夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

mrs_brown 發表於 18-4-17 02:29
想申請移民和帶子女去外國讀書,但老公不想放棄香港的工作,加上覺得去到外國沒有謀生技能,全家人去風險也 ...
想移民係為子女教育定係覺得香港大環境不適合生活?
如果係子女教育, 可以考慮下讀IS, 壓力係細好多(尤其是小學), 我幫個女轉左校之後直頭連夫妻關係都好左, 以為D壓力淨係針對課業? 其實我覺得係傳統學校, 唔單止小孩受壓, 父母都會好大壓力, 無形中其實好影響夫妻同親子關係!

如果係覺得香港大環境, 咁要冒好大風險, 因為人到中年放下一切去異地從頭來過, 果個心理壓力都好大, 而且冇辦法保證去到外地又會唔會有其他問題出現......
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

亮燈 發表於 18-4-18 07:04
請問邊個國家?

美國

男爵府

SVbaby 發表於 18-4-18 12:20
美國

謝謝

別墅

DHA勳章

亮燈 發表於 18-4-18 07:04
諗住去邊個國家?
當然要一家人同意,同心協力先做到啊!如果佢真係唔肯,咁就冇得迫,順其自然啦!再諗辦 ...

我想去英國,如果得我先去,囡囡就冇得讀公立學校喇...

別墅

DHA勳章

小寶貝兒 發表於 18-4-18 11:34
想移民係為子女教育定係覺得香港大環境不適合生活?
如果係子女教育, 可以考慮下讀IS, 壓力係細好多(尤其是 ...

其實主要係因為大環境,對香港好多野都好失望,在這裡生活壓力好大,所以先想趁仲有時間去搏一搏,過幾年父母年紀大左就更加冇資格坐移民監

男爵府

mrs_brown 發表於 18-4-18 15:36
我想去英國,如果得我先去,囡囡就冇得讀公立學校喇...

我都想去英國

珍珠宮

mrs_brown 發表於 18-4-18 15:40
其實主要係因為大環境,對香港好多野都好失望,在這裡生活壓力好大,所以先想趁仲有時間去搏一搏,過幾年 ...
有冇試下一家人去果邊租屋長住一段時間? 真正住落可能老公會改變主意~
我細佬都同佢老婆移民左去澳洲, 佢後生又未有仔女, 媽子老豆又未係年紀好大, 又有我地2個家姐睇住, 所以可以去試下~ 當留多條後路囉~

琥珀宮

mrs_brown 發表於 18-4-17 02:29
想申請移民和帶子女去外國讀書,但老公不想放棄香港的工作,加上覺得去到外國沒有謀生技能,全家人去風險也 ...

移民同生仔一樣,應該兩公婆都同意才做!

老公唔想,就唔好去啦,

子爵府

回覆樓主

老公hk 搵二萬幾,過到去應該唔夠生活?除非本身資產雄厚或過到去你有謀生技能,如果唔係太博了。

別墅

DHA勳章

skac 發表於 18-4-18 20:24
老公hk 搵二萬幾,過到去應該唔夠生活?除非本身資產雄厚或過到去你有謀生技能,如果唔係太博了。
...

我過到去都係打算做生意,算有謀生技能既,本來都係打算我自己同個囡過去,但現在政策上要同老公一齊去,我當然想老公一齊去幫手啦,問題係值得放棄一份2萬幾的政府工嗎?有點雞肋...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

木土土 發表於 18-4-18 05:17

移民同生仔一樣,應該兩公婆都同意才做!
冇錯,嫁雞隨雞,如果兩人意見唔一致,何必為左移民令婚姻受影響?除非你同意擔起頭家開支等你老公慢慢適應,唔係既佢本身已經唔想,去到仲要為左壓力搵工佢應該會好痛苦

男爵府

mrs_brown 發表於 18-4-18 23:18
我過到去都係打算做生意,算有謀生技能既,本來都係打算我自己同個囡過去,但現在政策上要同老公一齊去, ...

你老公係舊制公務員?有長俸?

琥珀宮

mrs_brown 發表於 18-4-18 23:18
我過到去都係打算做生意,算有謀生技能既,本來都係打算我自己同個囡過去,但現在政策上要同老公一齊去, ...

