自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

紫色線 發表於 18-4-23 11:38
如果返澳洲住 要做residents . 海外收入打稅後 無咗一半
而家全部收入都靠香港收息 收租
如果 ...

同我情况好似,

男爵府

trumanwu 發表於 18-4-23 12:27
回覆 Catvole 的帖子

我地睇緊Frankston, 果度間High School 排名好像不錯。而且近海,價錢又可承擔得到。 ...

Frankston 你要好小心選位置,因為果度罪案率超高(特別係North Frankston),所以點解近海都咁平。同埋會吾會City 返工?peak hour 要1.5-2hr 車程

下面條link有好多人share Frankston 好與壞,可作參考
https://www.homely.com.au/frankston-frankston-melbourne-greater-victoria/questions/does-frankston-deserve-its-mixed-reputation

伯爵府

HiPP勳章(2)

jojobbmum 發表於 18-4-23 14:55
同我情况好似,

老公月頭已賣第一間
稅已打唔少
來緊幾年會每年再賣2-3間
到時換返香港樓 唔返去居住了

男爵府

紫色線 發表於 18-4-23 15:01
老公月頭已賣第一間
稅已打唔少
來緊幾年會每年再賣2-3間

我廿五年前移民,生囡坐完走,老公一直唔肯返去,我囡小學,中學時,我都想走,現在囡都港大,香港有屋住,有樓收租,連我都唔想走啦,老公返去攞老人金?現在要坐足10年才可以攞,年紀又越改越大,不過將來香港會點又唔知

伯爵府

HiPP勳章(2)

jojobbmum 發表於 18-4-23 15:16
我廿五年前移民,生囡坐完走,老公一直唔肯返去,我囡小學,中學時,我都想走,現在囡都港大,香港有屋住 ...

老公都移咗三十年了
讀書之後返嚟
澳洲樓係62 99買落
老公都決定唔返去了 留港更好 我都讚成ge.
或我兩仔好細 32&12個月

男爵府

紫色線 發表於 18-4-23 15:21
老公都移咗三十年了
讀書之後返嚟
澳洲樓係62 99買落

你老公決心好大

珍珠宮

老公都移咗三十年了
讀書之後返嚟
澳洲樓係62 99買落

你老公好有遠見

侯爵府

trumanwu 發表於 18-4-23 07:31
我係以前讀書後,工作半年,申請技術移民的。都20年前申請了。而家叫做回流返去姐。所以小朋友都係有澳洲p ...

多謝樓主分享

男爵府

Catvole 發表於 18-4-23 14:57
Frankston 你要好小心選位置,因為果度罪案率超高(特別係North Frankston),所以點解近海都咁平。同埋會 ...

真係local Aussie.
thanks!

別墅

Frankston 你要好小心選位置,因為果度罪案率超高(特別係North Frankston),所以點解近海都咁平。同埋會 ...
係,呢個我都知。所以會選近Frankston High, 或Frankston South. 我都見Frankston North 係排頭幾名罪案率高的地方。
最初都有想Thomastown, lalor 果頭,但又係旁邊broadmeadow 又係高罪案地方。又無好學校。所以暫時係睇Frankston. 不過計劃係有機會變既 ^O^。一日未買,一日都有機會變。

男爵府

trumanwu 發表於 18-4-23 17:04

I see, yes Frankston South 好好多,可以考慮睇埋Seaford or Mt Eliza; 我之前都睇過Seaford d海邊屋,環境比frankston好

男爵府

jojobbmum 發表於 18-4-23 16:54
真係local Aussie.
thanks!

吾駛客氣

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Catvole 發表於 18-4-23 10:28
我住Melbourne 呀!樓價睇你住邊個suburb? 吾平不過點都平過香港。但utility 和生活指數就比香港高很多
...

男爵府

回覆樓主:

治安和校區好重要呀,要小心選擇
我住Doncaster

子爵府

回覆樓主

我對仔囡都有澳洲passport,但係我又唔想返去住。其實Sydney 有冇比本地人讀書的寄宿學校?

男爵府

老公都移咗三十年了
讀書之後返嚟
澳洲樓係62 99買落
香港小朋友讀書讀到自殺同我地做野做到有番工無收工,係香港無life, 小朋友又成日病

別墅

Catvole 發表於 18-4-23 18:27
I see, yes Frankston South 好好多,可以考慮睇埋Seaford or Mt Eliza; 我之前都睇過Seaford d海邊屋,環 ...
但 seaford 無好排名既學校呀。 我以前去讀書個guardian 都係住seaford, 我有時都會去佢度住下的。
咁你而家最終住係邊區?

別墅

Thank you. 我睇咗幾個post. 得閒慢慢睇晒佢。唔該晒。

男爵府

trumanwu 發表於 18-4-23 21:55
但 seaford 無好排名既學校呀。 我以前去讀書個guardian 都係住seaford, 我有時都會去佢度住下的。
咁你 ...

我住Knoxfield, 一個很小很靜,比較country feel的suburb

男爵府

jojobbmum 發表於 18-4-23 20:17
治安和校區好重要呀,要小心選擇
我住Doncaster

我鐘意去Doncaster secret kitchen 飲茶
好住嗎?

首頁

尾頁

跳至