1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題, BB而家1歲4個月, 一直全人奶近日開始唔係好夠奶, 想幫佢轉奶粉..但少主人唔肯食, 己經試了雪印, S26, 明治 和 illuma 但佢一入口就扮嘔再唔係就推開唔食....試過等佢餓D先比, 但都係情願唔食.......想問下係咪我方法錯了呢, 其實係咪要兩溝即係用人奶再max 奶粉沖呢, 然後每日加小小咁改佢口味呢?
好煩惱我家少主真係對食好有要求.......

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主

我女之前全人奶,13個月開始轉奶粉,我開頭係中午俾佢試飲少少奶粉,由30ml開始慢慢加量,到佢飲到120左右,我就直接開180代替晚上訓覺前果餐,食左幾日無問題我就代替埋早上果餐,然後就咁戒奶了,我試過aptamil白金版,美素,能恩,佢只飲能恩

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你等佢好肚餓先俾佢食,人奶轉奶粉真係會比較困難架

禁止訪問

大宅

回覆 meoapple 的帖子

哎呀, 死喇我呢兩日都溝咗小小奶入去, 諗住佢會慢慢習慣再加重D咁........

佢試咗一啖之後, 走都走唔切, 一見到就推, 第二口都唔食...唔知點可以比佢飲到30ML

大宅

TS716 發表於 18-4-16 17:25
回覆 meoapple 的帖子

哎呀, 死喇我呢兩日都溝咗小小奶入去, 諗住佢會慢慢習慣再加重D咁........

我都想知...唔好話30ml, 條友仔一啖都吐出離

大宅

回覆樓主:

我女13個月,一直全人奶,依家因為奶量開始減,我只係比到佢早晚兩餐奶各7安,所以都想問下關係人奶轉奶粉既野

我女出世頭兩星期有試過補水奶,但大大下食固體時又發現佢對牛奶敏感(已做敏感測試), 咁如果我依家想佢下午茶個餐飲少少奶粉的話,應該飲咩比較適合?再奶粉?羊奶?豆奶?邊隻比較健康,營養成份有冇咩唔同?求指教

複式洋房

回覆樓主:

我都想知

大宅

回覆 Wing122 的帖子

原來咁多同道中人, 真係唔知可以點......

伯爵府

TS716 發表於 18-4-13 17:07
如題, BB而家1歲4個月, 一直全人奶近日開始唔係好夠奶, 想幫佢轉奶粉..但少主人唔肯食, 己經試了雪印, S26, ...

我仔14個月成功由全人奶轉全奶粉,佢食美贊臣白色,之前試過能恩、雅培、s26佢都唔食。

別墅

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

TS716 發表於 18-4-13 17:07
如題, BB而家1歲4個月, 一直全人奶近日開始唔係好夠奶, 想幫佢轉奶粉..但少主人唔肯食, 己經試了雪印, S26, ...

我囡19個月,由15個月開始想比佢試奶粉,最初飲一啖就推同吐返出黎,到依家聞就知係奶粉唔飲。我試過曬所有牌子咁濟。無一隻可以騙到我囡,只能繼續泵泵泵.

首頁

尾頁

跳至