時政擂台

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

Ronnym 發表於 18-4-19 16:58
雖然, 中國既文化同作風, 係有點.... "不文明" (唔知點形容)
但的確, 中國真係一個強國, 唔會比英美差~ ...

中國太大, 人嘅質素都好參差, 單單睇鄉村同大城市已有好大分別。我在外國住都識到啲大陸人,好多都有禮貌,唔係報紙成日報導嗰類不文明嘅強國人。
當然,大陸都仲有唔少較偏遠地區較落後,教育工作必須要加強, 整體人民質素先可以平均地提升

伯爵府

Reminder 發表於 18-4-19 21:12
咁你仲留係香港做乜。。。。應該去你認為偉大,有民主,但有人會揸槍殺入學校殺人的地方居住。
...

戥中國同香港d 官心痛,明明咁愛國,但下一代或者另一半就走哂去d 懶民主、又有傻佬揸槍亂咁開嘅國家到住

侯爵府

Ronnym 發表於 18-4-19 17:33
明~其實有同國內做生意/打交道既人 (員工)
都會知道

珍珠宮

2024年龍年勳章

Conybrownbb 發表於 18-4-20 03:27
中國太大, 人嘅質素都好參差, 單單睇鄉村同大城市已有好大分別。我在外國住都識到啲大陸人,好多都有禮貌, ...

係呀係呀!

我住英國,見到好多英國人隨地掉垃圾,吐痰,打尖,周街大聲隘,小便,連鞋踩上座位

伯爵府

woodpecker 發表於 18-4-20 04:21
係呀係呀!

我住英國,見到好多英國人隨地掉垃圾,吐痰,打尖,周街大聲隘,小便,連鞋踩上座位 ...

同感。其實佢地嘅衞生意識真係幾差下,病唔會戴口罩, 咳都唔掩口,仲有成日將腳踏晌對面座位,呢樣真係超無公德心

珍珠宮

2024年龍年勳章

Conybrownbb 發表於 18-4-20 04:25
同感。其實佢地嘅衞生意識真係幾差下,病唔會戴口罩, 咳都唔掩口,仲有成日將腳踏晌對面座位,呢樣真係超無公 ...

我都覺呀

伯爵府

woodpecker 發表於 18-4-20 04:32
我都覺呀

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及時事話題或最終演變成時政討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

cinda72. 發表於 18-4-19 17:39
我有做學生宿舍,多數都係大陸學生,少數韓國台灣都有
老實講,大陸大學生我最喜歡,或者我係做低價啦,佢 ...
其實HK 人有時都真係都幾難頂~

伯爵府

Reminder 發表於 18-4-19 18:24
中國是眼見的不文明

美國是枱底的不文明,十倍的可怕。
美國而家係... a crazy man in power... 真係.... 攪到成個世界痴晒線

伯爵府

MerryMe 發表於 18-4-19 18:26
完全同意
大家都係中國人,我都唔明點解有香港人會睇唔起大陸人,咪做井底蛙啦!中國係硬件上已經超越香港 ...
可能係....高質既大6人, 都會去晒外國, 一係留響中國發展...HK所吸納既, 都係D 低質既...... 香港男人娶既農村老婆之類....
會唔會係咁呢

伯爵府

simplelife 發表於 18-4-19 18:56
香港人文化本身都在退步中,中國在進步中,要超越香港,應該不難。
中國之後, 好快到INDIA 掘起~我覺得世界大國, 好快會執位

禁止訪問

子爵府

牛子 發表於 18-4-20 07:16
我成日見到呢啲不知所謂的神邏輯, 講嗰個仲好似好得戚自以為掌握咗天下間的真理:「愛國就唔好留學啦!」
...
同意。愛國和出國留學根本沒有抵觸, 學習外國好的東西,吸取別人的長處來貢獻自己的國家,難道都不行??

男爵府

RelaxHippo 發表於 18-4-19 18:04
香港精神,事事鬧人

ε٩(๑> ₃ <)7з(emoji)(emoji)(emoji)

伯爵府

牛子 發表於 18-4-20 07:16
我成日見到呢啲不知所謂的神邏輯, 講嗰個仲好似好得戚自以為掌握咗天下間的真理:「愛國就唔好留學啦!」
...

佢地唔係留學,係落地生根

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至