「打算做生意」

咁有信心做得成搵到食?可以你兩邊走,立即間setup盤生意,做到有穏定生意及收入才移民嗎?

別墅

DHA勳章

亮燈 發表於 18-4-19 01:25
你老公係舊制公務員?有長俸?

沒有長俸,新制的

男爵府

mrs_brown 發表於 18-4-19 08:36
沒有長俸,新制的

新制就冇乜可惜喇!而最主要既福利只係申請公屋,仲要係12個月糧,冇雙糧,並無其他福利可言,又有乜野唔捨得呢?除非舊制有長俸、有OEA、有LEA…等,咁就要諗清楚喇!

珍珠宮

亮燈 發表於 18-4-19 09:00
新制就冇乜可惜喇!而最主要既福利只係申請公屋,仲要係12個月糧,冇雙糧,並無其他福利可言,又有乜野唔 ...
係啦, 新制除非已加到好高人工, 唔係放棄都冇乜可惜~我諗其實樓主老公係用呢個做借口, 2萬幾我相信去果邊做PT都應該搵得返差唔多, 係要放棄香港既comfort zone 先至令佢卻步~

男爵府

小寶貝兒 發表於 18-4-19 12:06
係啦, 新制除非已加到好高人工, 唔係放棄都冇乜可惜~我諗其實樓主老公係用呢個做借口, 2萬幾我相信去果邊做 ...

同意,最尾果句係重點,因為已經習慣左呢種生活,唔想再冒風險,都係人之常情,但如果為子女的話,我都會考慮。

珍珠宮

亮燈 發表於 18-4-19 13:16
同意,最尾果句係重點,因為已經習慣左呢種生活,唔想再冒風險,都係人之常情,但如果為子女的話,我都會 ...
係呀, 所以我其實之前都有諗過移民, 但一來老公收入不錯, 去到外地真係未必搵得返, 二來其實我自己都有少少怯, 如果得我自己同個囡過去先, 老公2邊飛, 擔心影響夫妻同埋父女感情, 所以最後決定搵間壓力冇咁大既學校轉校~ 因為我想移民既主因係個囡既教育, 所以而家搵到呢間好岩我心水, 係遠D, BUT都仲OK可接受, 所以就打消左移民既念頭~

男爵府

小寶貝兒 發表於 18-4-19 13:21
係呀, 所以我其實之前都有諗過移民, 但一來老公收入不錯, 去到外地真係未必搵得返, 二來其實我自己都有少少 ...

既然搵到合心水學校,真係恭喜你呀!其實移民係一個好重要既決定,要諗好多野,要認真考慮。

珍珠宮

亮燈 發表於 18-4-19 13:25
既然搵到合心水學校,真係恭喜你呀!其實移民係一個好重要既決定,要諗好多野,要認真考慮。
...
多謝你呀~ 我都好慶幸搵到間岩心水既學校, 唔洗再煩惱個女既教育直到升中! 起碼比我休息幾年啦, 我地真係由幼稚園K1開始就年年都有野煩, 幼稚園讀德怡好地地, K1下學期就被通知校舍冇得續約, 唔想煩就繼續留係英藝K2, 結果LAI晒野, K3一開學知道德怡再開返, 立即轉校, 跟手就煩升小, 諗住揀間英文私小, 結果小一發現佢D英文完全冇任何進步, 同校長溝通過都冇用, 已有轉校諗法, 但連續幾年咁搞, 真係好辛苦, 所以諗住睇多年先啦, 點知小二又遇著個變態班主任, 第一日返學囡已經超唔開心, 返左1.5個月就喊住話要轉校! (仲要係行緊天橋時講, 講完一次行幾步再強調多一次, 你都咪話唔驚, 我成段路捉到個女對手實一實!) 即刻又要搵學校, 仲要係搵D盡快有位可以轉既, 搞完一輪好在而家呢間學校收左, 真係一額汗! 當時有諗過呢間都唔收我就去台灣讀書架啦, 佢有同學仔過左去, 好岩我心水, 不過係要一家人分開, 我超唔想囉!

首頁

尾頁

跳至