家庭理財

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ngwong2 發表於 18-5-21 07:27
即平时甘煑出水后待涼放回雪櫃待明早拧出黍煑一煑加雞蛋,火腿等law.

哦…因我食家樂牌嗰啲,都係即煮即食咋

大宅

crystal媽咪 發表於 18-4-16 18:22
有冇將小朋友的物品二手放出去?
好多人都冇咁做,有時見朋友生仔就轉送

想問图書会有人買?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

JJDBB 發表於 18-5-23 20:08
想問图書会有人買?

有, 青田我自己會讀系列、老鼠記者、福爾摩斯的圖書好搶手。
就算幼稚園的教科書都有人要,不過要keep得新凈同埋要平平地

認字卡玩具都多人要
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

甜甜人妻 發表於 18-5-21 15:07
我都間中去呢度嘅二手市場/Carousell 買2手嘢俾阿b/ 賣2手嘢。

慳錢又環保。
carousell聽過好多鬧交case

伯爵府

LucaLuLu 發表於 18-5-24 13:18

有d賤人約咗人交收,仲no show.我試過自己到咗交收地點,問佢到咗未,仲話到咗,又話係個出口等你,原來玩野,超賤格.

大宅

LucaLuLu 發表於 18-5-24 13:18

我都喺carousell俾人鬧過。
好多人無乜禮貌。

子爵府

回覆樓主:

我係平養個小朋友,其實一個月只要慳1000蚊,複利息計,18年後佢已經夠錢讀大學。
1)餵奶方面,可以餵人奶就盡餵,唔得既話,就揀隻平奶粉,我買果隻110幾蚊一罐,一歲之後2奶3固,1個月都係食1,2罐。
2)無買尿片,日頭比小朋友著戒片褲,教佢去痾veevee,夜晚著環保尿布。d尿片愈大愈貴,XL碼要兩三蚊一條。
3)洗奶樽液,我用茶籽粉chok下都乾淨晒。
4)無買洗衣液,夜晚一次過用皂洗,再用洗衣機fing乾。
5)無買拖地水,我用環酵。
6)屋企用電既野,盡量改用太陽能
7)衫褲,玩具,單車,用二手,唔使買。
8)bb鞋我會買貴d,唔會用二手。
9)免費遊戲室,圖書館,公園已經好夠玩。

侯爵府

肥豆媽咪 發表於 18-5-28 16:53
我係平養個小朋友,其實一個月只要慳1000蚊,複利息計,18年後佢已經夠錢讀大學。
1)餵奶方面,可以餵人奶 ...

多了去圖書館,免費娛樂,最重要是書看完不佔家中地方。
一至日的晚餐,基本上全在家煮,是省了錢,而且我體脂率下降了。

我前年學了環酵,自己整及用了一排,好用,喜歡,重教家人用。不過今年沒有再整,因為家庭情況有變,沒有地方發酵。可惜!

大宅

你的做法同我好似呀, 我覺得頭幾年唔會用好多錢, 返學後可能會多左開支:
我都係:
1. 全人奶到阿女一歲,
2. 阿女半歲後用環保尿片, 夜晚或出街會用紙尿片, 一個月可能要買一包
3. 阿女頭一兩年的衫和玩具多數係朋友俾的

真係可以慳好多! 又環保!

子爵府

回覆 LucaLuLu 的帖子

我慳錢同時為環保。
茶籽粉代替洗頭水和洗潔精,一包有排用。
自製環保酵素,代替化學清潔劑。
夏天沖凍水涼,少開冷氣 (今年還未開過冷氣)。
冬天不開暖氣,沒裝浴室寶。
手洗衣物,一星期才開一次洗衣機。
電器不用時拔掣,完全切斷電源。
煲飯煲湯時,上面蒸餸節省能源。
一日三餐多在家,極少出街食。
湯渣不浪費,外出用膳吃不完打包。
返工帶飯,極少出街食。

我也是平養子女,不似其他人講要花很多錢。
餵人奶,在家穿尿布,一歲多就戒片。用二手衫褲、玩具、單車、書本、校服。參加免費活動,不上playgroup。

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

CheungKeeKee 發表於 18-6-5 17:34

我慳錢同時為環保。
茶籽粉沖開水洗頭?會唔會唔夠乾淨?

子爵府

對,只用茶籽粉加少少水洗頭,夠乾淨乾爽的,已用了幾年,不用洗頭水。

大宅

LucaLuLu 發表於 18-4-16 18:00
除左買阿b d野,我都唔係好捨得洗錢,所以都係慳自己多,平時湊仔已經夠忙,冇咩時間打扮自己,衫褲都係夠 ...

盡量咩都唔買

大宅

回覆 CheungKeeKee 的帖子

請問茶籽粉那裡買到?找不到

子爵府

回覆 Benlee112014 的帖子

大部分賣有機產品店都有,我在O'Farm綠盈坊買的。30幾元一包用一年。

男爵府

LucaLuLu 發表於 18-4-16 18:00
除左買阿b d野,我都唔係好捨得洗錢,所以都係慳自己多,平時湊仔已經夠忙,冇咩時間打扮自己,衫褲都係夠 ...

有冇做樓宇按揭
有就每兩年過罰息期就轉按
賺~2%按揭額回贈
十萬八萬唔難賺

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

現在衣食住行樣樣都貴,囡囡未出世前已經好慳,現在全部使費都用係小朋友身上,生完之後冇晒自己,希望可以將最好既野俾到佢啦 :)

各位媽媽加油!!

大宅

回覆樓主

- 大囡餵全人奶餵到歲半,慳番唔少奶粉錢又健康。而家都嘗試緊全人奶餵細仔

- 買野唔好一時衝動,唔好見到想要就即刻買。番屋企冷靜諗清楚同格下價先

- 屋企冇用既野二手市場賣番走(一月到而家賣到既錢原來都有$7000-8000)

- 個人習慣將收到既$50蚊紙擺落錢罌,積少成多,原來一年都可以唔覺唔覺儲到$7000-$8000

- 多留意有冇贈品或試用裝拎,岩用既慳番唔少,唔岩用既亦可轉賣

- 節流之餘亦要開源,每個月分配固定金額投資,賺到既錢唔好使左佢,要再用番黎投資,用錢搵錢

-善用信用卡優惠/迎新獎賞

- 善用PayMe/ AlipayHK/WeChat pay去賺回贈同拎coupon

男爵府

超同意複式利息!錢就咁儲係無意思,滾得大先有用

大宅

.

首頁

尾頁

跳至