母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我就返工啦,有全泵媽可以分享下返工泵奶帶d咩嗎?

我暫時諗到有泵奶袋,同濕紙巾咋

侯爵府

回覆樓主

我以前在洗手間泵奶,除咗電泵同喇叭基本配件,我係泵咗奶樽,之後用保鮮袋包好再放入密實盒,之後先放入雪櫃。

另外準備一個密實盒沖洗喇叭,泵完第一次就放盒內用熱水沖洗,沖幾次後留番第二次再用,放工先帶回家洗同steam。

因為我只能在洗手間泵奶,我會帶個袋放好所需用品,掛在門上,不會周圍放。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

小孫太s 發表於 18-4-18 02:46

我有帶多個奶樽,如果果日塞塞地,就會裝暖水熱敷再泵

大宅

回覆 小孫太s 的帖子

基本同其他媽媽寫0既一樣. 仲有冰袋連凍種, handfree bras, 紙巾.

別墅

hellohellojenny 發表於 18-4-18 10:39
我以前在洗手間泵奶,除咗電泵同喇叭基本配件,我係泵咗奶樽,之後用保鮮袋包好再放入密實盒,之後先放入雪 ...

想問下妳d泵係就咁用水沖,有無用洗奶樽液個d ar?

侯爵府

小孫太s 發表於 18-4-18 16:47
想問下妳d泵係就咁用水沖,有無用洗奶樽液個d ar?

在公司只用熱水沖幾次,無野洗,每日回家先洗
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

男爵府

回覆樓主

我放多個殺菌器係公司,用電芯。

大宅

小孫太s 發表於 18-4-18 02:46

我都就黎返工,因為打算喺公司泵兩次奶,所以買多一set配件,應該ok卦

大宅

我會留一SET 電泵係公司, 每日只帶2個泵+3個樽+冰袋冰種回公司, 一日泵2次, 泵完第一次用熱水沖個泵, 之後放入密實袋入雪櫃, 下次用時再拎出來沖熱水用

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

泵,充電器(以防萬一),奶樽,奶袋放一盒係公司以防萬一唔記得帶樽,冰袋,冰種,喇叭
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

別墅

kinki2130 發表於 18-4-19 08:46
我都就黎返工,因為打算喺公司泵兩次奶,所以買多一set配件,應該ok卦
...

我都打算泵2次,你返屋企會埋身定泵?如果泵會泵幾多次?

我total應該一日泵4次,一次係power pump

別墅

033118 發表於 18-4-19 10:33
我會留一SET 電泵係公司, 每日只帶2個泵+3個樽+冰袋冰種回公司, 一日泵2次, 泵完第一次用熱水沖個泵, 之後 ...

可以問下點解放入雪櫃嗎?等佢乾?

洗唔洗抹下佢?

大宅

小孫太s 發表於 18-4-19 21:15
可以問下點解放入雪櫃嗎?等佢乾?

洗唔洗抹下佢?

我無抹架!我大仔時是咁做

大宅

小孫太s 發表於 18-4-19 21:14
我都打算泵2次,你返屋企會埋身定泵?如果泵會泵幾多次?

我total應該一日泵4次,一次係power pump

我返屋企會埋身

大宅

回覆樓主

A: 2 sets 奶泵配件、4個樽、冰種、冰袋、密實袋x 2
B: 電泵、喉、密實盒、紙巾、label紙、筆、hand free bra放公司

A每天拎返屋企, 配件返屋企先洗
每星期帶hand free bra洗
屋企埋身+泵

男爵府

回覆樓主:

我會機同喇叭有一set 長放公司,仲有部蒸機 有個盒用嚟沖洗喇叭後,放入雪櫃。會一日蒸一次,每次用前用後用滾水6。每日帶樽返去,有一盒奶袋做後備。

別墅

回覆樓主:

想問下你地泵係會泵落樽度直接帶返屋企定再倒落儲奶袋?
我見有可以直接泵落去嘅儲奶袋,係咪方便d?

別墅

onyi1015 發表於 18-4-23 18:15
想問下你地泵係會泵落樽度直接帶返屋企定再倒落儲奶袋?
我見有可以直接泵落去嘅儲奶袋,係咪方便d?
...

我打算泵落樽再倒入奶袋,我都知有配件可以直接泵落奶袋不過無諗住買

男爵府

回覆樓主

帶泵,火牛,4個奶樽,1Set 喇叭,冰袋冰種~

公司擺支洗奶瓶液,綿擦,12蚊店盒仔,紗巾一條,手提消毒器,廚房紙。

複式洋房

回覆樓主:

喇叭一set連盒,上午泵完洗淨,滾水浸一浸下午再用。
另備一個膠袋仔,返到公司,裝住冰種然後放公司冰箱;以及一個類似麥記細紙袋,泵完一次,兩樽倒埋一樽,入紙袋放雪櫃。
袋住,一來無咁怕公司雪櫃唔乾淨,二來唔洗怕其他同事見到枝奶覺得尷尬(其實無乜好尷尬,只係我想避免任何唔需要發生嘅事)
另外,清潔液及海綿就長期放公司。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