想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人有子宮肌腺症, 做ivf, 經歷3次放D5胎失敗, 再做宮腔鏡檢查清除了少少瘤, 再次放D5胎都失敗!
現在醫生話有可能身體有抗體令胎著唔到床, 建議我服用亞士匹靈+打薄血針+食類固醇, 但類固醇有少少機會導致BB兔唇, 不過醫生話touch wood佢的patient都未試過!

醫生叫我返去考慮吓,今個星期三再見醫生時才覆佢, 所以希望有JM可分享經驗, 謝謝!

禁止訪問

複式洋房

Louisho1990 發表於 18-4-17 16:27
類固類我只系食左14日就停,
肝素同阿士匹靈有打同食
我都系放過3次day5, 第4次用呢個方法成功,

你是否有抗體所以醫生叫你食類固醇?

什麼是肝素?等於薄血針?

食完同打完這些藥,你有沒有感到副作用?

其實我都覺很奇怪,醫生冇安排驗血就建議我用藥!但我大概下星期初會放胎所以可能驗唔切!

禁止訪問

別墅

aboo123 發表於 18-4-17 15:10
本人有子宮肌腺症, 做ivf, 經歷3次放D5胎失敗, 再做宮腔鏡檢查清除了少少瘤, 再次放D5胎都失敗!
現在醫生話 ...

我ivf醫生又係咁懷疑我有免疫問題,又係建議我下次放胎食呢d藥同打薄血針,又係冇同我驗血,可能我地係同一個醫生。
我自己係台灣驗左,等報告。

複式洋房

becky316 發表於 18-4-18 03:08
我ivf醫生又係咁懷疑我有免疫問題,又係建議我下次放胎食呢d藥同打薄血針,又係冇同我驗血,可能我地係同 ...

Oh 你都係咁!
咁你而家係唔係仲跟緊呢個醫生?點解要去台灣驗血?香港沒有嗎?

別墅

aboo123 發表於 18-4-18 08:07
Oh 你都係咁!
咁你而家係唔係仲跟緊呢個醫生?點解要去台灣驗血?香港沒有嗎?
...

我仲有五粒胚胎,所以暫時唔轉醫生。
我做左好多資料搜集,刨左好多文,發現一來香港驗要好貴,成二萬蚊,台灣平好多;二來香港醫生認真處理免疫問題嘅醫生唔多,你睇我地醫生連血都唔驗就用藥都知啦,於是我諗住去台灣問多個意見,台灣有部分醫生對呢方面有研究d。

複式洋房

becky316 發表於 18-4-18 11:45
我仲有五粒胚胎,所以暫時唔轉醫生。
我做左好多資料搜集,刨左好多文,發現一來香港驗要好貴,成二萬蚊, ...

琴日見完醫生,決定跟佢意見咁做,下個星期一放胎,希望成功啦!我都祝你成功!

別墅

aboo123 發表於 18-4-19 08:08
琴日見完醫生,決定跟佢意見咁做,下個星期一放胎,希望成功啦!我都祝你成功!
...

加油,會成功的。

別墅

回覆 aboo123 的帖子

Hello , 你同我情況都好似,我放過5 次胎都五成功,其中兩次化學左,跟住醫生又係話懷疑免疫問題,但好奇怪唔驗血就直接用你所指嗰三種藥,結果放第六次胎,不過都係失敗。醫生話可能一個cycle d 藥未必work. 所以下次放仍會用相同藥。所以我會到台灣驗免疫,直接搵關唔關免疫事。而家好似靠估咁。我懷疑我地同一個醫生

複式洋房

MM005 發表於 18-4-20 00:08
回覆 aboo123 的帖子

Hello , 你同我情況都好似,我放過5 次胎都五成功,其中兩次化學左,跟住醫生又係話 ...

請問去台灣驗要搞幾耐?幾錢?
你醫生姓T?

複式洋房

薄血針係香港有得買嗎?大約幾錢一支?

別墅

Regine114 發表於 18-7-29 19:57
薄血針係香港有得買嗎?大約幾錢一支?

我係台灣翁醫師做IVF嘅,植入後翁醫師有開肝素針比我打,每支台幣$180(大約HKD40-50),bingo後我在香港私家產檢醫生度做定期產檢,香港產檢醫生有繼續開肝素針比我打,一直打到陀B29週。但香港買好貴,HKD180/支。期間我有托朋友返台灣時幫我去翁醫師度買了60支肝素針返來。現在我BBs已出世,還是22支全新未拆封的肝素針(expired date: 3/2020). 如有需要我可平讓,有興趣請pm, thx

複式洋房

leighlee 發表於 18-8-2 00:17
我係台灣翁醫師做IVF嘅,植入後翁醫師有開肝素針比我打,每支台幣$180(大約HKD40-50),bingo後我在香港 ...

但我依家打緊劑量係0.4ml
你個盒係0.6ml 唔岩😞😭

係咪一定要係翁醫師度做ivf先可以係個度買?

別墅

Regine114 發表於 18-8-2 19:13
但我依家打緊劑量係0.4ml
你個盒係0.6ml 唔岩😞😭

沒關係呀,只是供你參考。翁醫師度一定是要係佢嘅病人先可以係佢度買針嘅(emoji)

首頁

尾頁

跳至