自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

vet 發表於 18-4-13 13:10
個妹好嬲,仲話呀哥午逆,其實逆按揭係對所有仔女最公平的做法。
...

同意。

琥珀宮

TMC3012 發表於 18-4-13 21:33
比我想做(冇小朋友), c6就話賣樓好過, 如果好長命, 真係賣完樓啲錢可以比你租幾耐

其實我覺得如果攞 ...

做逆按揭好過賣樓,起碼guaranteed 在世有瓦遮頭

但若60歲做逆按揭,唔可以提取一半咁多。樓價5百萬,夫妻60歲,一次領取最13x萬。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

vet 發表於 18-4-13 11:58
朋友一家幾兄妹各有不同意見

比家用最多入息最多既哥哥唔想再養父母,佢自己也想早D退休。提議父母逆按層 ...
過千萬樓可否賣左轉買2間細, 一間自住一間收租?
其實我覺得亞妹無資格反對, 父母樓錢佢地辛苦存返嚟, 點用無權過問

p.s. 我屋企情況好似, 我係亞妹

水晶宮

chengcheung 發表於 18-4-13 12:12
不需要理會個妹
$$又唔出,憑咩多多意見

咪係, 佢自己都無做好本份養父母, 只想將責任推俾阿哥, 佢都無資格俾意見

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

canies 發表於 18-4-14 13:44
咁我就唔明點解佢唔同父母住嘞

她離左緍,離開外家2X年,自己住自由自在,唔習慣返去住

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

blackberry 發表於 18-4-14 14:02
過千萬樓可否賣左轉買2間細, 一間自住一間收租?
其實我覺得亞妹無資格反對, 父母樓錢佢地辛苦存返嚟, 點用 ...

咁都得喎,但7,80歲,要賣又再買,再搬,都幾頭痛 你知二手樓好少選擇啦

公爵府

Froggy_joe 發表於 18-4-13 12:33
如果我沒有仔女,我會做逆按揭

有仔女,但仔女唔想俾家用,一樣會做

諗法一樣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

vet 發表於 18-4-14 23:50
咁都得喎,但7,80歲,要賣又再買,再搬,都幾頭痛 你知二手樓好少選擇啦
...

叫厚多士亞妹幫手囉 至少父母走左仲有間屋仔留俾佢

男爵府

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我冇仔女, 我同老公都覺得將來做逆按揭都唔錯, 每月有收入.

但我地同99講, 原來佢唔係咁諗。我地其實會繼續比家用,只係想佢地每月多舊錢洗,亦唔需要留層樓比我地。
因6299冇咩收入,又鍾意吃喝玩樂,咁佢地多舊錢可以玩得輕鬆D。
但佢地會覺得做逆按揭好似賣樓養自己好慘咁(我重申我地係會繼續比家用),佢地覺得我地唔想負責任咁。

佢地唔太明個concept, 又玻璃心.......

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

me920 發表於 18-4-25 11:39
我冇仔女, 我同老公都覺得將來做逆按揭都唔錯, 每月有收入.

但我地同99講, 原來佢唔係咁諗。我地其實會繼 ...

新概念,老人家一下子係難接受

大宅

mmya 發表於 18-4-13 12:05
有冇子女我都贊成日逆按揭
自己賺嘅自己洗 天公地道

認同

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

有需要梗係造啦

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

有需要梗係造啦

係樓主個 個案,其實個妺都無咩發言權,佢只想慷阿哥之慨

男爵府

vet 發表於 18-4-13 11:58
朋友一家幾兄妹各有不同意見

比家用最多入息最多既哥哥唔想再養父母,佢自己也想早D退休。提議父母逆按層 ...

我諗都好多呢啲人

我老公屋企又係大家庭,父母層樓一早供完,當中有個仔唔生性,呀媽又想共產咁想其他仔女夾錢比嗰個仔,跟住呀老豆又爭銀行錢,咁提意佢地不如做逆按,市區成千呎樓,點知比人話謀住佢地層樓真係r 爆頭,都費事再理

水晶宮

回覆樓主:

重複

水晶宮

回覆樓主:

重複

大宅

vet 發表於 18-4-13 11:41
BKJM話退休後要一個月使3萬甚至5萬

如果沒有咁多積蓄,仔女唔想或冇能力比家用,會情願悭D? 還是逆按層樓 ...

我睇過有d case, 英國,都可以借鏡下。因為息高,其實唔係咁著數,另一方法可考慮租出大單位,自己另租一細單位住。不過老人家住開方便或感情因素另計了。

又有一d情況老人家好長壽,但老人院醫療費亦甘,迹按造盡,屋冇咗但亦冇錢支撐落去,呢d情況就最大鑊。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

如果一個月要有3萬,層樓起碼要值3千萬....
你有冇先?

大宅

回覆樓主

不如:大樓換細樓,剩餘錢再買份一筆過年金,又有錢洗,又有資產留俾下一代

首頁

尾頁

跳至