自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

sunniewat 發表於 18-4-13 13:55
我宜家簡直係痛到旭下隻手個胳肋底都痛到飛起,唔旭俱自己又會痛,見到好大噠水泡,好痛苦啊!我想睇中醫清 ...

無藥比你搽傷口嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

sunniewat 發表於 18-4-13 13:46
我昨晚睇西醫,到宜家為止先食佐三次藥咋

我又係一日食5次藥, 即未夠一日? take care jm.
你心情我明晒。 呢7日, 耐過7年。痛就食住止痛藥啦。

大宅

木土土 發表於 18-4-13 14:10
無藥比你搽傷口嗎?

有俾粉紅色藥水搽寫住止痕,但係我都唔痕,係勁痛! 不過我都有搽!

大宅

lily-of-valley 發表於 18-4-13 14:35
我又係一日食5次藥, 即未夠一日? take care jm.
...

係阿,剛剛食佐第四次藥咋!

大宅

lily-of-valley 發表於 18-4-13 14:35
...

我有食止痛藥,但係都冇效嘅

公爵府

回覆 sunniewat 的帖子

我之前生過蛇,起初唔知生蛇,遲咗睇醫生,我係睇皮膚科,食藥都禁唔住,一日比一日嚴重,仲好痛,睇咗二次西醫,食咗十日藥,我食到第5日西藥飲埋去濕水,飲去濕水後蛇無繼續生傷口還開始謝,我食完十日西藥,之後睇中醫調理身體,一星期睇一次中醫,我生蛇好番神經線都繼續好痛,飲咗三次中藥神經線無再痛

珍珠宮

sunniewat 發表於 18-4-13 13:57
昨晚個西醫(政府街症)叫我食完一個星期藥,未好再翻去睇,我聽到好灰啊,係咪有排痛?!
...
我媽腰都痛左好耐, 去政府睇急症, 第一次唔知係生蛇, 到第二次去見到水泡先確診生蛇, 急症室開左一星期藥俾佢(一日食5次個款), 咁佢食完一星期就冇事啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

sunniewat 發表於 18-4-13 14:44

係,無乜效架,因不是皮膚痕,係神經令你痕。
我而家一樣痕。因生在頭, 而家睇野2個影, 眼科話眼無,事, 腦內神經受損, 因而家好D, 等多2week再覆診, 再2個影getting worse, 要去照腦。

大宅

Mnbvcxdsa 發表於 18-4-13 15:04
回覆 sunniewat 的帖子

我之前生過蛇,起初唔知生蛇,遲咗睇醫生,我係睇皮膚科,食藥都禁唔住,一日比一 ...

jm可否pm中醫資料,好翻想去睇下

翡翠宮

大將軍 發表於 18-4-13 13:07
西醫話年過五十先有效

知!但10效!到60又再打。所以,,,想吓先

翡翠宮

回覆樓主:

10年效

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我生過,3日內睇醫生,所以藥有用,2,3日左右唔係好痛,之後結焦就痕幾日,前後一兩個星期叫做好番。但醫生有講會半年至一年都會久唔時有少少痕。但好輕微。

象牙宮

sunniewat 發表於 18-4-13 14:44

Oh forgot, 我醫生話食咗藥, 仲會腫多2-3日架, 唔使驚喎。 跟住結焦。
加油。

大宅

回覆樓主:

多謝咁多位jm嘅回覆

大宅

回覆樓主:

楼主,請問你好返未?我媽又係生蛇後遺神經痛,見佢痛到好辛苦好辛苦,睇咗中西醫針灸都仲係好痛,唔知點幫佢。

大宅

我又係,今個星期頭好返啲,我生響個口裡面同外面,,依家個口仲好痛,訓唔到添

男爵府

mrs.cool 發表於 18-4-13 13:47
我上年生過, 我個個人經歷中醫幫唔到手。。。
一開始係喉嚨痛去睇中醫, 講起我頸同膊頭有啲疹痕痕地, 俾個 ...

我朋友之前艾燒又係冇用,我三十年前同(燈油芯)(辣),(辣)完即好

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

sunniewat 發表於 18-4-13 13:46
我昨晚睇西醫,到宜家為止先食佐三次藥咋

我老公之後生係額頭都係出水泡第2日先睇要1日食5次藥。食到第3日藥d水泡開始謝同結蕉。不過佢又唔係好痛。

最好食晒西藥先睇中醫清尾。

男爵府

sunniewat 發表於 18-4-13 12:35
昨晚已睇西醫俾佐藥一日食五次,另有止痛,止痕藥同搽嘅粉紅色藥水。但胳肋底仲係好痛好痛!心口都有但冇痛 ...

我之前都生過蛇,係有一日個膊頭同背脊無啦啦開始痛,痛咗幾日覺得唔對路 又啱啱要去覆診,咪同醫生講囉,當時未有水泡只係一味痛,醫生睇完就覺得會係生蛇,佢比定藥同藥膏我,仲同我講如果三日內有水泡就要返嚟睇,點知兩日後真係有水泡,我咪即刻返去睇囉,醫生話我好彩睇得快,一星期就無事啦…
豈能盡如人意,但求無愧於心......

翡翠宮

回覆樓主:

我家人上年生!又是遲左幾日才知。食療程。医生仲好有信心:食唒就冇事!
家人同时亦要遠行。当中天氣熱又痛!辛苦架。去完藥食哂!再睇多一次再食藥!之后再去藥房配!前后痛左一个半月!
聽fd講有親戚痛半年!我都有劝家人去睇中医和針炙!但佢吾去!

首頁

尾頁

跳至