自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

有冇了解下名次點計,我哋學校只計中英數常,其他唔計。
不過好多時名次只係家長在意多過小朋友。

男爵府

emimi 發表於 18-4-21 11:47
係,我仔就係6x,人地有8尾9頭,點追

小一,其實主科好已經好好架啦,
雜科過得去就算,
唔好太介意名次。。。。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

emimi 發表於 18-4-21 11:48
小一未諗呢d,不過呀仔應該好想話人知自己考第幾

其實名次係可以問返班主任既。

如係我,我會教佢,畀左心機、盡左力,問心無愧就得囉。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

回覆樓主

仔仔有爭勝心係好事,但要小心處理

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

小一啫,教亞仔放鬆啲,我仔都係體藝勁勁差既人,升中全睇主科,而各科都有龍虎榜,俾返唔少信心佢

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

其實你仔學校好好,小一排名計埋音樂、體育、視藝,咁樣先係鼓勵全人發展,五育並重。如果小一已經只是計中英數常呢d學術科目,咁學術上發展冇咁叻、但體藝上唔錯嘅同學就慘了

珍珠宮

小一啫,睇開啲

人生有好多嘢都唔係我哋盡力就一定可以達到預期效果
藉機好好教道仔仔點樣面對

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

主科叻就夠啦,反正呈分主要都係計中英數常。

我女間學校都好怪,全科平均除;我女又係主科ok, pe同computer 拉低晒,我有幫佢操番少少差嗰兩科,不過對名次都不太介懷。

侯爵府

emimi 發表於 18-4-21 11:33
一直好盡責同佢溫書,佢都算生性又勤力,但每次派成績表都唔知排第幾(學校暫時好似全班頭10定15先有名次) ...

咁古怪⋯其他科佔好少架正常。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

一直好盡責同佢溫書,佢都算生性又勤力,但每次派成績表都唔知排第幾(學校暫時好似全班頭10定15先有名次) ...

我反而好奇點解一位小一學生咁介意自己名次??我仔女讀咁多年書,真係從都冇介意過,我地都好少提名次,話比佢聽,今次考得都幾差,佢地會答我:係咩?有咩問題?

點解你仔咁自覺既?你地平時是否有講過名次好重要?要考高過人地之類?少d提呢d,提佢盡自己本份,考得好過自己就是進步了。可能可以改變佢價值觀,不是和別人比較,讀書是和自己比較更重要呢!

珍珠宮

emimi 發表於 18-4-21 11:53
唔係差好多,可能1,2分嘅分別

因係拉平均分計的,
另外音樂/體育分數又相差大,
所以名次會被拋離。
你兩母子都好夾,一年班已噉進取。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁人地係各科平均都好!! 1年級差1, 2分可以差好遠, 差好個名次!

子爵府

回覆樓主:

問番班主任, 好聲好氣都應該會透露俾你知, 而且你小朋友成績唔係差, 可能真係梗頸 差少少分就有名次個種。
唔知道名次真係好不安, 唯有叫小朋友努力挑戰自己, keep住進步。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原來小學係咁樣拉名次, 係咪每間小學唔同方式去計呢?

男爵府

其實你學校係咪唔單止讀書要叻?亦要其他發展?睇你描術,似係你只放重點在温書,但其他只賴佢五音不全,不協調。你己知弱點,你仍不補夠,唱歌同體育可以跳舞來幫助。提升咗可能成績也有進步架

寶石宮

2023年兔年勳章

emimi 發表於 18-4-21 11:43
小一咋,因為係拋離太多,其他科簡直用慘不忍睹形容

小一主科好 不用太擔心名次

伯爵府

回覆樓主:

你肯定考第一嗰個中英數三科主科都差過你個仔?
佢地嘅比重係多過其他科喎。

琥珀宮

回覆樓主:

有鬥心係好,但小一咋喎,樓主要小心,呢類小朋友輔導得唔好,將來易得情緒病。係佢面前唔好提名次,家長態度輕鬆,子女都唔會過份緊張。學業漫漫長路,贏在起跑線,輸在終點就好大鑊。

子爵府

Pollyowen 發表於 18-4-21 12:57
原來小學係咁樣拉名次, 係咪每間小學唔同方式去計呢?

我女小學用中英數常計名次,其他科用grade評分,應該好多學校都咁計。

首頁

尾頁

跳至