自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

未試過用miles 換機票,想請教2大1小去旅行,如果里數只夠換兩張機票,應該換咗1大1小再另買張大人機票,定換兩張大人再買張小朋友機票呢?謝謝~

子爵府

傻喵喵 發表於 18-4-19 14:52
未試過用miles 換機票,想請教2大1小去旅行,如果里數只夠換兩張機票,應該換咗1大1小再另買張大人機票,定 ...

如果想比少啲$就買小朋友,但小朋友比$買的机票,但赚左的am就好難儲夠am再出机票,但如果買大人就可儲返am

公爵府

未試過用miles 換機票,想請教2大1小去旅行,如果里數只夠換兩張機票,應該換咗1大1小再另買張大人機票,定 ...
換兩大,買小童。小童機票平 d,但一樣咁多 miles 換,當然係買抵 d 啦

wcpcelia    發表於 18-4-20 19:44

別墅

mugtaitai 發表於 18-4-19 15:04
換兩大,買小童。小童機票平 d,但一樣咁多 miles 換,當然係買抵 d 啦

上港龍網睇好似無得就咁買小童機票,佢成日果個數量最少由1起,無0... 定我唔識㩒...?

珍珠宮

回覆樓主

唔夠七成定唔夠全部?
七成後補錢平定貴過分開買?

別墅

傻喵喵 發表於 18-4-19 15:08
上港龍網睇好似無得就咁買小童機票,佢成日果個數量最少由1起,無0... 定我唔識㩒...?
...

上港龍網睇好似無得就咁買小童機票,佢成人果個數量最少由1人起,無0人... 兒童或嬰兒數量就有0㨂... 定我唔識㩒...?

別墅

終極熊貓 發表於 18-4-19 15:09
唔夠七成定唔夠全部?
七成後補錢平定貴過分開買?

不明白你的意思?
只有3萬分左右夠換兩張機票..

公爵府

傻喵喵 發表於 18-4-19 15:08
...
就咁一張小童機票可能要打電話上去 cs 做,因為佢要 make sure 呢個小朋友會有大人同佢一齊飛,如果冇就要做 UM,我最近想幫我仔買一張其他航空公司嘅機票,都係咁,後來我搵返用嘅嘅 agent 買

公爵府

fghjkl 發表於 18-4-19 15:03
如果想比少啲$就買小朋友,但小朋友比$買的机票,但赚左的am就好難儲夠am再出机票,但如果買大人就可儲返am ...
我兩個仔細個時經常係買小童機票比佢地,佢地儲到嘅 AM 就換成人機票比奶奶,我覺得有著數

子爵府

mugtaitai 發表於 18-4-19 15:58
我兩個仔細個時經常係買小童機票比佢地,佢地儲到嘅 AM 就換成人機票比奶奶,我覺得有著數 ...

係!如果飛長途或者三年內飛好多次可以儲到當然好,而我自己的milage多是信用卡储的積分同埋有時到買机票時又未必是搭 國泰

珍珠宮

傻喵喵 發表於 18-4-19 15:22
不明白你的意思?

https://www.asiamiles.com/en/account/manage-miles/top-up-miles.html

公爵府

fghjkl 發表於 18-4-19 16:17
係!如果飛長途或者三年內飛好多次可以儲到當然好,而我自己的milage多是信用卡储的積分同埋有時到買机票 ...
啱,如果小朋友唔係經常飛就無謂儲,3 年內儲唔夠一張機票都係簁

男爵府

回覆樓主

小朋友唔可以單獨買到機票,首先要換左大人機票先,再打上airline, 話佢知booking number, 咁佢可以同你出埋小朋友機票,仲可以劃埋位添

別墅

mugtaitai 發表於 18-4-19 15:56
就咁一張小童機票可能要打電話上去 cs 做,因為佢要 make sure 呢個小朋友會有大人同佢一齊飛,如果冇就要 ...

Oh原來係咁... 用miles換普通經濟艙無預先揀位,咁張小朋友飞又另外買,早少少到機場應該都可以安排坐埋一齊?

別墅

米巴太太 發表於 18-4-19 16:24
小朋友唔可以單獨買到機票,首先要換左大人機票先,再打上airline, 話佢知booking number, 咁佢可以同你出 ...

咁即係就算張大人飞無得劃位,打去買小朋友就可以順便一齊劃埋位?對嗎?

公爵府

傻喵喵 發表於 18-4-19 16:28
Oh原來係咁... 用miles換普通經濟艙無預先揀位,咁張小朋友飞又另外買,早少少到機場應該都可以安排坐埋一 ...
起飛前 48 小時係唔係可以做 online check in?還是要等 24 小時前?總之一有得 check in 就即刻做,都係冇得坐埋一齊就早少少出機場,地勤見有小朋友,會盡量起碼有一個大人同佢一齊坐,如果班機實在好爆,上到機同空姐講聲,睇下有冇乘客肯同你掉位,好多時單身嘅乘客見你有小朋友都肯嘅,我都試過好多次掉位比帶小朋友嘅媽咪

男爵府

回覆樓主

換2大人,用開email book Asia miles機票,可以confirm機票同時,買小朋友機票

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

大人飛係貴過小童, 所以應該redeem左兩張大人再買小童, 順便劃埋位! 因為有小童可即劃位
放下自在

珍珠宮

傻喵喵 發表於 18-4-19 16:31
咁即係就算張大人飞無得劃位,打去買小朋友就可以順便一齊劃埋位?對嗎?
...

唔關事,總之

步驟1:用miles 換2張大人機票(要confirm,不可wait list)

步驟2:打電話比航空公司,話比佢知大人個booking ref ,要求小朋友訂同一班,經電話付費

步驟3:肯定大人丶小朋友出哂票,所有資料齊傋,可以再打上航空公司,要求入個message,將大人丶小朋友個booking link 返埋一齊,並順便安排座位丶兒童餐(來回程一次過做哂)

留意返,經電話付費,可能需要到時係機場出示返同一張信用卡

水晶宮

傻喵喵 發表於 18-4-19 15:22
不明白你的意思?

你有3萬分,換2套,去台灣?

首頁

尾頁

跳至