1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問各位媽媽係bb幾大時放佢通屋走?

Bb剛剛11個月大,男仔,好活潑,岩岩學識唔洗扶住行,宜家放左個圍牆式playmat係廳比佢係入面玩方便姐姐煮飯打掃,但佢宜家成日想爬出黎,想問我應該繼續放佢係playmat定係做足安全措施後放佢通屋走?

謝謝!

侯爵府

回覆樓主

我都想知!btw,你bb好叻啊!11個月就可以自己行我仔10個半月 淨係扶住企咋 扶住行 都只識行幾步!

大宅

回覆樓主

我自己無用開欄,只有樓梯上層同下層位置加(因為佢由學行開始就想挑戰行樓梯同驚佢係日後樓上瞓會落床行跌左落黎),另外枱面轉角就加番防撞,其他細件野就全部放牆架/高枱/櫃咁。
有d長輩就話最好廚房加,不過要睇番小朋友本身識唔識搵方法爬高同開閘。

大宅

回覆樓主:

佢地咁叻開始欄唔住了,就加大範圍,俾個廳佢,痴好枱角櫃角櫃邊,收好D危險嘢,厨房同走廊裝安全欄,開頭大人要比之前更加要睇緊,如果佢道高一尺,你就要魔高一「象」,佢破解到D嘢,你就要再諗辦法

珍珠宮

都要俾佢自由,唔好成日困住,不過一定要睇緊D

水晶宮

回覆樓主

除左廚房欄同防撞角,我仲喺所有門高 d 既位整左個lock (bb 識開門入房再鎖門)同埋所有層版櫃既下層都清走晒 d 野拎走晒 d 層版

大宅

回覆樓主:

我仔仔剛10個月,已經行得穩陣,playmat圍欄已經困唔到佢,因為佢踩高翻出嚟,冇人睇時其實仲危險。
平時我就由佢周屋行睇住佢,如果要入廚房做嘢睇唔到佢,就會放佢係bb車或跳跳樂一陣,

別墅

我阿女識爬已經俾佢周屋爬, 一困住佢就會扭計喊. 廚房整左圍欄, 所有門要關好(怕佢夾手), 所有細粒/ 危險品要收埋晒. 如果要去廚房做野, 俾按鈕發聲/ 閃燈玩具佢玩, 通常都玩到一般時間, 不過都會時不時望下佢做緊咩/ 去左邊 (我屋企好細, 廚房望出去成間屋望晒).

伯爵府

回覆樓主

睇你間屋幾大, 有冇人可以睇實佢
我細仔11個月都識行了。
以前住細屋得大仔就只係欄kitchen and front door, 閂廁所門, 任佢在家玩
(廁所怕佢飲廁所水, kitchen 係熱 同火既高危地方、 大門係怕佢走失(得一個門冇閘))
而家搬左間屋大左啲, 仲有暗角樓梯。 所以細仔仲要圍住玩。 得閒先放佢出去走走

子爵府

回覆樓主

我仔由識爬開始已經通屋爬除左厠所唔俾入

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

d 櫃用角鐵之類既野釘實幅牆。因為小朋友拉個櫃好易會成個櫃連雜物責落佢度。

子爵府

回覆樓主:

依家已經可以俾佢通屋行啦,冇小朋友鍾意被困住,廁所廚房唔入得,危險物品收埋或者放高,我仔好早期已經鍾意拉櫃桶摷野,都真係好麻煩,要睇實先得

大宅

我仔15M 先識行, 佢識行我先放佢出黎.

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

其實如果你地得閒既時候就可以俾去周圍走下,唔得閒就放佢入去

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你BB好叻吖,我BB13個月都唔識自己行,當BB識行,都需要睇實D。

珍珠宮

回覆樓主

我個仔都係14個月先識得係間屋周圍行。我都比佢周圍行,但一定要有人望住。如果你要行開例如去廁所,就一定要放佢係圍欄。

別墅

回覆樓主

BB 11個半月已識行,我比佢通屋走,但要睇實佢,連去廁所都要帶埋佢去

大宅

Iloveu520 發表於 18-4-16 10:14
請問各位媽媽係bb幾大時放佢通屋走?

Bb剛剛11個月大,男仔,好活潑,岩岩學識唔洗扶住行,宜家放左個圍牆 ...

朋友仔仔發展遲緩,醫生話成日困住佢玩好有關係。所以佢強烈唔建議我用。我B識爬我就比佢通屋爬,10個月識行比佢通屋走,大人睇住就比佢擒高擒低。都係怕佢整親會全屋角位貼晒防撞,關晒所有房門。BB好叻,撞痛過佢會記得,下次小心避開或者唔再掂。

首頁

尾頁

跳至