自由講場

跳至

首頁
34567...17

尾頁

伯爵府

回覆樓主

咁你地又覺得要有幾錢收入先讀得起國際學校?

男爵府

ar_mak 發表於 18-4-20 15:32
不如咁講,大家既下一代,會係有門家族生意留比佢做,定係將會加入打工一族呢(例如公務員)。
原理上,如 ...

To be honest , I don’t think you are correct . The education system in Hk will just train a robot - which means all the students are programmed to do what has been told - no creativity, cannot think outside the box. No motivation to create new ideas. What is the point of learning 文言文?!

男爵府

ivycwl 發表於 18-4-20 23:16
咁你地又覺得要有幾錢收入先讀得起國際學校?
學費加校外興趣班當每月萬六七。當由小一讀起,共十三年。
再每年加學費百分五至十。
仲要預出國讀大學。
同埋自己退休生活。
無二十萬月入加自置物業一兩間(當未供斷)唔會考慮。

大宅

王雨瑩 發表於 18-4-20 23:35
學費加校外興趣班當每月萬六七。當由小一讀起,共十三年。
再每年加學費百分五至十。:mo ...

同意

子爵府

c50382952 發表於 18-4-20 15:09
如題。
坦白講,我負擔到,但一定唔會俾佢讀國際學校,因唔想佢中文差,國際學校學既中文程度相對較低,較淺。。。中文唔合格,唔使指意香港入大學。。。。。。除非小朋友在本地小學跟唔上中文,或肯定小朋友將來出國讀書,仲要最好落地生根。。。因聽聞好多外國回流因唔識睇中文或差中文,起香港搵唔到工,長期失業。。

男爵府

回覆 ivycwl 的帖子

無或一,高收入可以多負擔

子爵府

Poyau 發表於 18-4-20 15:52
因材施教 可以考慮

係因財施教

男爵府

dyl 發表於 18-4-20 23:06
如果從小係國際學校讀,吾係好識中文,將來想留係香港讀大學,有邊D科可讀? 法律科得吾得? ...

Yes . Real case . There is a young girl (Hk local) she studied in an international school in Hk since kindergarten until year 12 and she got admitted by Chinese University of Hong Kong (law degree) and double degree offered by Hong Kong University of science and technology. She took IB and got full marks. There is a young boy (Hk kid) also , he got admitted by Cambridge (law degree). He got full marks in IB

男爵府

KittyMelody1 發表於 18-4-20 23:42
坦白講,我負擔到,但一定唔會俾佢讀國際學校,因唔想佢中文差,國際學校學既中文程度相對較低,較淺。。。 ...
外國番黎唔識中文真係極少數啦。搵唔到工更加未聽過。當然唔代表無既。

國際學校中學中文好似都要考文言文,唔淺得去邊。有啲中文勁既小學已經有文言文添。

大宅

Kristytracy 發表於 18-4-20 22:19
我考慮既吾係整係比吾比起錢,另一樣係佢將來會唔會係香港生活,我識啲讀國際學校,完全吾識睇中文,除非 ...

同意

識人讀IS初中
真係唔識繁體字簡體字又半桶水
完整一篇短文都寫唔到
如果唔係諗住移民或去外國發展
其實somehow到搵工可能會有麻煩

如果我好有
其實我唔會諗IS
係直情諗移民
係LS讀到中學咪陪太子過外國讀書

男爵府

nixphoenix 發表於 18-4-20 23:51
同意

識人讀IS初中
中學先轉國際就錯失左小學既啟發階段。人地用六年時間培育閱讀、寫作、創意、團隊合作、自發學習。國際學校既精髓來的。

男爵府

我都唔鍾意簡體。會幫女女搵有繁體學既國際學校。
多數中文深啲。

男爵府

mamaatwork 發表於 18-4-20 23:31
To be honest , I don’t think you are correct . The education system in Hk will just train a robot ...

政府就係需要呢啲人呀

全香港都creative 真係唔得了,根本安置唔到咁多。

珍珠宮

nixphoenix 發表於 18-4-20 23:51
同意

識人讀IS初中

不喜歡移民因為始終較喜歡香港居住,父母親人朋友多在香港,而正如上面jm說,多角度思維和宏觀思想等要從小培養,香港填鴨式教育培養出來的「人才」,望望現在一般的大學生便知!

男爵府

讀國際好多人都有雙重國籍啦。又有錢,隨時移民都得。
再講,話讀國際學校中文唔好其實係幾差呢?
本地學校好多人都係識睇報紙寫普通書面語咋。精通文學既有幾多個丫~

複式洋房

回覆樓主

有能力當然會啦

別墅

回覆樓主

很多讀local的學生都唔見得中文好,最多叫識讀識寫,我懷疑佢地有無時間閱讀。觀察所得,讀IS的男仔有很多時間做運動,搭地鐵會睇書,但本地的大部份都在打機......

大宅

回覆樓主

估唔到個topic會有咁大迴響!其實我最想知國際學校出來嘅學生最終職業生涯多數會點,當然唔計富二代接手家族生意嗰啲啦,如果正正經經打份工,通常待遇會點,僱主角度鍾意請呢d英文好好但中文無咁好的員工嗎?人工會高好多嗎?還是本地大學生好d?我以前公司同事都係本地學校畢業多,所以比較唔到。

其實我自己本身local學校出身,有時都唔明點解以前讀書乜都要背背背記記記又抄抄寫寫咁之後考試測驗之後完左全部忘記得一乾二淨,有時都唔知為乜,所以先開始唸下國際學校會不會對小朋友將來條路會好啲,起碼培養到學習興趣,唔會唸起返學係件苦差。當然,將來投身社會情況會點我都有顧慮,始終我最終都想小朋友回流返香港工作,暫未唸移民。

珍珠宮

王雨瑩 發表於 18-4-21 00:11
讀國際好多人都有雙重國籍啦。又有錢,隨時移民都得。
再講,話讀國際學校中文唔好其實係幾差呢?
本地學校 ...

我buy你睇法
本地學校學生中文都未必誇啦啦
有時候家長會有盲點
覺得國際學校學生似半唐番
中文一定差
其實講真,國際學校自己都知啦
佢地都放好多資源落中文科
希望學生學好中文
呢樣嘢都係我朋友講

珍珠宮

回覆樓主: