懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

公司規定每個月唔可以遲到超過某個日數同時間, 以前未有既時侯, 都係早過9點返, 成7點先走, 後來有左, 遲到時間多左, 但有時計住, 都會行快兩步或者揀坐地鐵, 但個肚越黎越大, 想行都行唔快, 坐地鐵又冇位, 又要上上落落, 所以都係等巴士, 變左超過佢遲到嘅規限...頭兩個月佢都冇同我計, 我以為佢酌情比我, 因為呢度只係得幾個人既公司仔, 但到第三個月一次過同我計, 話要扣我幾日大假, 我話點解你唔一早講, 你講左我最多自己就返...我有就我個CASE問勞工署, 我話勞工署點點覆我, 咁佢就話可以跟勞工署, 咁就由每一分鐘開始扣我, 佢應該由我返工第一日開始計, 佢話仲多過要扣我嘅大假...我好唔開心, 以前同佢OT嘅時間, 仲多過遲到, 產檢明明醫生比我一日假, 我都只係放半日, 飯都唔食就趕返黎, 早幾個月, 唔舒服放病假, 又要放假去產檢, 諗住費事放咁多病假, 我都係申請大假扣, 但到頭來比公司咁樣算法...
仲要之前同佢講左, 我想放前1後9, 佢話OK, 宜家仲有三四星期放假喇, 佢先話唔比我咁放, 因為勞工署規定最少係前2後8
以為細公司有人情味, 係我太天真....

大宅

回覆樓主:

準時返工係應該既, 你公司其實冇錯

別墅

回覆樓主:

冇話公司錯,只係失望同唔開心

男爵府

回覆樓主

其實公司唔會欣賞你放少半日趕返去,喺公司眼中,只係覺得呢個人又sick leave半日,所以大左肚有唔舒服就睇醫生拎假,產檢放足全日唔洗趕,對自己好就得,生完之後搵過份工。

子爵府

回覆樓主:

放前2後8好啲喎,唔夠就後面用大假或no pay leave 加長佢啦。

我本來都以為可以前1後9,但係其實後期個肚又重又墜,行得好辛苦,仲病埋添

我中醫話,後期係應該係屋企休息下放鬆心情,下晝落街曬下太陽散下步,咁生嗰陣有氣有力易生好多。

大宅

我唔明你點解會日日遲到 (3個月都係咁)? 你唔可以早一班車出門嗎?

大宅

回覆樓主:

大肚婆真係要早3個字出門,不過你間公司仔咁樣,放完假就俾信啦!
前2後8係法例,但如果公司ok前0都得,但會有D蚊,係公司角度梗係想你早早放完早早返工啦!

別墅

MMQ 發表於 18-4-17 22:49
放前2後8好啲喎,唔夠就後面用大假或no pay leave 加長佢啦。

我本來都以為可以前1後9,但係其實後期個肚 ...

都係嘅,其實最怕比佢影响情緒

別墅

KILW 發表於 18-4-17 21:04
其實公司唔會欣賞你放少半日趕返去,喺公司眼中,只係覺得呢個人又sick leave半日,所以大左肚有唔舒服就睇 ...

係,我都明大肚婆不受歡迎,有幾多個友善顧主,本來未有時已眼見個老細迫走D老臣子,已經揾緊工,點知揾揾下有咗,咁唯有繼續留低

大宅

回覆樓主:

對你好係人情,揸正黎做係道理,只可以話你公司無人情味,但佢又無錯囉…

別墅

033118 發表於 18-4-18 11:23
我唔明你點解會日日遲到 (3個月都係咁)? 你唔可以早一班車出門嗎?

唔係日日,第一二個月係5,6次,第三個月多D,早上湊個大女返學,之後如果趕吓就唔會遲,第三個月多左,係因為行得辛苦左,見佢冇計我,咪冇咁急步行,所以好多時比之前遲多兩三分鐘囉,其實都冇得拗,只係覺得唔開心,點解咁無情啫,我有同事成日遲到,每日早走5分鐘,加埋都可能遲多過我啦,但佢冇事

別墅

asukav6 發表於 18-4-18 11:34
大肚婆真係要早3個字出門,不過你間公司仔咁樣,放完假就俾信啦!
前2後8係法例,但如果公司ok前0都得,但 ...

佢本來應承我可以前一後九,宜家就黎放先返口,其實個HR自己舊年放產假,據聞都好遲先放,不過我當時未黎,唔肯定

男爵府

taxitracy 發表於 18-4-17 18:14
準時返工係應該既, 你公司其實冇錯

X2

我整個孕期冇遲到過,知自己行得慢預早出門,只能講句公司揸正黎做⋯⋯

大宅

小貓精靈 發表於 18-4-18 12:11
唔係日日,第一二個月係5,6次,第三個月多D,早上湊個大女返學,之後如果趕吓就唔會遲,第三個月多左,係因為行 ...

到就唔好再遲,準時收工話之佢

男爵府

回覆樓主:

可能唔啱聽,但我覺得做大肚婆都要爭氣,自己做好,唔好俾痛B腳俾人揸。公司唔計係人情,執正係道理。

大宅

pussykat 發表於 18-4-18 12:30
X2

我整個孕期冇遲到過,知自己行得慢預早出門,只能講句公司揸正黎做⋯⋯

我都係。基本上無遲到。知道自己論盡就自己早d。我到而家就38周都無咩問題。
產檢就照請病假。大肚婆有請病假既道理,公司有計遲到既道理。如果公司執正做,樓主都唔好蝕俾公司了。

大宅

畀面勳章

回覆樓主

其實公司揸正嚟做係冇錯嘅,你應該自己調節吓心態,人哋冇必要因為你係大肚婆而唔計較,應該一視同仁才對其他人公平,自己知大肚行路慢咗就早啲出門,我下星期生得,整個孕期我只有比以前更早回到公司,因為我知自己冇特權遲到,唔係應份要人體諒。

大宅

本來我係地鐵返工, 因為有咗就轉撘巴士, 早咗1個鐘出門口, 當然有時都會誤時, 咪再早一班車, 無謂比人攪到自己唔開心, 上車又可以瞓吓, 都幾好呀

複式洋房

回覆樓主

咪鬼理佢啦,佢要扣咪扣囉,有時交通既野好難預,盡量預,唔好比佢影響到心情最重要,打份工者,影響到個胎得不償失

別墅

小貓精靈 發表於 18-4-17 17:43
公司規定每個月唔可以遲到超過某個日數同時間, 以前未有既時侯, 都係早過9點返, 成7點先走, 後來有左, 遲到 ...

翻工要準時係你既責任,明知自己有咗行得慢點解唔早啲岀門口呢?頭兩個月老細唔岀聲應該係體諒你係大肚婆,估你第三個月會自律小小,點知你反而重變本加厲遲多啲,扣你幾日大假,你重要嘈,公司當然同你全部揸翻正黎做啦,講到尾⋯⋯你遲到已經錯啦,你重要用勞工處黎撻公司,所以係你自己迫到公司同你揸正黎做,冇得怨架

首頁

尾頁

跳至