢,又叫你唔好生⋯其實已經有答案啦。生左邊個湊?娘家又冇人幫手。

首頁

尾頁

跳至