少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

歡迎自由發表!

結束時間: 18-5-19 12:54 裁判: mhc123

正方觀點 (12)

可以累積工作經驗,學會與別人交往,鍛練自理能力。

反方觀點 (5)

可能影響學習,令補課時不夠專注,難以取得進步。

辯手:0 ( 加入 )

辯手:1 ( 加入 )

複式洋房

有無經驗分享?

大宅

回覆樓主

我細過有去做暑期工, 攞人生經濟, 學下做人處事! 賺下零用錢。

但我返而唔想比我囡去! 因為我囡唔定姓, 怕佢爛玩, 玩到心散, 唔想再返學。好睇仔囡个性!

子爵府

回覆樓主

我打算中三已經叫仔去做暑期工,要比佢知,搵食艱難!
    Btw,番工最低年齡係幾多歲!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以前要找零用錢才會去做暑期工, 現在生活富裕了, 無咁既需要, 我反而想阿女暑假休息下, 慢慢補番未讀好的科目, 為DSE作準備更有用.

洋房

中學生暑假就玩下參加下活動/camp啦暑期工到大學先做都唔遲啊~~~~畢業之後仲要幾十年野...細個就珍惜時間玩啦

禁止訪問

男爵府

讀書時光係人生其實佔好小時間,將來要工作真係做到唔想做呀,現今社會又有幾多個係因為家庭環境因數要做暑期工呢(咁當然個別例子除外啦)?多數都係朋輩影響人做我做心態,高中生已經忙到瞓覺都不足,放假就好好休息,要工作都唔差個一、二年,加上佢地做個一個月暑期工又係咪真係會儲起個人工以作不時之需呢?最怕佢地覺得搵錢太易變得更不懂珍惜
    Btw早排我仔夠16歲就同我講話今年想做暑期工😔😔😔同佢傾左一大輪叫佢考完dse先

首頁

尾頁

跳至