想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位好我2015年3月結婚,

頭一年都冇諗住要bb

到2016年3月同老公努力,一年都冇bb,

2017年5月開始去家計會,探體溫,去照輸卵管(有一粒息肉),家計會要我自己出去搵醫生處理左息肉先好食佢開排卵藥,仲俾轉介信我排威記(2017年11月處理完息肉,在私家醫院做手術,但冇食過家計會排卵藥,之後冇返過家計會)

2017年12月開始,開始睇私家醫生,我有多囊要食排卵藥,打破卵針,都唔得,2018年2月,3月做iui都fail

2018年2月iui,我排到一粒卵,老公洗完精,只是形態不合格,但總成績醫生話OK, 因量多取勝

2018年3月iui,我排到兩粒卵,老公洗完精差過上次好多,好多唔合格,我成世人讀書都唔合格,所以我對唔合格都冇咩感覺,醫生話總成績2點幾,都唔係好差,這個分數之前都有人試過bingo

2018年4月我應該做第三次iui嗎?好貴呀,可以俾下意見嗎?

威院都係排ivf,下個月見姑娘, 2020年1月見醫生掛,看其他留言見完醫生仲要等20個月,真係唔想諗威院了,但照排住先,其實係咪最後威記都係掉返我去家計會?

現在老公先食醫生開的富精多,其實之前結婚都知佢d精唔靚叫佢食GNC個d補健野,佢又唔肯

大宅

yoyoasdfghjkl 發表於 18-4-20 17:57

頭一年都冇諗住要bb

我同你嘅情況好似,嚴重多囊已經等五次食排卵藥,三月做咗第一次iui但化學咗。嚟m即刻決定再試iui但今次食完排卵藥完全無反應,醫生話呢幾日試下打針睇下有無反應,我當時有諗不如放棄啦,啲針又貴。每一次嘅失望我都面對唔到,成日喊,情緒好困擾。今日返到屋企諗通咗,決定照打排卵針唔得就算。我月尾都排咗政府公家有得見醫生,比自己最後一個機會唔得就算,打咁多針食咁多藥對身體都好傷。我都建議你ivf...因為iui成功率真係太低。

btw我c6都唔肯食supplement...

大宅

yoyoasdfghjkl 發表於 18-4-20 17:57

頭一年都冇諗住要bb

如果你還有時間試可以試多次,但iui成功率真的不高,我做左5次都失敗,現在都做緊ivf

別墅

回覆 polkadotbb 的帖子

你就好LA, 有得見公家醫院醫生?這間?排左幾耐?

別墅

回覆 mrswongmrs 的帖子

今年都34了唔細了,但ivf全個療程都10萬起真係負擔唔到,你ivf在那做?大約幾錢?

大宅

yoyoasdfghjkl 發表於 18-4-22 16:04
回覆 mrswongmrs 的帖子

今年都34了唔細了,但ivf全個療程都10萬起真係負擔唔到,你ivf在那做?大約幾錢? ...

你可以考慮台灣or深圳, 5-7萬已經做到

大宅

yoyoasdfghjkl 發表於 18-4-22 15:59

你就好LA, 有得見公家醫院醫生?這間?排左幾耐?

我2016年1月交form,當時個期係要到2020年,但舊年我收到電話話可以提早2018年4月見醫生,可能我又高齡又試過宮外孕,所以可以早啲掛。子宮內膜瘜肉我都割過,真係爭ivf未做咋。

大宅

回覆 yoyoasdfghjkl 的帖子

我準備做第二次iui, C6都食梗富精多一個月了,希望有幫助啦!

別墅

加油呀,如果見完公家醫生都來這裡同我分享下呀,俾我有個心理準備都好,你邊間醫生呀,我排威記

大宅

yoyoasdfghjkl 發表於 18-4-22 18:41

加油呀,如果見完公家醫生都來這裡同我分享下呀,俾我有個心理準備都好,你邊間醫 ...

我瑪麗呀,最近都有爬文睇下程序係點。你幾時有得見威記醫生呀? 咁你決定下次再iui定等ivf未?

