自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

有時講者無心聽者有意,所以學精咗下次講乜都要小心傎言

子爵府

回覆樓主:

好明顯厚多士,即係話佢又肥著衫又唔靚囉

男爵府

Okayama 發表於 18-4-18 11:53
話說最近成日上網睇韓仔衫舖,見到有間店主專攻大碼都可以著到韓仔潮流,店主身型略肥親身著上身po相,咁我 ...

我有興趣想知間店既 資料,可以 pm 我嗎?
Keep calm & carry on

伯爵府

babyhoi 發表於 18-4-18 12:39
個名係咪C字頭?
佢真係勁自信
對腳粗到起哂橙皮紋都仲著短褲…

係。只可以講。。。自信好強

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

Okayama 發表於 18-4-18 12:14
真係完全冇咁既心,平時我話減肥,佢都有黑面,我會解釋話「知道自己吾算肥,只係想keep住」,對住佢,講 ...

解乜釋,識做d就唔好係佢面前提減肥啦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

ivycwl 發表於 18-4-18 19:26
係。只可以講。。。自信好強

係咪粉紫頭髮?
有朋友同佢買衫,所以簡唔中見到佢d直播,記得有次賣泳裝,不得不佩服佢咁勇

伯爵府

MM2H 發表於 18-4-18 21:54
係咪粉紫頭髮?
有朋友同佢買衫,所以簡唔中見到佢d直播,記得有次賣泳裝,不得不佩服佢咁勇
...

係,我都係見朋友有like佢,所以有時會彈出黎,我都係見到佢泳裝

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Okayama 發表於 18-4-18 12:08
我都好後悔自己太厚多士,可以點補求呀?
咁果度D衫你可唔可以買件當oversize咁著,然後你著比佢睇話覺得D款好形才推介,而吾係啱肥人囉

大宅

Okayama 發表於 18-4-18 12:45
如果每句要顧對方感受,我係咪應該日日自己一個食飯算喇,好辛苦哦,朋友間不能暢所欲言,不如不要做朋友
...

「每句要顧對方感受」呢個係理所當然!待人處世就係要咁架啦,唔通朋友熟絡就唔需要理會對方感受?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

ivycwl 發表於 18-4-18 21:56
係,我都係見朋友有like佢,所以有時會彈出黎,我都係見到佢泳裝

個畫面巧難忘

男爵府

Okayama 發表於 18-4-18 12:41
日日見好難唔講「減肥」哩個term,我不嬲話對自己要求高,我冇干涉佢飲食生活習慣,講自己都唔得,做人真係 ...

嘩!你咁講即係話人哋對自己要求好低啦

珍珠宮

真係完全冇咁既心,平時我話減肥,佢都有黑面,我會解釋話「知道自己吾算肥,只係想keep住」,對住佢,講 ...

似乎她好介意自己肥胖,你講關於肥瘦問題嘅說話都可以令她對號入座

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

winifredwin 發表於 18-4-18 12:17
講到肥瘦個人認為幾friend都係假

咪係囉,難道人地肥自己唔清楚咩,朋友之間盡量避免呢d話題,除非自己好完美啦,我都識一個同我差唔多大隻,個樣仲要抱歉過我既朋友話我肥,我唔開心,並唔係我玻璃心,而係佢唔諗人感受,令人覺得佢想踩低人抬高自己,根本係自卑既表現 真心覺得做朋友唔應該令對方難堪,自己就為佢諗,從來冇話過佢乜野

珍珠宮

環保接龍勳章

Okayama 發表於 18-4-18 12:05
我從來冇直接俾意見朋友,係估唔到share個買衫舖俾佢,都踩中佢地雷

如果早知佢介意,我就唔會咁 ...

我覺得妳呢種出自真心的,
算是真朋友,
不需介意啦,
佢唔明妳啫,
我明吖

珍珠宮

Okayama 發表於 18-4-18 12:45
如果每句要顧對方感受,我係咪應該日日自己一個食飯算喇,好辛苦哦,朋友間不能暢所欲言,不如不要做朋友
...

我諗暢所欲言,同不理別人感受係有不同,真心當對方係朋友,就應該知底線係邊,咩應該講咩唔應該講。每人都總有自己忌諱嘅嘢,唔代表咩係玻璃心。

相反,打著『好朋友』旗號,就認自己講咩對方都要受,咁嘅友誼真係要認真考慮。

有心想繼續做朋友,請真心解釋道歉,並且留意自己嘅行為。如果無打算改,覺得咁係叫就住講嘢,好辛苦,咁大家就此打住,無謂再 hurt 人啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有D人即使係肥,都唔會想去專賣肥人衫既鋪頭,因為你好似已經將佢歸左類。唔好諗肥,當你朋友係好瘦好矮,你如果send link 叫佢去小童衫鋪,你估佢會唔會唔開心? 做朋友既野要小心擇言,因為人人都有唔想人地關心既野,你就觸動左令佢唔開心

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

我會覺得你朋友玻璃心,因為係佢成日都話買唔到衫,你咁啱見到就share比佢啫。既然佢咁mind,做咩又要同人講自己買唔到衫

子爵府

愈描愈黑,你最好不要再係這個朋友面前comment 肥瘦

子爵府

rayrayus 發表於 18-4-19 03:13
有D人即使係肥,都唔會想去專賣肥人衫既鋪頭,因為你好似已經將佢歸左類。唔好諗肥,當你朋友係好瘦好矮, ...

你呢D就叫識體諒人

子爵府

JoanC 發表於 18-4-19 01:57
我諗暢所欲言,同不理別人感受係有不同,真心當對方係朋友,就應該知底線係邊,咩應該講咩唔應該講。每人 ...

Agree, 好多人以為這叫「直接」「真」,其實學懂「慎言好緊要,

首頁

尾頁

跳至