夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

洋房

我老婆一向大洗, 佢最近話想要H牌袋, 但我根本無咁多錢買. 點講好?

我係男士區度問...得不到回覆,希望各位太太可以幫我, 推得黎又唔會家變,謝謝

子爵府

MT1933 發表於 18-4-14 15:19
我老婆一向大洗, 佢最近話想要H牌袋, 但我根本無咁多錢買. 點講好?

我係男士區度問...得不到回覆,希望各 ...
老婆自己揀,不对辦嗎?有無前因後果呢?

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

點解推就會家變
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主

你它婆唔知你幾錢收入咩?無都仲要買?攤開條數,坦白同佢講。你醒,響夫妻版問,一陣入左潮區度問,隨時俾你老婆見到。

大宅

回覆樓主

你話你無錢,唔買,收佢皮算啦。

大宅

北寄貝 發表於 18-4-14 16:07
你它婆唔知你幾錢收入咩?無都仲要買?攤開條數,坦白同佢講。你醒,響夫妻版問,一陣入左潮區度問,隨時俾 ...

冇未話冇何必死冲?驚未出一半睇佢點?

伯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章

回覆樓主:

首先我想問,點解買唔到個袋會家變?手袋真係重要過自己老公?

我想講如果你搵到但唔想買,同你冇能力買係好大分別...而家重點係你冇能力滿足佢,你做老公嘅就要解釋比佢知,你係好想令佢開心,但你暫時真係冇能力買個幾萬蚊嘅手袋送比佢。況且佢同得你結婚,基本上你搵幾多,銀包有幾多...個老婆又點會唔知吖,我諗你太太會體諒你嘅。

最後我想提一提你,某類人係會無止境追求物質生活架,即是話你今次買咗個袋比佢,佢下次又會同你講,我有靚袋用但我又冇靚錶同靚鞋配襯,唔通你又為咗滿足佢嘅虛榮心去借錢買嚟氹佢咩?當佢一次又一次得唔到佢想要嘅嘢,我諗佢最後就會諗,不如直接換咗你......。

好好同太太坐低傾吓啦!愛你嘅人係唔會難委你&明白你架。

大宅

回覆樓主

我唔知你揾幾多,唔知你係咪謙虛(可能你揾十幾萬一個月但你覺得自己揾得少),唔知你係講講緊hermes袋。

但正常嘅老婆如果自己隻公唔係揾十分多(當你揾幾萬內,幾萬算唔少但呢個收入我認為唔應該用十幾萬嘅袋,hermes有平有貴你買d最入門嘅都還可以)嘅話係唔會叫隻公送咁貴嘅禮物。

如果唔正常嘅老婆,咁其實都無乜comment 俾你,都係嗰句,收佢皮算。

瑪瑙宮

淨係推買个袋會家變? 佢話買豪宅住半山咁點? 又係推唔到會家變? 娶過个喇, 淨係識要錢買野.

禁止訪問

別墅

問佢仲有咩想買?一次過look,橫掂到找唔到卡數

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

…………

大宅

回覆樓主:

點解你老婆咁不自量力?
用開H會買埋其他野
無止境
叫佢有能力自己買
無能力叫佢自己儲下錢先

男爵府

如果唔買個袋會家變的話,咁你應該直接講,冇錢買,攤條數俾佢睇,而佢都係家變的話,就快啲喇!點過人世呀?長痛不如短痛,止蝕要快、狠、準。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

如果你真係負擔唔起,直接講,冇咁多錢。如果買唔到H牌袋就家變,
早變好過遲變。

一腳伸走佢。

大宅

H 牌買個布袋都幾萬,皮袋三十萬就好正常
係咪你老婆唔知價,亂咁 up 咋?
如果為個袋就家變,咁咪由佢變囉,你今日推左唔買一個袋,仲有千千萬萬個袋,你推得幾多次?
直接同你老婆講,你可以送個袋畀佢,畀 budget 佢,within budget 佢鍾意買乜都可以,太貴就負擔唔起喇

男爵府

你老婆知唔知你搵幾多?知搵得少仲要買咁貴,咁係大家唔夾,今次解決第時亦會再發生。定係你有野呃佢?例如搵好多但有第二頭家/欠債/搵得少但呃佢搵好多等等等等。唔好意思,諗得複雜左少少。

複式洋房

回覆樓主:

你話你老婆一向大洗,若然你既收入唔係閒錢來買H袋,咁你要同你老婆講清楚你只能俾到佢咩生活佢?
做兩公婆不能只是共富貴,還要互相體諒,好好同你老婆講清楚。

大宅

不明點買唔到會家變,我老公會直接同我講,無錢買,還會哦我不要用那麽多錢

首頁
12345...8

尾頁

跳至