別墅

回覆 sanyosanyo 的帖子

你老公都食左富精多一個月先做第二次iui, 我老公4月14日先開始食,醫生話今個月都可以照做iui,之前又話d精要70日製造

第一次iui 洗精, no. of motile sperm recovered:10.8
第二次iui 洗精:2.75
天啊,個成績可以差咁遠,有病過食過藥個身體可以差好遠

剛星期四照到有四,五粒卵size8-9左右,要打四日針,明天又返去照,同老公都預左第三次都冇什麼機會

醫生話唔一定要等老公d精好先做,女士每個月有卵就有機會,咁又係嘅咁多條要一條精蟲啫,d卵就煩又要大又要破,真係只有這裡的女性才明白要一個bb可以有幾難

洋房

我係睇瑪麗公家,第一次都失敗,明天做第二次,希望成功今日去陰超,醫生話有3粒成熟,可能有機會孖胎或3胎,叫我考慮清楚,但我都決定博一博,希望順利一d
第一次要打破卵針,但今次就唔洗。都好啦,打少一針
大家要努力,呢條路真係唔易行

水晶宮

回覆樓主

我多囊食左6個月排卵藥唔得
4次iui唔得
最後ivf第2次放胎先生左孖女。
我覺得唔好再做iui
做ivf

禁止訪問

2018復活節勳章

別墅

mrswongmrs 發表於 18-4-22 16:07
你可以考慮台灣or深圳, 5-7萬已經做到

其實樓主你做了2次iui不成功可以試ivf,我有好多朋友做了,好多次iui5成功都轉了ivf都ok左,雖然ivf糸貴但你做幾次iui條數都系反到la,如果貴可以考慮台灣,深圳,广州都不錯,iui糸適合D夫妻冇咩問題而且iui成功率低,祝好孕!

別墅

我2020年1月先見醫生,但有人在其他留言話見完醫生都仲要等20個月
我其實都好想做ivf, 但真係冇錢,只能負擔到追蹤卵子個part,如加埋 iui個part都開始手緊
其實我現在係度諗如果我每月都追蹤卵子(醫生計啱行房時間)+老公食醫生開的藥,我精神同經濟上冇咁大壓力,定做多次iui

別墅

yoyoasdfghjkl 發表於 18-4-22 21:13

我2020年1月先見醫生,但有人在其他留言話見完醫生都仲要等20個月

如果你真系冇$不如去深圳同广州D好多又方便,好過你去做多次iui。

大宅

yoyoasdfghjkl 發表於 18-4-22 21:13

如果公家做ivf要幾萬蚊,而家試下儲定錢到2020年應該都可以比自己做一次ivf?

iui追卵一次起碼500-800, 如果打埋針就千幾二千,都唔平架。其實想再慳可以自己用排卵棒check。

你m係咪都唔準? 有無keep住睇中醫?

大宅

回覆樓主

我老公之前正常精子有4%,醫生都話先改善下精子質素,調理下身體先做iui。我老公都花左好多時間去做運動,針炙,食supplements,最後先改變到正常精子到11%。之後iui都係第二次先成功,因為iui本身中奬率唔高,只係比起平常週期高d。d精子直接打入去子宮,唔洗咁辛苦係陰道游上去。但成功與否,睇彩數。有興趣你可以睇下我個舊post食乜supplements,但首先都係要你老公改善下體質同生活習慣。例如:介煙酒可樂,早d瞓,每日最小運動半小時,改著孖煙通同鬆身褲(因要令袋袋唔好過熱,影響精子質量)。

別墅

中醫有睇過:香港大學中醫的蘇醫師,因好遠冇去
歌手謝安琪個莊醫師
愽愛醫院嘅中醫
其餘兩中醫都唔確定啱唔啱自己,因懷疑食見佢地d藥or做過“i"做完全身煙個d呢。。。之後生風懶,所以我都唔禁食中藥,其實我由細到大都生風懶,都唔確定敏感源頭係咩,所以我唔生風懶就當自己健健康康架la

其實係可以儲到錢嘅,但d要放哂係間屋度了,買左樓花,本身同奶奶老爺住,以為自己可以接受到,但真係相見好同住難,但感恩仲未試過同佢地鬧教,但真係唔開心,見到間屋同之前電視台個節目咩蝸居變身冇分別,同佢執完無限次都係會俾佢地整亂,當時真係覺得我這一世冇希望,我係咪好貪心又想自己同老公兩個住,又想要bb

首頁

尾頁

跳至