自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主

問阿媽可否幫手湊bb, 阿爸話嫁左出去嘅女就係外人,你最親就係你老公,第二親就你奶奶。自己個孫唔湊搵個外人湊?

我會到佢死都記得我係外人,佢都一樣最親係老婆,第二親係仔同新抱。有咩事唔好搵外人幫手。

當年讀書成績唔好,佢係咁鬧我,我唔開心到拎碗飯自己入房食。佢話要跳樓行遠d,唔好整污糟屋企!如果我咁同佢講實話我不孝啦。

阿媽話我係臭西,快d求其搵個阿伯嫁左佢。

大宅

回覆樓主

小四時,放假踏單車撞親,塊面瘀咗。返到學校老師問塊面咩事,我如上答老師,佢回我:抵死!
我唔知我有咩錯law,到而家幾十歳仲記得好清楚。

男爵府

哈哈哈哈哈
我99同我媽講:中專生咁都好意思同大學生理論。
之前我同佢女討論一件事大家激動少少,
呢句話係佢搭車時自言自語講,
我媽好好人,話:親家,我唔識教女,麻煩你教下。
哈哈哈,
99唔知佢自己身為中學生,係我媽果個年代做到大學生既我媽面前講呢句話,
真有趣。
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

大宅

回覆樓主:

老爺入院,叔仔一家如期出發去旅行, 返嚟去到醫院,叔仔老婆第一句就問: 係咪保險包底? 知道保險包底,就話: 老爺,你住幾耐都唔緊要㗎!

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主

小學六年級班主任畢業前同我媽講:你個女係十月芥菜,派到呢間好中學都只係好彩,一定唔會讀得好囉!

我媽返到屋企狂鬧我係十月芥菜...
但我當時唔知咩叫十月芥菜一直都唔知咩事無得反駁,到左中二,三先知嬲到震..

公爵府

vivibabyvivi 發表於 18-4-20 19:02

言者無心聽者有意,好多JM覺得mean既說話我都覺得冇乜 ...

我都覺得有部分唔mean喎
同一句話出自邊個把口,可能先係問題

大宅

soright 發表於 18-4-21 00:23
當年一齊玩好耐無見嘅朋友:

咁好約我嘅?

佢應該一直妒忌你,我中學時期有個「朋友」都係咁,我開頭講1)都唔知點解佢會鐘意你,就係佢講!直到升中四轉校,喺街見到佢扮唔識我,我當時好shock,內心問咗好耐自己做錯左乜,我一直當佢好朋友,回想之前既日子,其實佢應該一直好憎我,因為佢講過好多難聽既說話,只係我傻傻地以為佢當我朋友點醒我

大宅

water-lily 發表於 18-4-21 06:19
我都覺得有部分唔mean喎
同一句話出自邊個把口,可能先係問題

我覺得好多時係句說話出現既timing問題,例如產前產後,病緊,生離死別...人變得脆弱,人地講既說話點滴在心頭,有時候又會放大咗

大宅

貝貝mama 發表於 18-4-21 04:17
小學六年級班主任畢業前同我媽講:你個女係十月芥菜,派到呢間好中學都只係好彩,一定唔會讀得好囉!

我媽 ...

以前d阿媽好鐘意話自己個女「姣尸凳督」,「發姣」,「十月芥菜」,我覺得因為佢地內心恐懼,驚個女俾人搞大個肚,所以壓抑個女唔凖扮靚,唔準發姣,原諒媽媽啦

大宅

sharonchan.0711 發表於 18-4-21 02:42
哈哈哈哈哈

我62成日家族聚會時大大聲講:你地兩個都係大學生,仔女大個唔差得去邊!我聽到咁無溪既說話都反左個白眼,可想而知,在場大部分冇讀大學既人聽到,係幾咁銀耳,佢哋小朋友都在場。

大宅

agneau 發表於 18-4-21 00:45
前男友話因為我鐘意細路仔所以分手

你男友想生細路仔定係戀童癖

別墅

2018復活節勳章

rose-mag 發表於 18-4-20 10:22
我99知我同老公會返香港擺酒,同我講:唔好擺酒啦,要銀紙好過面子。

我仔喊,99話點解咁煩成日喊?都痴線 ...

你99講野咁乞人憎嘅
自已老伴病到失禁已經夠慘,竟然仲可以講啲咁難聽ge說話

大宅

回覆樓主

我媽: 點解你生完個肚好像未生過?
同事: 你個肚三個月仲大過我六個月的肚!

子爵府

eliekim 發表於 18-4-20 16:25
中學時,當時好朋友講話:「如果我好似你咁肥我實跳樓死左佢」,而家聽聞佢好肥。

前幾年因皮膚有事入左醫 ...

咁叫佢行頭去死先

子爵府

sharonchan.0711 發表於 18-4-21 02:42
哈哈哈哈哈

呢d人,得把口!
發現好多奶奶對住新抱都有啲心理唔平衡,真係要警惕自己第日唔好做一個咁樣嘅奶奶!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

貝貝mama 發表於 18-4-21 04:17

我媽 ...

以前啲媽媽淨係信晒老師,當老師神咁拜。你試下老師咁話我個女我實當場小爆佢

公爵府

2024勳章

20forever 發表於 18-4-20 19:49
有個同事既老公過左身,另一口賤同事同我地私下講,「如果死老公同死個仔會簡邊樣?」我真心覺得呢個8婆把 ...

你答佢:“死同事”

rachel0316    發表於 18-4-22 17:49

子爵府

tszchungmama 發表於 18-4-21 09:21
你答佢:“死同事”

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Okayama 發表於 18-4-20 15:48
我同朋友前排都研究緊,話人「外父相」係咪好mean,想生女既同事完全唔覺有問題,但當時人其實好介意聽到哩 ...

最慘係99重男輕女,c6熟嘅朋友都係生仔,過時過節,聚會就講,堅討厭。講仔,生仔一定好?生女一定唔好

男爵府

fionacat 發表於 18-4-21 08:56
呢d人,得把口!
發現好多奶奶對住新抱都有啲心理唔平衡,真係要警惕自己第日唔好做一個咁樣嘅奶奶!
...
係,所以我嬲完就算,其實佢人幾好,平時紀錄良好。一次半次原諒佢
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

首頁

尾頁

跳至