論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教!姐姐要出一出境,請問出大陸境是可以嗎?,錢是誰比?謝謝

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

yk_t 發表於 18-4-18 14:31
請教!姐姐要出一出境,請問出大陸境是可以嗎?,錢是誰比?謝謝

如果外傭要續約唔回鄉,需離境一次,可選擇出入境澳門/大陸,即日來回也可。僱主給外傭一套來回家鄉的機票,以錢補償,所以今次旅費外傭需自負。

大宅

shirley_chiang 發表於 18-4-18 18:23
如果外傭要續約唔回鄉,需離境一次,可選擇出入境澳門/大陸,即日來回也可。僱主給外傭一套來回家鄉的機票 ...

sorry可能問得不清楚,姐姐我是本地完約請回來的,佢黎我家前是沒有回印尼的,就直接去我家,咁現在要出境,佢自己話要去大陸(*佢一到我家話不能去大陸,只能去澳門)我覺得奇奇怪怪,又話唔去得大陸,而家同我講話係因去廣州所以係得,咁這樣佢今次費用我是不用比,對嗎?sorry我不知我講得清唔清楚

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你唔使畀,佢上次完約已經收咗前雇主回印尼機票$,所以費用佢自付,不論返印尼或去廣州,都係佢自己比

wcpcelia    發表於 18-4-19 17:54

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

yk_t 發表於 18-4-18 21:04
sorry可能問得不清楚,姐姐我是本地完約請回來的,佢黎我家前是沒有回印尼的,就直接去我家,咁現在要出境,佢 ...

明白,不過你欠工人姐姐一程機票(由印尼到香港個程),可能今次旅費要你出喎!

大宅

shirley_chiang 發表於 18-4-18 23:58
明白,不過你欠工人姐姐一程機票(由印尼到香港個程),可能今次旅費要你出喎!
...

佢無返過印尼的,佢在香港完約,我請他直接做嘢。thx

水晶宮

yk_t 發表於 18-4-19 03:38
佢無返過印尼的,佢在香港完約,我請他直接做嘢。thx

不論個印傭是本地完約或海外來, 你始終都係要比ㄧ程旅费工人由家鄕來香港。你check 下請工人時比的agent fee有冇包到呢程机票

子爵府

BK Milk勳章

yk_t 發表於 18-4-18 14:31

好奇:去澳門唔洗簽證,去中國佢地要簽證;點解出一出境要去中國?

大宅

ada_fung 發表於 18-4-19 17:28
好奇:去澳門唔洗簽證,去中國佢地要簽證;點解出一出境要去中國?

佢一直都係同我講話去澳門的,但早兩日佢突然同我講話有一大班姐姐好似係跟團咁去廣州,佢話280蚊,包車費,包埋簽證.我都一頭霧水(emoji)

子爵府

BK Milk勳章

yk_t 發表於 18-4-19 18:45
佢一直都係同我講話去澳門的,但早兩日佢突然同我講話有一大班姐姐好似係跟團咁去廣州,佢話280蚊,包車費, ...

你唔需要負責喎。
你只係要比來回印尼機票就ok。

首頁

尾頁

跳至