1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

亞仔2歲8個月,剛同佢開始戒片一星期,捉佢去廁所都可以痾到VV,有陣時會瀨尿,但poo poo 真係唔得,最煩就係唔識同人講要痾VV 同poo poo,有冇媽媽可以指教下我

別墅

yshiu 發表於 18-4-18 14:34
亞仔2歲8個月,剛同佢開始戒片一星期,捉佢去廁所都可以痾到VV,有陣時會瀨尿,但poo poo 真係唔得,最煩就 ...

我情況同你一樣,
阿仔都係2歲8個月,
佢知道想痾就要‘同媽媽講/ 同姐姐講’,
但次次都痾左喺戒片褲,
已經好多次,
氹又氹過,鬧又鬧過,
黎梗返K1,苦惱中⋯

複式洋房

回覆樓主:

其實唔使急,k1老師會有方法幫啲小朋友定時定候排洗。 到時,佢好快就會戒到片架啦

複式洋房

回覆樓主:

其實唔使急,k1老師會有方法幫啲小朋友定時定候排洗。 到時,佢好快就會戒到片架啦

大宅

首先想安撫你千萬唔好急,只係開始左一個星期,慢慢,佢知道你緊張同急,佢都會有壓力同驚恐,做到就讚,做唔到都唔好罵。
我想分享下一開頭的做法,我會每一兩小時捉佢地(唔係等佢叫先帶去廁所),之後先慢慢拉長個時間。同埋有樣野我覺得work ⋯但未必人人贊成,就係唔止一個馬桶仔,會放係客廳、廁所,總之比較當眼處,佢見到就會醒起去同埋比較願意坐長時間d⋯ 一個月後到咁上下掌控到,識主動講,就會帶返佢去廁所同開始用小廁板,比佢沖廁。

大宅

yshiu 發表於 18-4-18 14:34
亞仔2歲8個月,剛同佢開始戒片一星期,捉佢去廁所都可以痾到VV,有陣時會瀨尿,但poo poo 真係唔得,最煩就 ...

我都想知 , 我b 坐痰盂佢就唔痾, 之後起身 無耐就賴。 佢一著介片褲仔 一個鐘頭賴三,四次。 不繼重複 。 同一講vv就痾

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我諗佢未識表達要去vv你係好難同佢戒,我諗要再遲啲,我仔都係2歲8個月,我都仲未幫佢戒,因佢唔識表達要去vv,所以唔好咁心急,佢準備好就自然會戒到

洋房

回覆 wai0824 的帖子

我仔都就3歲,我都真係好心急,點都唔肯殊入廁所。

大宅

回覆樓主:

我同你調轉,poo poo就得,識得講。
vee vee就唔得,唔識講同忍唔到,仲要唔係一篤過,而係續少續少咁懶

別墅

回覆樓主:

唔該晒咁多位媽媽,仔仔而家第3個星期介片,已經無再瀨尿,但都係唔識講,要我地捉佢去,poo poo 都係唔肯痾,要著片瞓覺先痾
不過已經進步左好多,我相信應該可以做到,各位媽媽都要加油啊

男爵府

kayi1103 發表於 18-4-22 14:31
我情況同你一樣,
阿仔都係2歲8個月,
佢知道想痾就要‘同媽媽講/ 同姐姐講’,

直頭換底褲,買定十條在家俾佢慢慢瀨,瞓覺另計。
夏天在家 只穿內褲

大宅

deenpo 發表於 18-4-22 15:19
...

想問k1著唔著尿片返學㗎?

別墅

菠蘿小矇朱 發表於 18-4-25 21:21
我同你調轉,poo poo就得,識得講。
vee vee就唔得,唔識講同忍唔到,仲要唔係一篤過,而係續少續少咁懶 :i ...

我個仔Poo Poo, 都識去廁所屙,但vv就唔識講,如果帶佢去vv,同佢講男仔要企係度屙,佢又係都要坐喎,都唔知點算好。。。

大宅

yiyiau 發表於 18-5-6 00:37
我個仔Poo Poo, 都識去廁所屙,但vv就唔識講,如果帶佢去vv,同佢講男仔要企係度屙,佢又係都要坐喎,都唔 ...

可能poo出得較慢,夠時間出聲講,Vee一急就懶,反應唔切。
叫爸爸帶多D佢去vee,示範埋俾佢睇 我囡同你調轉,坐坐吓屙得出時又企左係度

複式洋房

deenpo 發表於 18-4-22 15:19
...

因我仔有上N班,N果時會叫我地著huggies學習褲,可以撕既。 番左學,學校ee會除片上堂。放學再著番咁。 exactly係點我已經唔記得啦。
K1應該係唔著片架啦。

首頁

尾頁

跳至