嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我仔而加8個幾月,6個幾月試過顏碎烚熟嘅蛋黃加入粥度,都無問題,但到8個月時淨食蛋黃,隔咗一陣就嘔...今日試蕃薯蛋黃粥,隔咗兩個鐘就嘔,咁樣係咪即係對蛋黃敏感呢?

回覆 belle226 的帖子

Hello belle226 ,如果媽媽懷疑囝囝對蛋黃敏感,都建議暫時避免進食。敏感係指免疫系統將本來無害嘅物質當成有害引發過敏反應,比較常見引起BB食物敏感的食物包括:牛奶、蛋、魚、海產、小麥、豆類,囝囝有冇曾經出現過敏感症狀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-4-18 17:03

Hello belle226 ,如果媽媽懷疑囝囝對蛋黃敏感,都建議暫時避免進食。敏感係指免 ...

無呀,只係嘔,無發燒、出疹等症狀
belle226 發表於 18-4-18 17:20
無呀,只係嘔,無發燒、出疹等症狀

比較常見食物過敏反應徵狀包括: 嘔吐、吐瀉、流鼻水、皮膚痕癢、紅疹、嘴角紅腫等等。如果囝囝未試過出現出現過敏徵狀,媽媽暫時避免進食蛋黃,1-2個星期後再俾佢試,唔同煮法可能亦會有唔同過敏反應,建議用返烚熟嘅蛋黃,可以避免沾上蛋白(蛋白比較容易引起過敏),再觀察BB情況(份量由少開始再慢愎增加份量)。食物過敏一般多係3歲以下出現,隨年齡增長,佢地嘅腸胃、免疫系統會發展得更成熟,就會較少出現過敏反應架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-4-19 16:52
比較常見食物過敏反應徵狀包括: 嘔吐、吐瀉、流鼻水、皮膚痕癢、紅疹、嘴角紅腫等等。如果囝囝未試過出現 ...

好的,謝謝!

唔使客氣。

首頁

尾頁

跳至