自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主

樓主行文順暢,文筆吾錯,而且有批判思考能力,單睇文完全吾覺有問題。如果有所述問題,搵d重覆性既工作囉,工多藝熟,經驗取勝

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

popojue 發表於 18-4-20 01:26
樓主文筆好清晰,唔覺得會蠢得去邊。。

我身邊就真係有個蠢人,係10次有9.5次聽唔到人講咩,思緒混亂,極 ...

係啦,睇樓主打到咁多,好過好多出文冇頭冇尾果d jm

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主未必係蠢,係純咋? 你文字表達好過好多人喎

公爵府

回覆樓主:

樓主你寫嘢有文有路
不錯了~

伯爵府

蠢係原罪 發表於 18-4-19 23:40
男人會比較包容轉數唔快既女人但掉番轉頭就.....
我覺得無乜女人會包容蠢男人
我身邊既轉數慢既朋友全部都 ...

轉數吾快既人會得精神病,我諗係因為工作上長期因爲甘而俾人數落,壓力爆煲而導致,所以樓主你應該搵返合適既工種,例如吾需要長期同人面對面溝通既工,用靠文字搵食既工等等。

其實吾係樓主蠢,而係幾有能力既人都好,放佢係岩既位置佢就係天才,放佢係錯既位置佢就係蠢材。所以吾係智商既問題,而係適吾適合既問題,如果覺得依家既工作做得黎,一於堅持落去,無咩俾勝任得黎、做得開心更重要。

樓主口中既「蠢」只不過係轉數吾夠快,係其中一項短處,並吾係真係蠢,世界上邊個又可以無任何短處呢?

複式洋房

回覆樓主:

蠢沒有問題呀,又冇傷害人!最怕啲自認好醒,個腦不斷想辦法去傷害人既人

大宅

回覆樓主:

人地點諗你控制唔到,唔好太介意人地點睇,最緊要將勤補拙,如果講野唔叻,就 練習多啲,加油!

公爵府

回覆 咖喱魚蛋 的帖子

你文字形容的我同你一樣,但我無你咁幸運遇到好朋友又體量你,我遇到的是衰朋友,知我有缺點利用我恰我

伯爵府

回覆樓主

我對呢個post好有興趣,因為我同樓主可能係同一類人,轉數慢半拍,加之講野吾算叻(因為吾多中意自己把聲,久而久之因少講野而生疏)

係度想分享下我自己既經驗,我仲未出社會既,在學人士一名,上堂時同組員圍埋一齊傾project. 有個組員提出左一個概念,為大家所接納,跟住我地就開始傾細節。佢講野又真係有紋有路,老師覺得佢係group leader, 當之無愧。可能我口才吾好啦,每次講野都俾個名組員閘住:

「頭先咩講左囉」

「一早就知啦」

「市場上不嬲都有啦」

因為概念佢提出既,係佢熟悉既範圍,如果佢咩都知,姐係我可以收口咩都吾駛講。

後來,先知佢係deadline flighter, 臨交前一晚既凌晨,仲有d 部分係吉左既。我同d組員都驚佢完成吾到,但聽日朝早要print. 當然,好心提醒佢既結果,係俾佢話返轉頭。依家,成組人都好討厭佢。

另一組又係,有個人口才好好,講野好有渲染力,好有台風。兩年黎,都係走堂走得好勁,project 淨係識俾意見,又吾做野既人。

所以,得把口,而無實際行動,就係外強中干既人。初頭識落以為好勁,點知得個空殼。加之人品吾好既話,口才幾好,轉數幾快都無用。學校就係社會既縮影,無人支持,就無辦法係團體立足。

樓主,我地口才吾好、轉數吾快既人,唯有靠人品,同咪實際行動啦,希望識得我地奈既人會認同我地其他既優點,共勉之。

同樣想問,呢個社會係迷好難接受甘樣既「蠢人」?甘既中出到社會會被人欺壓?我依家好驚啊

公爵府

蠢係原罪 發表於 18-4-19 21:17
>>我尼度有時有 d 速递員黎派野, 真係唔聽得清佢講乜, 如果你係尼類, 會比較蝕底.

我明白。

我都係寫野ok (我個腦要時間諗)

臨場表現就慢。轉數慢。其實係蝕底架!會比上司下屬食住。冇時轉得慢 好多野要硬食。職位都升得唔高。

我有個下屬 佢轉數都好慢 成日比同事嫌棄 好彩有我呢轉數慢既人包容

水晶宮

廷廷媽 發表於 18-4-19 12:33
盡量發掘自己長處, 欣賞自己長處, 另外蠢唔緊要, 最慘係蠢去扮聰明, 肯問肯學, 相信會有人欣賞既 ...

琥珀宮

蠢係原罪 發表於 18-4-19 12:29
先自爆自己
因為腦部損傷既問題, 導致腦筋反應同學習能力都比一般人差, 簡單來講就IQ底 (但未致於到智障程 ...

其實你識打呢篇野,唔算蠢啦

公爵府

回覆 蠢係原罪 的帖子

我明白你呀!好有同感,我同你好似,不過你一定叻過我,我文字組織及表達能力一定無你咁好

瑪瑙宮

樓主係男定女? 睇字似男仔. 不如做地盆裝修, 辛苦但搵多過速弟清潔. 去職訓局讀下課程.

男爵府

我覺得蠢人是不知自己蠢,自知自己長處及短處之人,
已很聰明。

大宅

IloveJJ 發表於 18-4-20 07:48
你讀書程度如何呢?

#1 既內容係人地到抄出來, 修改可能唔出得街既粗口
中三畢業

寶石宮

2023年兔年勳章

tsung 發表於 18-4-19 12:48
樓主思路清晰,文字組織及表達能力不弱,看來應該屬於大智若愚一類
...

大智若愚咁深 剩係識扮豬食老虎咋

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

睇你嘅文筆,一啲都唔蠢;俾心機做野,加油
請勿打招呼~

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Poyau 發表於 18-4-20 18:18
大智若愚咁深 剩係識扮豬食老虎咋

老虎喺寓言故事中往往屬於被犧牲嘅配角,狐狸都可以假借佢嘅威名作惡,最後仲俾豬食埋,哀哉

寶石宮

2023年兔年勳章

tsung 發表於 18-4-20 18:33
老虎喺寓言故事中往往屬於被犧牲嘅配角,狐狸都可以假借佢嘅威名作惡,最後仲俾豬食埋,哀哉
...

係唔係 狐假虎威

首頁

尾頁

跳至