義工

上樓一族 今日: 1|主題: 5871

跳至
關於公屋申請,急問???2人單位會比3人快嗎?

複式洋房

國民生產總值:122

1.擴3 G1349,2014年4月申請,唔知仲要等幾耐?
2.之前申請人係先生個名,但佢長期係大陸,所有嘢都係我搞,而家想轉返我個名,唔知有咩方法可以成功轉名?
3.聽講新3會比擴3輪候時間短,如果而家轉區域,唔知時間會唔會仲耐?
4.而家轉佐工,而家需要同申報嗎?
5.仔仔有份儲蓄保險而家供緊,不過未供曬,而家需要申報嗎?

王國熱話
Asia mile 改制了
請問有冇JM 去過龍鳳山庄影視渡假村?
東莞定深圳觀瀾湖好呢
YEN 報價...每日不定時更新 !!!

子爵府

國民生產總值:13000

christylee020 發表於 18-4-18 00:46
2.之前申請人係先生個名,但佢長期係大陸,所有嘢都係我搞 ...

擴3 派到131x , 新3 派到130x。
新界已派完欣田,要到出年才有少量新樓,呢1-2 年d number 會去得好慢。擴展黎緊有滿東及碩門甚至火炭,預計會派得比新界快, 除非新落成居屋會有很多新界單位交返出來比輪候冊。
不過你1349、即仍有至少3 萬個號碼、估計要等多2 年。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

複式洋房

SaBB 發表於 18-4-18 08:18
擴3 派到131x , 新3 派到130x。
新界已派完欣田,要到出年才有少量新樓,呢1-2 年d number 會去得好慢。擴展 ...

Thx!我想轉申請人個名,唔知得唔得

侯爵府

國民生產總值:23339

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

起碼排夠5 年先審查,或更耐。
轉名唔清楚。
轉工唔需要依加通知,審查果時請公司填返入息表就可以。
保險唔太清楚,但供完或否唔係重點,重點係份保險有無「紅利」。

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

子爵府

christylee020 發表於 18-4-18 08:23
Thx!我想轉申請人個名,唔知得唔得

以我所知、申請人不可以隨便(emoji)的
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

複式洋房

newspaperhang 發表於 18-4-18 08:34
起碼排夠5 年先審查,或更耐。
轉名唔清楚。
轉工唔需要依加通知,審查果時請公司填返入息表就可以。

保險有分紅,不過而家仲未有得派,要供完之後先有

複式洋房

SaBB 發表於 18-4-18 08:36
以我所知、申請人不可以隨便(emoji)的

大宅

國民生產總值:3287

而家新3先審查到2012年7月的, 你2014 估計要等多兩3年.
擴展一定比新界快.

複式洋房

李露眉 發表於 18-4-18 09:21
而家新3先審查到2012年7月的, 你2014 估計要等多兩3年.
擴展一定比新界快.

咁即係有排等…

子爵府

christylee020 發表於 18-4-18 09:12

長期係大陸,所有嘢都係我搞- 其實無咩要搞、到時審查帶齊文件一齊去見主任就得

複式洋房

SaBB 發表於 18-4-18 10:15
長期係大陸,所有嘢都係我搞- 其實無咩要搞、到時審查帶齊文件一齊去見主任就得
...

審查之後要幾耐先配到樓呀?

子爵府

christylee020 發表於 18-4-18 11:29
審查之後要幾耐先配到樓呀?

快則1-2 個月, 慢則2 年, 睇供應

複式洋房

SaBB 發表於 18-4-18 12:11
快則1-2 個月, 慢則2 年, 睇供應

Thx!儲蓄保險個度係咪到時審查先申報?

大宅

國民生產總值:3841

christylee020 發表於 18-4-18 12:14
Thx!儲蓄保險個度係咪到時審查先申報?
保險睇週年報表有得顯示紅利,最好補資料申報好D,唔繫到時審查先報應該唔系甘好

複式洋房

ELSA_LI 發表於 18-4-18 12:22
保險睇週年報表有得顯示紅利,最好補資料申報好D,唔繫到時審查先報應該唔系甘好 ...

問保險公司攞到份週年報表,然後寄俾房署?

大宅

國民生產總值:3841

christylee020 發表於 18-4-18 12:58
問保險公司攞到份週年報表,然後寄俾房署?
問返你個Agent巨會俾你,寄這個我又唔清楚,或者你打電話去問問,我系見主任時補交, 之前都無甘意識

複式洋房

ELSA_LI 發表於 18-4-18 14:46
問返你個Agent巨會俾你,寄這個我又唔清楚,或者你打電話去問問,我系見主任時補交, 之前都無甘意識 ...

Thx!

子爵府

國民生產總值:14114

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

christylee020 發表於 18-4-18 00:46
2.之前申請人係先生個名,但佢長期係大陸,所有嘢都係我搞 ...

申請人無得轉架

複式洋房

amysnlee 發表於 18-4-18 21:52
申請人無得轉架

有無咩特殊原因可以轉㗎?

子爵府

國民生產總值:14114

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

christylee020 發表於 18-4-18 09:12
保險有分紅,不過而家仲未有得派,要供完之後先有

保險紅利係當收入,現金價值當資產,唔係話無拎過出黎就唔計

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.