自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

超級特務 發表於 18-4-21 12:17
black tea 係發酵茶,唔會涼。

咁可以放心飲lu

珍珠宮

blackberry 發表於 18-4-20 22:42
福建人都愛飲茶
我都覺得自己身體複雜,似寒還燥,又補不得,食薑蒜都燥,涼茶又寒 睇 ...

你說喜歡喝潮州茶嘛,我就以為妳是潮州人了。By the way, 我也喜歡喝單欉的。反正我覺得只試過普洱茶(不論生熟),而沒試過烏龍茶,是人生的一個遺憾。

嗯,你的情況是寒熱夾雜,需要精準調教、定點應對才行。你如果有興趣,我介紹你去廣州一家公立三甲醫院看中醫,比較大可能讓你有顯著的改善。他們是走經方路線的,以我自己的治病經驗來說,經方的效果比較好。

珍珠宮

hinabb23 發表於 18-4-20 23:21
理中丸?

嗯。

珍珠宮

corinthians 發表於 18-4-20 23:57
咁玄米茶呢 ? 比起綠茶算唔算無咁涼 ?

是的。

珍珠宮

my005 發表於 18-4-21 09:00
BK真係高人多,黎學野學野喇。

我同老公都鍾意飲茶,我咩茶都鍾意,中外既都鍾意,不過我諗我心火燥,飲綠 ...

如果是心火燥,要看看是什麼情況。

如果是心陰虛引起的燥,應該補充心陰,恢復陰陽平衡。類比來說,情況猶如秋天天氣乾燥,我們喝糖水潤燥。

如果是心火旺,最好先弄清楚火有火旺,輕微的可以用淡竹葉,大一點火的可以用蓮子芯。

以上是針對性的應對。

一旦你喝綠茶來解決,那就會牽連整個身體的不同部份,譬如說假如脾胃比較虛,那就會傷及無辜了。情況猶如家裡大廳發生火災,你開大水喉不問情由的滿屋由廚房到睡房裡裡外外都噴一遍一樣。日子有功,有一天突然發現脾胃壞了的時候,可沒有後悔藥吃的。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

平平常常 發表於 18-4-21 23:17
你說喜歡喝潮州茶嘛,我就以為妳是潮州人了。By the way, 我也喜歡喝單欉的。反正我覺得只試過普洱茶(不 ...

湊住個女好難去廣州,深圳有無介紹 ?

侯爵府

ivycwl 發表於 18-4-19 12:18
我綠茶當水,一日6,7杯,飲了十幾年

我係觀音香片當水飲

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-4-21 08:26
我都係咁諗,以為中和咗嚟飲應該可以,但佢又唔係咁講,叫我直接食會好啲,我都唔係好明,不過佢睇症又好有 ...

說一個我在香港看中醫的故事。

以前有人介紹我一位中醫,也是你那樣說的,戒口的要求非常嚴格,然後一把脈就知道病人「唔聽話冇戒口」。我一開始去看有點效果。但是接著開的藥方反應很不對勁,非常的難受,無法繼續吃。回去告訴中醫,他第一句就說,是不是你沒有戒口?我說嚴格遵守。他說,那你一定是在街上吃飯時吃錯了東西,所以出了問題。那段時間因為身體很不好,我都是在家自己煮飯的。我如實告訴中醫。然後他就說,那麼應該是你買了有農藥的菜了!我只好說可能吧。(其實我買菜是比普通人更嚴格的,要特地跨區買菜)之後他就改了完全不同的藥方。

所以我覺得,也許有些中醫是喜歡「拋」病人的。因為大部份的香港人都做不到那麼嚴格的戒口要求,所以他夠膽拋。唯獨我是一個罕有的例外。

珍珠宮

blackberry 發表於 18-4-21 23:34
湊住個女好難去廣州,深圳有無介紹 ?

深圳我不清楚。廣州是廣東省的省會,中醫資源比較發達,看中醫的病人也多。

我也知道你的難處,帶孩子比較難去遠的地方。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

平平常常 發表於 18-4-21 23:53
深圳我不清楚。廣州是廣東省的省會,中醫資源比較發達,看中醫的病人也多。

我也知道你的難處,帶孩子比 ...

點都好,謝謝你關心

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平平常常 發表於 18-4-21 23:17
你說喜歡喝潮州茶嘛,我就以為妳是潮州人了。By the way, 我也喜歡喝單欉的。反正我覺得只試過普洱茶(不 ...
可以也給我資料嗎?因有時我老公話帶我去廣州食嘢玩兩日,但我嫌只係去玩食所以冇乜興趣,如果順帶睇埋中醫,旅程好似多了一點意義

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平平常常 發表於 18-4-21 23:47
說一個我在香港看中醫的故事。

以前有人介紹我一位中醫,也是你那樣說的,戒口的要求非常嚴格,然後一把 ...

謝謝你的好意提醒,我明白你的意思,但對這位醫師,除咗醫術外(因睇咗佢後,竟然用內科治癒了我多年的腰和腳痛,一直我以為係脊椎問題),佢嘅仁心亦令我很是佩服,仁心,唔係單單因為佢治癒咗我,如果為錢或為名聲,佢可以有其他做法的。

象牙宮

blackberry 發表於 18-4-22 00:04
點都好,謝謝你關心
係,而家BK,難得有人真心比意見,感恩!

珍珠宮

熱血金章

mugtaitai 發表於 18-4-19 16:48
美加嘅茶樓好興㗎,我都係喺嗰度學識飲菊普,香港嘅茶樓反而唔係咁興

以前酒樓興架,夏天先會飲菊普,酒樓加菊花仲要加錢添。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

熱血金章

DoReMi媽媽 發表於 18-4-20 10:51
我飲緑茶,飲花茶,如果連飲幾日,個胃會痛,人哋話我係胃寒,所以我小飲,其實我鈡意飲,但體質受不了, ...

我同你近似,但我食幾粒紀子,嘴唇都會爆裂。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.

象牙宮

toffeetong 發表於 18-4-22 10:47
我同你近似,但我食幾粒紀子,嘴唇都會爆裂。

嘩~你係咪都係燥底? 我見我中醫哩排開俾我嘅方,有板藍根,平時我都係飲沖劑咋,不過我認我衰,成日食辣嘢,又去食辣魚

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平平常常 發表於 18-4-21 23:32
如果是心火燥,要看看是什麼情況。

如果是心陰虛引起的燥,應該補充心陰,恢復陰陽平衡。類比來說,情況 ...
多謝指導,定當銘記。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

平平常常 發表於 18-4-21 23:19
是的。

謝謝你的回覆

珍珠宮

熱血金章

DoReMi媽媽 發表於 18-4-22 10:52
嘩~你係咪都係燥底? 我見我中醫哩排開俾我嘅方,有板藍根,平時我都係飲沖劑咋,不過我認我衰,成日食辣 ...

我係上躁下寒,但又唔會喉嚨痛,最多都係喉乾舌躁,口唇長期紅卜卜。總之就係k鬼形

象牙宮

toffeetong 發表於 18-4-22 11:47
我係上躁下寒,但又唔會喉嚨痛,最多都係喉乾舌躁,口唇長期紅卜卜。總之就係k鬼形
...
下寒意思係咪腳凍? 我係咁喎,腳一凍,個頭就會痛,我喉嚨痛又唔係成日(touchwood), 不過一覺得喉嚨吞口水時唔自然,自己知應該想發病,我會飲板藍根沖劑,touchwood又真係會化解咗

首頁

尾頁

跳至