自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

pomanlife 發表於 18-4-19 14:25
但啲朋友話私家順產都唔痛先奇

係, 我生細仔私家順產真係唔痛, 一去到檢查時已8度, 即入產房聞氣勁high, 好快生得, 醫生聯針唔痛, 產後有止痛藥全程唔痛.
生大女政府順產, 生之前勁痛, 護士話痛就好啦, 好快生得, 之後再check 已直入產房, 無聞氣, 勁痛, 生完助產士聯針又係勁痛, 生完都痛但可忍受

伯爵府

birdbird 發表於 18-4-19 11:28
生仔, 政付医院幾佰蚊, 私家医院幾萬蚊; 服務就當然唔一樣啦。边樣合自己, 就揀边樣。我當年最後都係揀政府 ...

講得好啱....
留番D錢比小朋友第時學野好過....

大宅

DJpoodle 發表於 18-4-19 13:20
唔會煩呀,我隨時都可以去餵奶房餵奶,餵奶姑娘仲好有耐性教你,就算要補奶粉都冇問題;反而之前喺政府生 ...

謝謝,其實我大嗰個係全人奶,食到5歲都仲想食,所以細呢個都想一樣全人奶。但聽啲人講私家(但開刀)會好照顧個媽媽,冇得餵人奶所以有啲擔心... 同埋小朋友係咪唔可以去病房㗎?咁咪幾日都見唔到個大?

伯爵府

yiu_mimi 發表於 18-4-19 15:13
係, 我生細仔私家順產真係唔痛, 一去到檢查時已8度, 即入產房聞氣勁high, 好快生得, 醫生聯針唔痛, 產後有 ...

你同我CASE一樣..
不過第2胎我都係政府生...待遇一樣....埋單只係2舊左右...抵到爆...

yiu_mimi    發表於 18-4-19 15:52

珍珠宮

回覆樓主:

2胎政府順產,第一胎廣華,第二胎聯合,2胎經歷都唔錯,姑娘姐姐都nice(不過相向嘅,第二胎對面床媽媽麻煩到姐姐,阿姐就講說話俾佢聽)

聯合出院後仲有社康姑娘跟進,幾百蚊,夫復何求

大宅

pomanlife 發表於 18-4-19 13:22
兩胎政府順產,產前有得到該院產前產後和產房參觀左先,睇完感覺都幾好決定在政府生。順產生完連針都有麻 ...

咁好既,邊間政府醫院呀?東區?

珍珠宮

janicy 發表於 18-4-19 10:50
有冇媽媽兩樣都試過可以比較下? 私家生可揀醫生,有安全感啲,但聽講BB 唔係跟身又要住4日。 政府係咪可以 ...

我係公院生,去私院探人生B。親友住3人房,兩個大陸媽,每天早7晚10,訪客不絕講野個個好好中氣,冇訪客就打電話又好大聲,佢煩不勝煩提前走返屋企。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

janicy 發表於 18-4-19 15:23
咁好既,邊間政府醫院呀?東區?

QM

大宅

pomanlife 發表於 18-4-19 14:09
聽d朋友話私家生一d都唔痛,同政府痛都幾個鐘唔同,唔知真唔真

我覺得同醫生手勢有關,諗私家都係因為可以揀醫生,講真我諗好多有料醫生都唔會留係政府醫院

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我響唔同地方住過大房,二人房同單人房。

住二人房最唔好,感覺少少動靜都俾人聽緊,又會嘈到人,冇私穩可言。

男爵府

DJpoodle 發表於 18-4-19 11:16
我2樣都試過,大B政府生,細B私家生,2胎都順產,私家very good

送個b入b 房好過跟身,又可以去探佢,餵佢,

琥珀宮

有冇媽媽兩樣都試過可以比較下? 私家生可揀醫生,有安全感啲,但聽講BB 唔係跟身又要住4日。 政府係咪可以 ...

順產政府ok

水晶宮

回覆樓主

開刀私家生

順產可以去政府

子爵府

私家順產3日2夜,我餵母乳,所以基本上每2個幾鐘就要入bb房餵bb,夜晚就可以叫姑娘補粉又得,自己堅持自己起身餵又得

子爵府

janicy 發表於 18-4-19 15:21
謝謝,其實我大嗰個係全人奶,食到5歲都仲想食,所以細呢個都想一樣全人奶。但聽啲人講私家(但開刀)會好照 ...

好似寫明12歲以上先可以探,但係小朋友唔阻人唔騷擾人嘅情況下,姑娘隻眼開隻眼閉,我大女日日都黎探我同睇bb

珍珠宮

畀面勳章

tester5 發表於 18-4-19 11:25
我都唔太清楚,你產檢時問問姑娘吧。
我果時因為病房爆左,佢比我訓左一晚2人房。之後第二日才推返我出大房 ...

x2, 我都係二人房,

我覺得佢派奶派漏左我間房.....

男爵府

回覆樓主:

bb 跟身,你會後悔。有能力既,一定係私家

大宅

Ytfc 發表於 18-4-19 11:22
認同

唔跟身咪仲好,果幾日食好訓夠、返到屋企有排你玩呀,我懶到果幾日連埋身餵都冇

咁你之後上奶容易嗎?

珍珠宮

好多媽媽唔想生完個b跟身
我就鍾意跟身,自己照顧返bb幾攰都無所謂
自己按bb需要餵奶又得
限時限刻餵奶唔多適合初生bb
好多時餵完一個鐘又要餵下一餐
樓主都打算餵人奶,政府醫院母嬰同房會更加啱你

大吉利是講句,生b好多突發事
資金有限去私家生
bb不幸要去nicu都要轉返政府
私家醫院生,媽媽不幸大量出血無力埋單上新聞又有
除非預左幾十萬私家生b費
否則都係去政府醫院隱陣

伯爵府

ChloePP 發表於 18-4-19 16:31
咁你之後上奶容易嗎?

好易,出院返屋企時衫都濕埋,過幾日已經全人奶,我覺得係醫院果5日訓得好好唔多唔少都關事

首頁
12345...7

尾頁

跳至