論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

印傭一點也不純的。
佢來了二星期,佢在房內晚晚視像和講電話到二三點,第二日不用工作就更夜,假日也不太出門,放假也是講電話。我二夫婦多出工作,地方細,我大肚,bb七月出世,佢廣東話英文差,難溝通,也不主動學習,已提供中印對照的印尼詞彙和錄音。平時我用廣東話加英文,有時再加翻譯app和她說。

我知道佢傾今夜後,我帶了佢去agent度叫個翻譯同佢講,話佢日間無精神無記住我講的事,要每日重覆,清潔也只清潔表面不清櫃的內部。佢解釋是老公包二奶,其實我不信,又唱歌又大笑都是同老公吵架?

如果我們不在家的晚餐,佢就不肯吃東西,買了罐頭肉類放雪櫃她也不吃,話不餓,我估佢懶得自己開伙又要洗。但我怕佢病。

我家有cam,我有給工作時間表給她,有時會有些額外的工作。一般九點就完成可回房睡覺。

昨晚我發現她講大話,我出門吃晚餐前通知佢三件事要做齊。1. 垃圾要倒,2.衣服烘完要收起,3.一條西褲要熨,明天早上返工穿。

結果是垃圾倒了,衣服摺了一半,話我知另一半衫佢tomorrow 做,西褲我覺得無熨過,我肉眼估。當時九點半,佢洗完澡,佢平日這時已入房,可能剛剛中午我帶佢上agent話佢,所以佢等我們吃完晚餐回家。平時我無叫佢等。但話完當日,我叫佢做三件事,只有一件完成,我當然話衫要收起不過夜,其實得翻幾件,褲我問佢ok未的,佢話ok了的,我指住個熨衫板問的,我問佢幾點做的,佢話七點,我家有cam的,我給她看七點時個cam紀錄,我話佢無做,講大話,之後佢笑笑口話我話tomorrow 七點做,我其實知佢講大話,一來我話要今日做。二來明日七點我先生都出了門了還要熨什麼,佢知先生每日幾點出門的。

佢是好醒目的人,無黑面的,笑笑口咁。

昨日中午話完佢,佢昨晚晚上無傾到2,3點,大概1點半咁,而且十一點就關上房燈。你們會不會再話佢,佢晚間自己時間傾,工作無傾。現在bb未出世不用夜晚幫忙。

之前就大大聲傾到2、3點和講大話這2單,我有即時話,另外我想出封note 給她記下這事,話我warn過佢,好不好?你們會點做?
我請的是無出過國的印,30頭左右,原本以為純點又自制力點。

如果抄人,未有bb前會給佢一個月通知炒,有就即炒。

寶石宮

2023年兔年勳章

northernstar123 發表於 18-4-16 10:44
印傭一點也不純的。
佢來了二星期,佢在房內晚晚視像和講電話到二三點,第二日不用工作就更夜,假日也不太 ...

認同換人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

博炒

水晶宮

northernstar123 發表於 18-4-16 10:44
印傭一點也不純的。
佢來了二星期,佢在房內晚晚視像和講電話到二三點,第二日不用工作就更夜,假日也不太 ...

你想出ㄧ封warning note記錄警告过工人 曾玩电话及 "講大话" , 係冇用㗎。在 法例下, 佢呢兩樣不是大錯, 又冇引至人命傷亡或損失, 你即使出好多封warnung note 都改变不了炒工人時要比代通知金的要求! 在情理上, 你已帶咗工人去agent 處照肺,佢係知衰就会自動改, 唔改的話, 你出幾多note 佢都唔会改。

你見工人做唔好d家務, 出声叫佢做番好。要佢自己認自己老作或講大话, 其實好多餘。

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

你有無即刻叫佢再燙過條褲?
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

回覆 vickymok717 的帖子

有叫熨翻

大宅

咁算了不出note給佢了。

就是,佢休息時間傾電話到1點半又要不要再話,其實我覺得好夜了。雖然比3點改善了。而且是佢休息時間。我覺得12點已經好夜。而且印尼不是慢我們一小時嗎,佢個邊更夜啊。

