自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我唔識,但業主其實是否想你遷出?

如果你想繼續住 + 唔好加咁多,試下提出一次交半年租之類,以示誠意?
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

pomanlife 發表於 18-4-20 21:35
又唔係話賺到盡,業主要供款,亦要比差餉地租管理費,呢啲對於業主都係cost, 仲要面對加息或者樓價下跌等 ...

其實早買落既業主,講緊買落左好多年果d, 又平買落又供完,佢地真係淨賺⋯⋯

被動收入黎,坐住收錢,每年租金回報對比佢地買入價係年年升⋯⋯

大宅

pomanlife 發表於 18-4-20 22:08
依家新盤劏房都成千萬

講開又講,屯門御半山下星期開價,到時屯門樓又進一步搶高!依家龍門都就嚟18K一呎

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

littlefunpig 發表於 18-4-20 22:15
其實早買落既業主,講緊買落左好多年果d, 又平買落又供完,佢地真係淨賺⋯⋯

被動收入黎,坐住收錢,每年 ...

早算早年買落供斷左雖係剩賺姐,不過唔代表業主要平租比租客,非親非故。比市價平一兩千已經好感恩。

40885338    發表於 18-4-20 23:07
Miulo    發表於 18-4-20 22:22

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

PUPPY*LOVE 發表於 18-4-20 22:17
講開又講,屯門御半山下星期開價,到時屯門樓又進一步搶高!依家龍門都就嚟18K一呎
...

好貴呀

大宅

Mrs.Chan 發表於 18-4-20 21:24
正常一份租約2年(第1年死約,第2年生約),唔應該年年加!

我個case都一樣上年簽咗一年生約一年死約, 一年死約完原本萬二蚊租金佢加2000, 最後還價加咗千五。 最初我都懷疑點解唔係兩年合約完咗之後先加! 但係業主經之前個地產搵通知我,話我冇得計,因為如果你覺得唔合理可以大家一個月通知
咁我真係冇嘢好講

嚟緊就快完約 ,簽新租約都預咗佢加,不過唔知又要加幾多

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我業主好好4年冇加我租,深水埗洋樓,實呎410,先9000蚊。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

hellohelloruby 發表於 18-4-20 21:19
有頭髮邊個想做

祝妳快快上樓

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Rainchan520 發表於 18-4-20 22:26
我業主好好4年冇加我租,深水埗洋樓,實呎410,先9000蚊。

好抵
好業主真係可遇不可求

珍珠宮

回覆樓主

我地都係加左$200/簽兩年見個租客準時交租又冇乜煩野,求其加左DD

珍珠宮

回覆樓主:

子爵府

hellohelloruby 發表於 18-4-20 21:26
我就係唔鍾意成日話巿價,巿價,
而家樓價升,租金升,點解成日話要跟巿價要賺到咁盡呢?有冇諗過人地呢? ...

其實跟市價個意思
已經冇賺到盡了

翡翠宮

pomanlife 發表於 18-4-20 22:19
早算早年買落供斷左雖係剩賺姐,不過唔代表業主要平租比租客,非親非故。比市價平一兩千已經好感恩。
...

除左錢仲有其他野考慮既
平少少換個穩定既好租客好過市價租左俾租霸

我租都試過,兩個都未夠一年就叫我走,怕怕
跟住買完唔洗再搬,好好多

男爵府

2018復活節勳章

littlefunpig 發表於 18-4-20 22:28
好抵
好業主真係可遇不可求

係呀,我哋隔離屋已經租緊萬二,三蚊,所以個業主係勁好

彩鑽殿

littlefunpig 發表於 18-4-20 22:31
除左錢仲有其他野考慮既
平少少換個穩定既好租客好過市價租左俾租霸

有小朋友搬屋仲煩,恭喜您上左車

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

littlefunpig 發表於 18-4-20 14:15

被動收入黎,坐住收錢,每年 ...

就算早年買落,而家都要養層樓,又要交稅,又要交差管,仲有可能係用黎做生活費,出面乜都貴,跟通漲啦

彩鑽殿

我愛Corina 發表於 18-4-20 22:36
就算早年買落,而家都要養層樓,又要交稅,又要交差管,仲有可能係用黎做生活費,出面乜都貴,跟通漲啦:mo ...

冇錯,樓齡大隨時十年八年就要出一大筆維修費

伯爵府

回覆樓主

搵村屋啦
又平又大
10000左右 700尺 又實用

伯爵府

回覆樓主

其實兩年加1200唔算貴

子爵府

回覆樓主

有能力一次過比一年,叫佢收順啲加500!

首頁
23456...7

尾頁

跳至