懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋日去仁安產檢,醫生話我 B 有 1.1公斤,2 磅 3,中碼 B,頭圍、肚仔、腳骨都合乎我現時 27 周 5 嘅周數。
(我又唔記得問醫生磅數算正常嗎?)
但我媽話得 2磅3,輕喎,令到我自己都擔心緊係咪過輕。

熱帖搜查員  您好!請查閱 PM,謝謝!  發表於 18-5-3 13:23

水晶宮

hayman272 發表於 18-4-17 23:04
尋日去仁安產檢,醫生話我 B 有 1.1公斤,2 磅 3,中碼 B,頭圍、肚仔、腳骨都合乎我現時 27 周 5 嘅周數。 ...

你媽有個表嘛 ?
醫生有個表 (超聲波機入面亦會set 左), 會對比返d 數據,同亞洲人比較返,會知道磅數係咪正常範圍內架喎。

大宅

尋日去仁安產檢,醫生話我 B 有 1.1公斤,2 磅 3,中碼 B,頭圍、肚仔、腳骨都合乎我現時 27 周 5 嘅周數。 ...

醫生話正常就得啦,唔係唔信醫生麻?
唔洗谷得太肥既,細中碼都幾好,易生d麻

侯爵府

符合周數就唔會過輕,而家唔興大碼b

大宅

Nbs 發表於 18-4-17 23:39
你媽有個表嘛 ?
醫生有個表 (超聲波機入面亦會set 左), 會對比返d 數據,同亞洲人比較返,會知道磅數係 ...

我媽冇你講嘅表啊!

大宅

Margaretiu 發表於 18-4-18 06:43
醫生話正常就得啦,唔係唔信醫生麻?
唔洗谷得太肥既,細中碼都幾好,易生d麻
...

我係比阿媽嘅說話受影響,我都有同媽講,醫生冇話輕喎。

大宅

hayman272 發表於 18-4-18 08:12

老人家係好易緊張,而且佢地有一套自己既理論
唔好比佢地影響到,放鬆心情

大宅

Margaretiu 發表於 18-4-18 10:22
老人家係好易緊張,而且佢地有一套自己既理論
唔好比佢地影響到,放鬆心情
...

知道!

大宅

回覆樓主:

醫生話數值合付你依家27w5咪即係正常囉

大宅

chababycha 發表於 18-4-18 12:10
醫生話數值合付你依家27w5咪即係正常囉

係!我都好開心合乎周數

大宅

hayman272 發表於 18-4-18 08:12

咪傻啦~佢地心目中, 出世最小要有8磅先叫正常架!

大宅

兩條線 發表於 18-4-18 12:22
咪傻啦~佢地心目中, 出世最小要有8磅先叫正常架!

哈哈!8磅?勁重喎

水晶宮

hayman272 發表於 18-4-18 08:11
我媽冇你講嘅表啊!

係囉,所以梗係信醫生講啦。老人家個個都想bb 越大隻越好,但大隻唔等於係好囉。

大宅

hayman272 發表於 18-4-18 12:16
係!我都好開心合乎周數

咁咪係囉,其實付合就得架喇,其實醫生啲磅數都係度肚圍頭圍計出黎,中碼b係最好,就好似女人咁,係女人都想要標準身材 太肥太瘦都唔好

別墅

你個B係仔定女?你B有1.1KG都好好, 我大約陀緊呢個週數, 陀緊女, 醫生話得850g, 正常係900g to 1.1KG, 我女咪仲輕...所以你B算得適中, 唔使太擔心...

大宅

happymp 發表於 18-4-18 13:37
你個B係仔定女?你B有1.1KG都好好, 我大約陀緊呢個週數, 陀緊女, 醫生話得850g, 正常係900g to 1.1KG, 我女 ...

我陀緊囡

大宅

chababycha 發表於 18-4-18 13:21
咁咪係囉,其實付合就得架喇,其實醫生啲磅數都係度肚圍頭圍計出黎,中碼b係最好,就好似女人咁,係女人都 ...

我同返媽講,我話阿B磅數ok,唔算輕磅啦,起碼醫生冇話唔好,之後媽話咁OK啦 (emoji)
回覆 hayman272 的帖子

Hellohayman272 ,正如JM們分享,醫生都話BB合乎媽媽懷孕周數好好呀,一般懷孕中後期每星期大約會增重0.4-0.5kg就好標準,休息多D、瞓多D,規律生活和均衡飲食,特別係蛋白質、鐵質、鈣質、葉酸幾方面嘅攝取,三文魚、豆腐、深綠色葉蔬菜、雞蛋、奶類製品都係對孕婦好好嘅食物黎架。媽媽胃口/瞓覺好唔好呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-4-18 15:28
回覆 hayman272 的帖子

Hellohayman272 ,正如JM們分享,醫生都話BB合乎媽媽懷孕周數好好呀,一般懷孕中後 ...

胃口好,訓覺都好好!我每日有keep住食烚蛋一隻。

大宅

回覆樓主

如果決定開刀生,咁bb重d都唔怕,但順產最好就轉6-7磅最易生。

首頁

尾頁

跳至