自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

一直好盡責同佢溫書,佢都算生性又勤力,但每次派成績表都唔知排第幾(學校暫時好似全班頭10定15先有名次)
早前考第一名嘅家長貼左成績表,我發覺學科成績全部差過呀仔,但其他例如音樂,體育等科科拋離好多
因為呀仔同我講佢好想有名次,我一直安慰佢俾d心機溫書就一定得,但原來冇可能,佢天生五音不全又手腳唔協調,又唔夠人精靈。我唔介意佢唔係最叻,但唔敢講呢個事實佢知

伯爵府

回覆樓主

點解考第一名會差過你個仔呢?

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

點解咁計分架?
學科成績的比重唔係應該高D咩

男爵府

回覆樓主:

第一名的主科中英數常全部低過你仔?是否show grading ?

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔太清楚樓主學校點計 ,但大多都係計中。英。數。常。音。呢幾科

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

emimi 發表於 18-4-21 11:33
一直好盡責同佢溫書,佢都算生性又勤力,但每次派成績表都唔知排第幾(學校暫時好似全班頭10定15先有名次) ...

同班同學嗎 ?

其實副科佔分唔高喎。

公爵府

回覆樓主:

小一咋,因為係拋離太多,其他科簡直用慘不忍睹形容

大宅

回覆樓主

好多小學都只計中英數常這些主科,
中英我小朋友小學仲要計2倍
音體美是不計的

男爵府

回覆樓主:

主科既應該會佔比重多啲,
但其他雜科都一樣會拉低好多,
因為我阿仔都係主科算唔錯(8x至9x分),
但雜科就大多低空飛過(6x分),
有時都拉低左名次,係唔抵架,
但冇計,咁總分係比人地低嘛。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

主科唔係計分比重多D架咩?

如佢真係主科叻,咁咪睇長遠D囉。

到左DSE,核心四科都唔係人人都叻架,有人都會只叻其他科架,咁佢地咁仲慘D。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

言多必失 發表於 18-4-21 11:45
主科既應該會佔比重多啲,
但其他雜科都一樣會拉低好多,
因為我阿仔都係主科算唔錯(8x至9x分),

係,我仔就係6x,人地有8尾9頭,點追

侯爵府

醒目開學勳章

emimi 發表於 18-4-21 11:33
一直好盡責同佢溫書,佢都算生性又勤力,但每次派成績表都唔知排第幾(學校暫時好似全班頭10定15先有名次) ...

我知道音國際音小,音樂係屬於主科。

所以音樂嘅分數會影響整體成績。

公爵府

my005 發表於 18-4-21 11:47
主科唔係計分比重多D架咩?

如佢真係主科叻,咁咪睇長遠D囉。

小一未諗呢d,不過呀仔應該好想話人知自己考第幾

男爵府

回覆樓主

小一 因見你話一直好盡責同佢溫書,以為高小添,小一不用太緊張名次,第一年咋嘛,你仔仲要生性又勤力,大把機會!
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

公爵府

回覆樓主

我女成績都係俾視藝、體育、音樂拖低,佢身體差,體育好難勁,唱歌唔好聽... 視藝都好低分.... 呢啲科又冇得溫,勤力都冇得搭救,拖低哂啲成績我都好無奈...

水晶宮

回覆樓主

學科叻已經好好

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

禁止訪問

公爵府

LuckyGirl 發表於 18-4-21 11:49
小一 因見你話一直好盡責同佢溫書,以為高小添,小一不用太緊張名次,第一年咋嘛,你仔仲要生性 ...

我冇乜所謂,因為3個小朋友我唔理得咁多,仲有其他希望 不過佢自己有d失望,我係煩緊唔會講事實佢聽

公爵府

jumphigh 發表於 18-4-21 11:51
但你話第一名學科成绩全部差过你仔??

唔係差好多,可能1,2分嘅分別

首頁

尾頁

跳至