自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

Cat108 發表於 18-4-20 22:17
亞女現正值青春期!
這半年,點解可以變成另一個人!
亞女成日掛著打機,不做功課、測驗、考試從不溫書!每 ...

同青春期有關但唔係完全係,個人都出左問題

珍珠宮

好媽媽勳章

babyboy2013 發表於 18-4-23 11:24
唉! 我個仔會出手打我,又係iPad, 點算好

出手真係唔得喎!佢幾多歲呀?

珍珠宮

cinda72. 發表於 18-4-23 12:25
唉,我契女,同我細女同年,同年考dse,我個女就冇鬼用,呢個契女就36分直入港大法律系,真係差小小就狀元 ...
我想像緊,遲左嘅話,個姑媽去律師樓度大吵大鬧.. ..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

sunnygirl 發表於 18-4-23 12:36
出手真係唔得喎!佢幾多歲呀?
我係男, 中學時家姐擋住門口唔俾出街踢波, 我就打到佢行開為止, 宜家睇當然係唔啱, 但當時會覺得1)我已做完功課先去玩2)約晒人唔俾去, 好瘀3)我留係屋企唔做野, 同我出去玩, 對其他人跟本冇分別.

但結果需然要去第二間中學升中六, 但都入咗大學, 仲同呢個家姐最FRIEND.

青春期既野, 真係冇得解.

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Charlotte_mom 發表於 18-4-21 12:48
Hormone嘅野好難講,我兩個都無試過,平穩過渡。
我係屬於睇得開嘅家長,我女考緊DSE唔讀書,我都係串下佢 ...
琴日個女就係無端端黑面, 跟住我同佢去買禮物俾同學, 夜晚一齊睇YOUTUBE, 結果咩事都冇發生.

珍珠宮

susi1024169 發表於 18-4-22 18:41
講得呢句就知你一係無小朋友,一係小朋友未經歷過青春期
我都覺得係, 當然有D人係縱壞, 但亦有好多人係受人影響, 有D人係自己唸埋一邊, 我覺得呢個係成長+賀爾蒙既問題, 唔係人人有問題, 但問題亦唔係話你管嚴D就得, 始終小朋友要成長, 要變成另一個青年/成年人, 係需要經歷一個過程.

大宅

回覆樓主:

十個有九個都係咁倒模一樣要知道係必經階段一定要睇開d,正如自己更年期可能都好難頂,我地一定要同小朋友渡過此階段比d耐性慢慢相處溝通

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Angel_Rose 發表於 18-4-23 11:07
我都係,好明白,活動範圍果度,我要6點返到家,唯獨芭蕾舞同補習括免,因6點後先落堂
有時留校做家政,電腦功課, ...

嘩,好似
我讀到大學,功課忙,打電話話weekend唔返,我媽會單打我,話有幾忙呀,又給我線(BTW自從同學關心過,之後學識扮,明明已俾人級線,自己拎住個電話扮同阿媽講:嗯,得啦,哦bye bye)
好hurt架大佬,有無唸過我星期六日仲要坐監,對住個海人地玩風帆風和日麗,個世界係灰色,去到飯堂小貓三四隻,我係一隻

我童軍朋友?咪食煙夜蒲衰十中囉。佢衰唔等於我一齊衰丫嘛

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cinda72. 發表於 18-4-23 12:25
唉,我契女,同我細女同年,同年考dse,我個女就冇鬼用,呢個契女就36分直入港大法律系,真係差小小就狀元 ...

我媽都係痴痴地堅離地,佢一世人都係full time mom,唸野好唸埋一邊
覺得阿爸俾零用我地係收買人心,佢無錢無本事所以我地咁憎佢
人地出親去就係happy happy,佢就一日對住4面牆
(突然唸起未嫁時去旅行唔可以俾佢知,要果朝起身至執行李,最好靜靜閃人,因越早知越鬧得耐,無意思)
學校多野做唔返只係藉口,根本係去玩
返工ot?無錢點解要ot,同老闆講唔做囉

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-4-23 13:09
嘩,好似
我讀到大學,功課忙,打電話話weekend唔返,我媽會單打我,話有幾忙呀,又給我線(BTW自從同學關 ...
我讀大學自由返啲,有啲口才叻嘅同學,為左幫我出街,有時為做報告,有時行街,大家都知我媽信曬啲老師都吳信我,就扮教授打比我媽,話星期六返學校補課,叫佢提我,實情係去街

大宅

2018復活節勳章

好開心呢度好多同路人。

我囡雖然有排先到青春期,但我嘅經驗話比我知,關係同信任真係好緊要。我父母真係一個好好嘅反面教材,不過我c6又好似我老豆,成日都要提佢換個方式教。

我自己上中學開始唔講野,以為上左間band 1校有朋友有前途,點知先係惡夢嘅開始...
無朋友,比人蝦,排擠,比老師羞辱,比阿媽跟蹤,呢五年對我黎講簡直都係一世抹不去嘅惡夢。

試過搵社工,同屋企人一齊傾過,但當然佢哋只係記得我讀書唔成。我都唔知點解當時會怕佢哋唔開心,自殺不遂。
總之佢哋真係徹底摧毀左我對佢哋嘅信任,唔係阿囡出左世,我諗我地一年都見唔到10次。

王國長老

mikis 發表於 18-4-23 13:32
好開心呢度好多同路人。

我囡雖然有排先到青春期,但我嘅經驗話比我知,關係同信任真係好緊要。 ...

嗯,要放低過去,記住對女女好d

大宅

2018復活節勳章

回覆 Charlotte_mom 的帖子

一定會呀。我話過要同佢做個好朋友,好想佢快d大個一齊去玩多d野,傾吓溝仔經。

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 18-4-22 15:22
講開pt
我朋友做某大fast food HR
佢話,真係有阿媽喊住求佢地放過佢個仔,話個仔只想一世返pt唔想再讀書

我返工果度、有時都特登請啲靚仔靚女、同事stable 好多傢

王國長老

OforOsaka 發表於 18-4-23 13:53
我返工果度、有時都特登請啲靚仔靚女、同事stable 好多傢

伯爵府

死啦...我都好驚發生喺我身上..

首頁

尾頁

跳至