大宅

換人,agent話只能七折,只能選回印尼的。

男爵府

趁你仲有3個月時間,即炒馬上再找另一個吧! BB未出生冇咩做已經咁懶,出左世要佢湊一定唔掂!
如果你要佢識英文,不如請菲,反正現在印也沒很純。

大宅

agent 話不能換菲,只能7折回印。因為我當初是選印。我又不是一定要英文,到時bb有媽媽幫手看,我是想要印多點,佢地咪要還半年agent fee,本來貪佢地無咁易resign。點知...請了個咁的。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無心工作了

別墅

回覆樓主

樓主,你都係早啲換人好過,如果BB出咗世,以佢咁嘅工作能力?你會俾佢激死呀!

大宅

佢清潔個d話了佢後就做翻好了。就是...晚晚傾電話,但工作時無傾電話和黑面的,所以都不知好不好炒了。才2 weeks。定係個個工人都係咁的啊(晚上傾電話),我個d算小事??

給一個月通知炒的話,只是要補機票交通費個d吧~~

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

northernstar123 發表於 18-4-16 16:10
佢清潔個d話了佢後就做翻好了。就是...晚晚傾電話,但工作時無傾電話和黑面的,所以都不知好不好炒了。才2 ...
我前後用咗2個工人, 第一個都會玩電話, 無傾, 因為無錢買電話卡, 但唔會咁夜, 最多去到11點, 第二個, 啱啱返咗3個月, 玩電話只係玩到10點左右就會瞓! 可能你太好人啦!
每日望住佢哋就充滿力量啦!

複式洋房

"之後佢笑笑口話我話tomorrow 七點做"我會嚴肅同佢講,this is not funny!!
換過個,有新希望,好過望佢改過

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

老公包二奶? 回教男人名正言順可娶4個老婆, 女人不能gee gut. 因回教女人無地位。
但回教女人不能勾三搭四。 你工人不知所謂, 又懶。

大宅

northernstar123 發表於 18-4-16 16:10
佢清潔個d話了佢後就做翻好了。就是...晚晚傾電話,但工作時無傾電話和黑面的,所以都不知好不好炒了。才2 ...

唔係個個係咁,當破財擋災

子爵府

决定炒,就即炒

你工人係古惑個d, 一個月通知,即係俾一個月時間佢玩嘢,老屈,告你,仲煩!

要炒,就即捕即戒

唔炒,就調整吓自己管理工人方法,要食住佢

佢哋大部份係不知分吋的

男爵府

你個姐姐都幾大膽, 同埋黎左兩星期炸WOR, 野都唔扮下咁快現形, 只會愈做愈衰...

我仲以為菲姐先係咁....

大宅

回覆 細姐姐 的帖子

唉,如果炒我再請人就要付多七千幾元,真的好貴。我在海外傭僱中心請的。agent是客氣又快手安排工人,但工人來到的質素就...
我七月生,有媽媽看住,媽媽個邊都會有自己工人。我是想起碼坐月有人幫忙清潔煲下薑水洗澡煲下湯咁。我無陪月。

現有請,新的起碼七月來,七月是我最忙的一個月,又要再教,又不知新的好不好。想起都煩。

bb出世後我初時打算工人在家幫我媽媽湊下聽下我媽媽指示洗下東西咁,如果工人差,我9月中返工,我也可以每早帶bb去我媽媽度,吃完飯再接bb回家。

本來工人來,不論好不好夜晚我都打算自己來,最多佢幫忙下。

之前interview 話無房的,租人地家,現在生完會搬,有二個房,一間我,bb太細時都是放我房多。另一間,現在我懷疑好不好給她,還是放床和簾給她睡大廳的一角好。

唉,我本來是打算換人,付多七千幾agent fee,一萬元七折,但我無打算即抄,我家又細,又無什麼工作,我本打算不即抄。聽你地咁講都有點怕。

首頁

尾頁

跳至